Κορονοϊός: 17 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Κορονοϊός: 17 νέα κρούσματα στην Ελλάδα
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού κατά 17 στην Ελλάδα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Δευτέρας. Συνολικά έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 2534 κρούσματα και 136 θάνατοι.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας 17 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 2534.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο έχουμε 2 καταγεγραμμένους θανάτους με τον συνολικό αριθμό να φτάνει στους 136 (100 άνδρες και 36 γυναίκες).

Από το σύνολο των κρουσμάτων 580 (22,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.228 (48,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Πλέον 43 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 11 (25%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επίσης 65 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από το σύνολο των 36 (26,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 90,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 66094 κλινικά δείγματα.

Σχετικά με τα συμπτώματα που μπορεί να μας οδηγήσουν στην υποψία πως έχουμε την νόσο Covid-19, ο Τσιόδρας ανέφερε ότι τοποθετήθηκε πρόσφατα επιτροπή επιστημόνων του ΠΟΥ και προσέθεσε κάποια περαιτέρω συμπτώματα.

Πλέον συμπτώματα θεωρούνται: Πυρετός, Βήχας (συνήθως ξηρός αλλά μπορεί και με απόχρεμψη), Λαχάνιασμα ή δυσκολία στην αναπνοή, Κρυάδες , Ρίγος (τρέμουλο), Μυαλγίες, Κεφαλαλγία, Πονόλαιμος, Ξαφνική απώλεια γεύσης ή όσφρησης. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 2-14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό, (συνήθως 3-7 ημέρες).

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι πρόσφατα η επιτροπή τοποθετήθηκε για την επόμενη φάση των μέτρων σχετικά με την ισχυρή σύσταση υποχρεωτική χρήση της μάσκας κατά την μετακίνησή μας με μέσα μαζικής μεταφοράς και όταν επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους.

Σημείωσε ακόμη ότι η σταδιακή άρση των μέτρων, συνοδεύεται από έναν κίνδυνο για υποτροπή της κυκλοφορίας της νόσου. Αυτή η κατάσταση που θα ακολουθήσει δεν πρέπει να ερμηνεύεται σαν επάνοδος στην κανονικότητα, είναι μια σταδιακή μετάβαση.

“Είναι μια κοινή υπόθεση στην οποία όλοι συμμετέχουμε, μια κοινή ευθύνη. Λάθος αποτίμηση των γεγονότων από μια μικρή και περιορισμένη κυκλοφορία του ιού μπορεί να μας οδηγήσει σε μια γρήγορη επάνοδο με 2ο κύμα”, είπε ο κ. Τσιόδρας χαρακτηριστικά.

Επίσης ο λοιμοξιωλόγος απαντώντας στο news247.gr σχετικά με την διεύρυνση του ελέγχου του πληθυσμού, ανέφερε ότι σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ επεκτείνεται ο εργαστηριακός έλεγχος και σε ανθρώπους που είναι στενές επαφές, είτε αφορούν νοσοκομειακό περιβάλλον, η ευπαθείς ομάδες ώστε να γίνεται καλύτερη ιχνηλάτηση και πιο γρήγορη ανίχνευση των κύκλων της επιδημίας. Επίσης, θα γίνονται τεστ σε ανθρώπους που πρέπει να επιστρέψουν σε περιβάλλοντα εργασίας και είναι ιδιαίτερα ευπαθή, έχοντας απομονωθεί στο σπίτι με συμπτώματα ή και με διάγνωση της νόσου ώστε να εξασφαλίζεται ότι δε θα είναι μεταδοτική σε αυτό το χώρο αυξημένης ευθύνης. Επιπλέον, θέματα που αφορούν ευπαθείς ομάδες και χώρους όπου παρέχεται η υπηρεσία σε ευπαθείς ομάδες. Για παράδειγμα ασθενείς που έχουν κακοήθειες και πρέπει να ξεκινήσουν τις χημειοθεραπείες. Ίσως να το εισηγηθούμε για τα νεογνά αλλά ακόμα βρισκόμαστε σε συζητήσεις. Θα δοθεί η ευκαιρία ακόμα και σε ασυμπτωματικούς που ανήκουν σε ευάλωτους πληθυσμούς στα πλαίσια διερεύνησης της επιδημίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα