Κορονοϊός: Εκτός Αττικής τα επικίνδυνα σημεία της πανδημίας

Κορονοϊός: Εκτός Αττικής τα επικίνδυνα σημεία της πανδημίας
Διενέργεια χιλιάδων τεστ κορονοϊού από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ σε πολλές περιοχές της χώρας. Eurokinissi

Υπονοούμενα Χαρδαλιά ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν επιτελούν το ρόλο τους όσον αφορά στους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων.

Το χθεσινό ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού, θα ήταν λογικό ότι θα συνδυάζονταν με σημαντικά αυξημένα κρούσματα εντός της Περιφερειακής Ενότητας της Αττικής. Όμως τα επιδημιολογικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι η Αττική με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, δεν αποτελεί πλέον την βασική πηγή νέων διαγνώσεων. Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, σημειωνει ότι η ανησυχία δεν είναι τόσο έντονη στην Περιφέρεια της Αττικής, αλλά σε άλλες περιοχές της Ελλάδας καταδεικνύοντας τα Γιάννενα ως την επόμενη περιφέρεια που φλερτάρει με την ανάδειξή της σε “Κόκκινη” περιοχή όπως η Κοζάνη, ενώ προβληματίζει και η Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα χθες από τα 490 εγχώρια κρούσματα, τα 227 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής, τα 63 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα 31 στην Π.Ε. Ιωαννίνων και τα 24 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης. Μάλιστα συνολικά 40 Περιφερειακές Ενότητες στην Ελλάδα, αριθμός ρεκόρ, ανέφεραν κρούσματα κορονοϊού. Στη δε Αττική αναλογούσε το 46%, δηλαδή λιγότερα από τα μισά όπως είχαμε συνηθίσει μέχρι πρόσφατα.

Σύμφωνα με τον ο επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, η επιδημία εξακολουθεί να έχει ως κέντρο βάρους την Περιφέρεια Αττικής με κάποια σημάδια σταθεροποίησης, ενώ σε άλλες περιφέρειες φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικά αυξητικές τάσεις

Από την Κυριακή 18/10 στις 07:00 το πρωί και για 72 ώρες δείτε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στο News 24/7 το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ “Golden Dawn Girls” (Τα Κορίτσια της Χρυσής Αυγής)

Αττική

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του κορονοϊού στην Κοζάνη, ειδικά σε νεαρές ηλικίες έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι δεν υπήρξε σωστός έλεγχος για την τήρηση των μέτρων. Μάλιστα ερωτώμενος να σχολιάσει δηλώσεις του δήμαρχου Κοζάνης ο κ. Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι “Σε μία συζήτηση θα πρέπει να αναφερθεί τι κάνει ο καθένας που έχει το κομμάτι της ευθύνης και των ελέγχων στους Δήμου και παντού….Προφανώς τα μέτρα δεν τηρήθηκαν και προκύπτει από όλες τις ιχνηλατήσεις και προκύπτει και από το μέσο όρο της ηλικίας των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, που δημιούργησαν και αυτήν την έξαρση. Δεν είναι συμπτωματικό ότι ο μέσος όρος είναι 40 χρονών, με ό,τι σημαίνει αυτό. Δεν είναι συμπτωματικό ότι το μεγαλύτερο ηλικιακό ποσοστό των ενεργών κρουσμάτων στη Κοζάνη είναι από 20 μέχρι 39 χρονών. Αυτό το λέω όχι για κάποιον άλλον λόγο, αλλά για να ξέρουμε ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα”.

Η παραπάνω δήλωση έμμεσα επιρρίπτει ευθύνες στους τοπικούς άρχοντες για την αρνητική εξέλιξη.

Την ίδια στιγμή ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η “Αττική αυτή τη στιγμή είναι πιο μακριά από το Επίπεδο 4 από άλλες περιοχές. Το λέω έτσι πολύ απλά. Διότι αυτή τη στιγμή ο κεντρικός τομέας της περιφέρειας σε σχέση με το σχετικό δείκτη που έχει βάση το 150, μπορεί να βρίσκεται στο 128, αλλά πριν λίγες ημέρες ήταν πολύ πιο υψηλός. Και επηρεάζεται και από το δείκτη των υπολοίπων περιοχών της Αττικής, οι οποίες έχουν προφανώς μικρότερους δείκτες από τον κεντρικό τομέα”.

Σημειώνει ακόμη ότι τα δεδομένα μίας μητροπολιτικής περιοχής είναι διαφορετικά στην αντιμετώπισή τους. Υπάρχει μία σταθερότητα στην Αττική. Μια σταθερότητα που είναι το αποτέλεσμα όλων των μέτρων, τοπικού και υπερτοπικού χαρακτήρα που λήφθηκαν τις τελευταίες 15-20 ημέρες και που συνεχίζουμε τη δουλειά που γίνεται και σε επίπεδο δειγματοληπτικών ελέγχων και σε επίπεδο συγκεκριμένων πολιτικών σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά και του street work που γίνεται και στο Δήμο Αθηναίων και σε άλλες περιοχές.

“Άρα είναι κάτι δυναμικό, είναι κάτι που κρίνεται κάθε μέρα. Σε κάθε περίπτωση, η Αττική δείχνει αυτή τη στιγμή μια σταθερότητα. Δεν σημαίνει όμως ότι η σταθερότητα αυτή δεν είναι παντελώς εύθραυστη. Άρα ό,τι είναι εύθραυστο είναι και επικίνδυνο. Και ό,τι είναι επικίνδυνο, θα πρέπει να τύχει του απόλυτου ελέγχου μας, της απόλυτης καθημερινής ανάλυσής μας και της απόλυτης ανησυχίας μας” αναφέρει ο κ. Χαρδαλιάς.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα