Κορονοϊός και εμβολίο: ένας παθολόγος απαντά

Κορονοϊός και εμβολίο: ένας παθολόγος απαντά

Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 είναι ένας νέος ιός που μέσα σε ένα χρόνο από την εμφάνισή του έχει επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητα των ανθρώπων σε παγκόσμια κλίμακα με τα συστήματα υγείας παγκοσμίως να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν. 

Ο παθολόγος στην Αθήνα Τσολάκης Δημήτριος μας εξηγεί αναλυτικά:

Η μεταδοτικότητα του είναι σημαντική με αποτέλεσμα να καλούμαστε να εφαρμόσουμε σκληρά μέτρα για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Η σημαντική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών στη χώρα μας έχει σημάνει εκ νέου το «συναγερμό» στις υγειονομικές αρχές. Η επικινδυνότητα της κατάστασης διαφαίνεται από το γεγονός πως τα κρούσματα αυξάνονται παρόλο που σε πολλές περιοχές εφαρμόζεται lockdown.

Αυτή τη στιγμή πολλά εμβόλια για τον κορονοϊό SARS-CoV-2 βρίσκονται σε διαδικασία κλινικών δοκιμών, ενώ άλλα χρησιμοποιούνται ήδη. Το πόσο αποτελεσματικό είναι ένα εμβόλιο εξαρτάται από το αν έχει τηρηθεί ορθά το πρωτόκολλο εμβολιασμού και από παράγοντες που αφορούν την ανοσιακή κατάσταση του κάθε ατόμου. Οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί που εγκρίνουν την κυκλοφορία των εμβολίων θέτουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων ως προτεραιότητα.

Σκοπός είναι ο εμβολιασμός να χορηγηθεί κατά προτεραιότητα σε άτομα που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν ή να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές. Στα άτομα αυτά συμπεριλαμβάνονται οι υγειονομικοί, οι ηλικιωμένοι, το προσωπικό των δομών φροντίδας κτλ.

Δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA COVID-19 σε άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα ή σε παιδιά. Επιπλέον τα εμβόλια έναντι του κορονοϊού SARS-CoV-2 δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί κατά την εγκυμοσύνη και τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα δεδομένα σε έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που θηλάζουν, είναι περιορισμένα.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η παρούσα αδυναμία περιορισμού του κορονοϊού δεν σημαίνει απαραίτητα πως ο αριθμός των θανάτων, των νοσούντων, ή τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα συνεχιστούν στην κλίμακα που παρατηρείται σήμερα. Η μελλοντική κατάσταση θα διαμορφωθεί ανάλογα από τον βαθμό ανοσίας που θα αναπτύξει ο πληθυσμός μιας περιοχής, από τον εμβολιασμού και τα αποτελέσματα του καθώς επίσης και από την εξέλιξη του ίδιου του ιού.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.pathologos-tsolakis.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα