Κορονοϊός: Ποια τα κρίσιμα στοιχεία για να αρθούν πλήρως τα μέτρα

Κορονοϊός: Ποια τα κρίσιμα στοιχεία για να αρθούν πλήρως τα μέτρα
Στιγμιότυπο από Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Eurokinissi

Περαιτέρω αποκλιμάκωση κρουσμάτων και μείωση νοσηλειών σε ορίζοντα ενός μήνα, θα δείξουν το δρόμο για την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων.

Θέμα λίγων εβδομάδων θεωρείται η κατάργηση των ελάχιστων περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας κορονοϊού, όμως για να διασφαλιστεί μια ήρεμη πορεία προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να μειωθούν κάτω από τους 400 οι διασωληνωμένοι ασθενείς, να έχουμε σταθερή μείωση των θανάτων και να έχουμε λιγότερες από 250 νέες εισαγωγές λόγω κορονοϊού στα νοσοκομεία.

Αν μάλιστα διαπιστωθεί ότι κινούμαστε σε αυτό το μοτίβο, δεν αποκλείεται να υπάρχει και κάποια χαλάρωση στις απαγορεύσεις για καρναβαλικές εκδηλώσεις, η οποία όμως θα γίνει την τελευταία στιγμή.

Να επισημάνουμε ότι ήδη μειώνονται οι νέες νοσηλείες λόγω covid και μόνο οι μισές κλίνες για τη νόσο στα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι κατειλημμένες. Επίσης στο 73% είναι η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ και γενικότερα απελευθερώνονται κρεβάτια για άλλα περιστατικά.

Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή αναφορά της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ότι:

“Τα επιδημιολογικά και κλινικά δεδομένα μας δείχνουν ότι το πανδημικό κύμα της «Όμικρον» παραμένει σταθερό, με πολλούς συνανθρώπους μας να κολλάνε καθημερινά, αλλά σήμερα πια αρχίζουμε να βλέπουμε μια σαφή αποσύζευξη μεταξύ του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών, κάτι που είχαν δει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και αρκετές εβδομάδες. Έτσι, αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή μας συζήτησε εκ νέου τη δυνατότητα άρσης κάποιων περιοριστικών μέτρων που αφορούν αποκλειστικά στις δραστηριότητες πλήρως εμβολιασμένων συμπολιτών μας με στόχο τη σταδιακή επαναφορά στην προ κορονοϊού κατάσταση”.

Προειδοποιεί παράλληλα ότι σε καμία περίπτωση αυτό δεν θα πρέπει να μεταφραστεί στο συμπέρασμα ότι φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας. Και ας μην ξεχνάμε ότι σχεδόν 20.000 άνθρωποι μολύνονται καθημερινά σήμερα στην επικράτεια”.

“Παρατηρώντας την αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών σε μια χώρα, όπου το 80% του ενήλικου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί, και κατανοώντας τη σημαντική επιβάρυνση όλων μας από τα απαραίτητα μέχρι σήμερα μέτρα, ξεκινούμε με μικρά αλλά σταθερά βήματα να αίρουμε ή να εισηγούμαστε να αρθούν κάποια περιοριστικά μέτρα σε δραστηριότητες μέτριας επικινδυνότητας και ενώ φυσικά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πορεία της πανδημίας”, ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου.

Συμπληρώνει επίσης ότι “Με την τωρινή επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αλλά και την επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα κάποιων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που αποφάσισαν ήδη την άρση όλων των μέτρων. Παρακολουθούμε την αποκλιμάκωση των δεικτών και ευχόμαστε να μην εμφανιστεί κάποια νέα παραλλαγή του ιού που θα ανατρέψει ξανά τα δεδομένα”.

Η πορεία των επιδημιολογικών δεικτών

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η κατάσταση στη χώρα στο μέτωπο της πανδημίας δείχνει να βελτιώνεται αλλά παράλληλα δεν είναι και αυτή που θα επέτρεπε την απόλυτη χαλάρωση, όπως επεσήμανε και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Ο 7ημερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων κορονοϊού βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από τις 18.000, οι νεκροί ανά ημέρα είναι 80 και οι διασωληνωμένοι είναι 485.

Η δε θετικότητα των ελέγχων για νέες διαγνώσεις είναι κοντά στο 6% και οι νέες νοσηλείες περίπου 380. Βέβαια τα εξιτήρια είναι περισσότερα και αυτό θεωρείται μια ισχυρή παράμετρος για την αποσυμπίεση στο ΕΣΥ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα