Κορονοϊός: Η εβδομάδα με το ρεκόρ νέων κρουσμάτων – Τι ανησυχεί τους επιστήμονες

Κορονοϊός: Η εβδομάδα με το ρεκόρ νέων κρουσμάτων – Τι ανησυχεί τους επιστήμονες
Επιβάτες πλοίου με μάσκες περιμένουν να αποβιβαστούν στον Πειραιά AP

Στα 1596 ανήλθαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες 7 ημέρες, παρά το γεγονός ότι το σύνολο των τεστ που έγιναν ήταν μικρότερο σε σχέση με την εβδομάδα που είχε προηγηθεί.

Έντονη είναι η ανησυχία από την αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα, προβληματίζοντας για την κατάσταση της επιδημίας με την έναρξη του φθινοπώρου. Τις τελευταίες εφτά ημέρες, οι νέες μολύνσεις από τον ιό διαμορφώθηκαν στις 1596 ήτοι κατά μέσο όρο 228 νέα κρούσματα ημερησίως, έναντι 1507 το επταήμερο που είχε προηγηθεί (περίπου 215 ημερησίως).

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους η αύξηση των νέων κρουσμάτων των τελευταίων εβδομάδων αποδίδεται και στην αύξηση των τεστ που διενεργούνται και γι αυτό διαπιστώνουμε σημαντικά χαμηλό αριθμό σοβαρών περιστατικών, καθώς εντοπίζονται πολλά ασυμπτωματικά άτομα.

Όμως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το ρεκόρ νέων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα και συγκεκριμένα το διάστημα 20-26/8 δεν μπορεί να αποδοθεί στη μεγάλη αύξηση των ελέγχων. Ειδικότερα συνολικά διενεργήθηκαν 83.709 έλεγχοι, όταν την εβδομάδα που είχε προηγηθεί είχαν διενεργηθεί 124.497 δηλαδή 40.788 περισσότεροι έλεγχοι. Περισσότερα κρούσματα από λιγότερους ελέγχους δείχνει ότι η επιδημία μάλλον συνεχίζει να κινείται έντονα ανοδικά.

Σχετικά με τα δεδομένα αυτά βέβαια να επισημάνουμε ότι κάποιες ημέρες σημειώνεται και ενσωμάτωση στοιχείων ελέγχων που έχουν γίνει κάποιες άλλες ημέρες, όμως αυτό δεν διαφοροποιεί ιδιαίτερα τη συνολική εικόνα.

Χθες σημειώθηκε νέο ρεκόρ με 293 νέα κρούσματα, αριθμός που φλερτάρει με το 300, ενώ είχαμε και ρεκόρ σχεδόν 5 μηνών με 6 καταγεγραμμένους θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες. Η επιστημονική κοινότητα προβληματίζεται για το κατά πόσο θα πετύχουμε την κάμψη της επιδημίας μέσα στις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου όταν και οι συνολικές νοσηλείες φαίνεται να ξεπερνούν πλέον τις 300.

Είναι γεγονός ότι πλέον τα ενεργά κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί, ξεπερνούν τα 3600 κάτι που δίνει την αίσθηση ότι ίσως και ένας στους 1000 Έλληνες μπορεί να φέρει χωρίς συμπτώματα τον ιό. Κι αυτό ίσως είναι το θετικό σενάριο με βάση τη λογική ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι μόνο 3 φορές περισσότερα από τα καταγεγραμμένα.

Η τήρηση των μέτρων θεωρείται βασική παράμετρος ώστε να περιοριστεί η επιδημία ειδικά την περίοδο που ολοκληρώνεται και η επιστροφή των τελευταίων αδειούχων του Αυγούστου. Η Αττική και πάλι βρίσκεται στο κόκκινο με περισσότερα από 100 κρούσματα, εκ των οποίων μόνο τα 18 συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μαι σχετική έξαρση της μεταδοτικότητας από ασυμπτωματικά άτομα.

Επίσης χθες είχαμε διασπορά σε 30 διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, γεγονός που επίσης είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης (26/08) ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 293, εκ των οποίων τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 9280 (ημερήσια μεταβολή +1.9%), εκ των οποίων 55.4% άνδρες. Από το σύνολο των 9280 κρουσμάτων, 1910 (21.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 4074 (45.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 33 (71.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 10 (30.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 42.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Στους 145 οι ασθενείς που έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα