Κορονοϊός: Σε κυνήγι ορφανών κρουσμάτων επιδίδονται οι υγειονομικές αρχές

Κορονοϊός: Σε κυνήγι ορφανών κρουσμάτων επιδίδονται οι υγειονομικές αρχές
Στοχευμένοι έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ σε περιοχές της Αθήνας για τον εντοπισμό κρουσμάτων. Eurokinissi

Αυξημένος εξακολουθεί να παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων που δε συνδέεται με κάποια γνωστή πηγή προέλευσης. Ανησυχία προκαλεί η μεταδοτικότητα στην κοινότητα.

Χιλιάδες είναι οι συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό αλλά δεν το γνωρίζουν, γεγονός το οποίο προκαλεί ανησυχία για την μετάδοσή του και κυρίως για το ότι μπορεί να εισβάλλει σε περιβάλλοντα ευπαθών ομάδων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέσω της διαδικασίας ιχνηλάτησης εντοπίζονται πολλά νέα κρούσματα, όμως τα περισσότερα που διαγιγνώσκονται δεν έχουν σχέση με κάποια επιβεβαιωμένη πηγή.

Ειδικότερα, αξίζει να αναφέρουμε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες επιβεβαιώθηκαν 4204 νέα κρούσματα κορονοϊού, αριθμός ο οποίος θεωρείται αρκετά υψηλός. Εκείνο το οποίο όμως φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο είναι το γεγονός ότι από τα κρούσματα αυτά, τα 2241, δηλαδή το 53%, δε σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Είναι δηλαδή αυτά που ονομάζονται “ορφανά” αν και όρος δε θεωρείται δόκιμος από την Πολιτεία.

Πέρα από το συγκεκριμένο καταγεγραμμένο στοιχείο, αυτό που προβληματίζει έντονα είναι και η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Δηλαδή τα κρούσματα τα οποία φορούν σε ασυμπτωματικούς ασθενείς και τα οποία δεν έχουν εντοπιστεί. Ειδικά στην Αττική αυτά τα κρούσματα μπορεί να ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το τελευταίο τριήμερο πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Κυψέλης από κλιμάκια του ΕΟΔΥ 1.600 rapid τεστ για τον κορονοϊό , εκ των οποίων προέκυψαν 28 θετικά. Δηλαδή το 1,8% των τεστ ήταν θετικό. Αυτό βέβαια δείχνει τη θετικότητα σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογικά περιοχή και αν γίνει αναγωγή στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής εκτιμάται ότι το ποσοστό των κρουσμάτων θα είναι κάτω από το 1% των ελέγχων. Και πάλι όμως μιλάμε για ισχυρή πιθανότητα αρκετών χιλιάδων ενεργών κρουσμάτων που δεν έχουν εντοπιστεί.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ από το σύνολο των 17444 κρουσμάτων, 2825 (16.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 7242 (41.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Το ποσοστό των “αγνώστων” κρουσμάτων αποτελεί περίπου το 43% από την αρχή της επιδημίας.

Το εν λόγω ποσοστό είναι ιδιαίτερα αυξημένο όσον αφορά στις καταγραφές των τελευταίων ημερών με τη σχετική αναλογία να φτάνει στο 53%. Βέβαια πριν μερικές ημέρες το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο, όμως στη συγκεκριμένη στιγμή ο απόλυτος αριθμός, ήτοι τα 2200 και πλέον ορφανά κρούσματα, θεωρούνται σημαντικότερα

Όπως έχει αναφερθεί από εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, είναι πολύ εύκολη η αναπαραγωγή ορφανών κρουσμάτων που δεν σχετίζονται μεταξύ τους γεγονός το οποίο δικαιολογεί και την έξαρση στην Αττική. Επισήμως τα ενεργά επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Αττική εκτιμώνται σε περισσότερα 2000. Στην πραγματικότητα αυτά που υπάρχουν στην κοινότητα μπορεί ναι είναι έως και 10 φορές περισσότερα.

Η όλη αυτή κατάσταση έχει σημαντικό αντίκτυπο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Συνολικά νοσηλεύονται σε κλίνες covid 641 εκ των οποίων 455 σε απλές κλίνες, ενώ 78 βρίσκονται στην εντατική και 70 είναι διασωληνωμένοι. Το σύστημα δεν φαίνεται να πιέζεται όμως διαπιστώνεται μια σταθερότητα αρκετών εβδομάδων όσον αφορά στην κάλυψη κλινών ΜΕΘ τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιδημιολόγων, η εικόνα των συναθροίσεων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, αναμένεται να αποτυπωθεί στις νοσηλείες και δη στις διασωληνώσεις σε περίπου δύο εβδομάδες.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα