Κορονοϊός: Στα 331 τα κρούσματα στην Ελλάδα – Αυστηρές συστάσεις σε οσους έρχονται από το εξωτερικό

Κορονοϊός: Στα 331 τα κρούσματα στην Ελλάδα – Αυστηρές συστάσεις σε οσους έρχονται από το εξωτερικό
Πολίτες με χειρουργικές μάσκες στο κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Διαπιστώθηκαν 103 νέα σε μια μέρα. Οκτώ ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 103 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας με τον συνολικό αριθμό πλέον στην Ελλάδα να φτάνει τα 331. Ο αριθμός αυτός ήταν αναμενόμενος λόγω της εκθετικής εξάπλωσης της επιδημίας σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη που αποτελεί το επίκεντρο. Συνολικά έχουν γίνει έλεγχοι 4000 δειγμάτων. Αυστηρές συστάσεις σε όσους έρχονται από εξωτερικό για επιτήρησης της υγείας τους και να περιορίζουν τις επαφές τους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολόγο κ. Σωτήρη Τσιόδρα, από τα νέα κρούσματα τα 49 διαπιστώθηκαν το τελευταίο 24ωρο και τα 54 αφορούν σε αποτελέσματα προηγούμενων εργαστηριακών ελέγχων. Από τα συνολικά κρούσματα, τα 44 αφορούν πιθανή εγχώρια μετάδοση, δηλαδή δεν έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό ή σύνδεση με άλλο κρούσμα. .

Σημειώνεται ότι 51 ασθενείς νοσηλεύονται εκ των οποίων 8 διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για άνδρες στο σύνολό τους με μέσο όρο ηλικίας 67 ετών οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Όσοι νοσηλεύονται λαμβάνουν αντιική θεραπεία.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ο κ. Τσιόδρας ζήτησε και πάλι ατομική ευθύνη από τους πολίτες για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, και στο πλαίσιο αυτό υπάρχει σύσταση για την επιτήρηση της υγείας των ταξιδευτών προς την Ελλάδα από το εξωτερικό και για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιορισμό των επαφών για 14 μέρες.

Σχετικά με την καθυστέρηση της ανακοίνωσης των 54 κρουσμάτων σημείωσε ότι αυτά κοινοποιήθηκαν στον ΕΟΔΥ τις τελευταίες ώρες, λόγω καθυστέρησης στη ροή της πληροφορίας από τα εργαστήρια αναφοράς, γεγονός αναμενόμενο από το μεγάλο φόρτο εργασίας.

Ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε ότι σχετικά με τις επιστημονικές εκτιμήσεις από το εξωτερικό για την επιβάρυνση της νόσου από κορονοϊό, λόγω χρήσης μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, αυτό δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί. Την ίδια ώρα σημείωσε ότι η δραστική ουσία παρακεταμόλη η οποία περιέχεται σε ιδιαίτερα δημοφιλή αναλγητικά και αντιπυρετικά φάρμακα δεν θεωρείται επικίνδυνη. Το ίδιο επίσης ισχύει για τα αντιυπερτασικά φάρμακα, ότι δε δημιουργούν προδιάθεση για επιδείνωση της νόσου, αλλά πιθανότατα να λειτουργούν και προστατευτικά.

Τέλος σχετικά με το θέμα του εκκλησιασμού, σημειώθηκε ότι το μήνυμα της επιστημονικής κοινότητα είναι σαφές για περιορισμό των συναθροίσεων ειδικά των ευπαθών ομάδων. Μάλιστα ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι συνεδριάζει αύριο η Ιερά Σύνοδος κι ελπίζουμε να λάβει τη σωστή απόφαση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα