Κορονοϊός: Στα 695 τα κρούσματα στην Ελλάδα – Κρίσιμος παράγοντας ο χρόνος

Κορονοϊός: Στα 695 τα κρούσματα στην Ελλάδα – Κρίσιμος παράγοντας ο χρόνος
Δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα Eurokinissi

Αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού κατά 71 ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 695. Νοσηλεύονται 114 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 35 διασωληνωμένοι. Τσιόδρας: "Εκτιμάται ότι έχουν προσβληθεί 8-10.000"

Συνολικά 71 νέα κρούσματα του κορονοϊού που ανεβάζουν το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας στα 695, ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Μετά και τα νέα δεδομένα από την ταχύτητα εξάπλωσης της επιδημίας εκτιμάται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 8-10.000 άνθρωποι που έχουν προσβληθεί.

Σημειώνεται ότι σήμερα δύο ακόμη συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στην Ελλάδα στους 17. Την ίδια ώρα εξιτήριο έχουν πάρει 29 ασθενείς.

Τα κρούσματα βρίσκονται σε 28 περιφέρειες, της Ελλάδας με τους περισσότερους από αυτούς στην περιοχή της Αττικής, ενώ το 56% των ασθενών είναι άνδρες. Το 75% είναι ηλικίας από 18 έως 64 ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, νοσηλεύονται 114 άνθρωποι, και το 61% αυτών είναι άνδρες. Από τους νοσηλευόμενους 35 είναι διασωληνωμένοι και όλοι είναι άντρες -εκτός από μία γυναίκα, μέσης ηλικίας 68 ετών. Το 74% των δασωληνομένων έχουν υποκείμενα νοσήματα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι δυστυχώς δεν έχουμε καλά επιστημονικά στοιχεία για τις πτυχές της πανδημίας. Κρίσιμες λεπτομέρειες της πανδημίας είναι άγνωστες όπως ο ρόλος των παιδιών, ο ρόλος της μετάδοσης αν έχει συμπτώματα ή πριν. Υπάρχουν δεδομένα αλλά όχι βέβαια επιστημονικά δεδομένα.

“Τα μέτρα δεν πρέπει να χαλαρώσουν καθώς θα αυξηθούν τα κρούσματα. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το χρόνο που έχουμε εξασφαλίσει” τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Μάλιστα τόνισε πως χωρίς μέτρα, θα μπορούσε να μολυνθεί περισσότερο από το 50% του πληθυσμού.

Κικίλιας: Το ΕΣΥ προχώρησε σε προσλήψεις

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας περιέγραψε την προετοιμασία του Ελληνικού Συστήματος Υγείας προκειμένου να αναχαιτίσει την επιδημία. Όπως είπε εκπονήσαμε ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Από τον Ιανουάριο ορίσαμε τα 13 νοσοκομεία αναφοράς και έγιναν 30 ασκήσεις ετοιμότητας.

Μέσω του ΕΟΔΥ το ΕΣΥ προχώρησε σε προσλήψεις σε προσωπικό και για ομάδες ιχνηλάτησης. Επίσης επιτεύχθηκε σταδιακή λειτουργία νέων ΜΕΘ, μεγάλο δίκτυο πληροφοριών για τον ιό. Σήμερα υπάρχουν ήδη 685 Μονάδες Ενατικής Θεραπείας και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, ενώ 39 κλίνες ΜΑΦ έχουν μετατραπεί σε ΜΕΘ

Επίσης έχουν εξασφαλιστεί 38 ΜΕΘ από στρατιωτικά νοσοκομεία όπως και όλο το ΝΙΜΤΣ. Οι δε κλίνες για απλή νοσηλεία είναι 2158 ενώ η κυβέρνηση έχει δώσει τεράστια μάχη να να εξασφαλίσει το απαραίτητο ιατροφαρμακευτικό υλικό και τα μέσα ατομικής προστασίας.

Επίσης σημείωσε ότι έχουν γίνει προσλήψεις σε προσωπικό στο ΕΣΥ. Ειδικότερα ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη προχωρήσει στα νοσοκομεία όλης της χώρας και έχουν αναλάβει υπηρεσία 176 γιατροί και 733 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Έχουν ήδη εγκριθεί ακόμα, 2145 προσλήψεις, και πιο αναλυτικά, 431 γιατροί και 1714 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Αυτοί θα προσληφθούν εντός του επόμενου δεκαημέρου Καθημερινά εγκρίνονται και άλλες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν από τα νοσοκομεία μας.



Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα