Κορονοϊός: Στο “τραπέζι” η πρόταση για χρήση διπλής μάσκας – Συνεδριάζει η Επιτροπή

Κορονοϊός: Στο “τραπέζι” η πρόταση για χρήση διπλής μάσκας – Συνεδριάζει η Επιτροπή
Shutterstock

Μετά και τις συστάσεις του αμερικανικού CDC αρχίζει να κερδίζει έδαφος η χρήση διπλής μάσκας ειδικά σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σούπερ μάρκετ

Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα θέματα τα οποία αναμένεται να συζητηθούν είναι και η χρήση διπλής μάσκας, τουλάχιστον σε συγκεκριμένους κλειστούς χώρους όπου σημειώνεται συνωστισμός όπως Μέσα Μεταφοράς και Σούπερ Μάρκετ. Αν και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δεν έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ αυτού του μέτρου, ο αντίστοιχος αμερικανικός οργανισμός CDC έχει προχωρήσει σε σχετική μελέτη η οποία μπορεί να μεταφραστεί και ως σύσταση.

Το γεγονός που προβληματίζει και κάνεις σχετικά σκεφτικούς τους επιστήμονες είναι η εφαρμογή του μέτρου καθώς για πολλούς πολίτες η υφασμάτινη και πολλαπλών χρήσεων μάσκα είναι μια οικονομική λύση, ενώ η επιβολή ταυτόχρονης χρήσης και ιατρικής, καθώς αυτός είναι ο προσδιορισμός της διπλής μάσκας, μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις. Πάντως ορισμένες χώρες ήδη έχουν προχωρήσει σε σχετικές συστάσεις για χρήση μασκών αυξημένης προστασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού στο Υπουργείο Υγείας, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, είχε σημειώσει ότι λόγω των νέων μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού που έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, ιδιαίτερα σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους μέσω του αερολύματος, “γίνεται αρκετή συζήτηση αυτές τις ημέρες για τη σωστή χρήση της μάσκας που αποτελεί μια σημαντική ασπίδα προστασίας για όλους μας”.

“Το CDC πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε τα αποτελέσματα πειραματικής μελέτης που έδειξε ότι για να έχουν ικανή προστασία δύο άνθρωποι οι οποίοι έρχονται σε στενή επαφή, πρέπει απαραίτητα και οι δύο να φοράνε μάσκα. Όταν και οι δυο φοράνε μάσκα η προστασία ανέρχεται στο 84,3%, ενώ η χρήση διπλής μάσκας αυξάνει ακόμα περισσότερο την προστασία στο 96%” ανέφερε η καθηγήτρια.

“Όταν βέβαια μιλάνε για χρήση διπλής μάσκας, αναφέρονται στη χρήση ιατρικής μάσκας με υφασμάτινη από πάνω. Και βέβαια, πάντα μιλάμε για καλής ποιότητας υφασμάτινη μάσκα με τρεις στρώσεις υφάσματος. Οι οδηγίες για την χρήση της μάσκας προς το παρόν δεν έχουν αλλάξει στην χώρα μας, αλλά ομάδα της Επιτροπής μας έχει αναλάβει να μελετήσει και να εισηγηθεί σχετικά μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα” συμπλήρωσε η κα Παπαευαγγέλου αν και μέσα στις προηγούμενες ημέρες δεν φαίνεται να έχει συζητηθεί κάτι σχετικό.

Η καθηγήτρια επίσης προχώρησε σε διευκρινίσεις αναφέροντας:

  • Είναι σημαντικό, να τονιστεί ότι η μάσκα για να προστατεύει πρέπει να έχει το κατάλληλο μέγεθος, να είναι φτιαγμένη από ύφασμα καλής ποιότητας και με τρεις στρώσεις υφάσματος και βέβαια, να γίνεται σωστή χρήση, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
  • Πρέπει να φροντίζουμε να μην υπάρχει κενό στο πλάι και να γίνει κατανοητό ότι δεν προστατεύουν ικανοποιητικά οι υφασμάτινες μάσκες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, όλοι τις έχουμε δει, με μονή στρώση υφάσματος.
  • Οι υφασμάτινες μάσκες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να πλένονται συχνά και να σιδερώνονται.
  • Δεν αρκεί να φοράμε μάσκα, αλλά πρέπει να κάνουμε σωστή χρήση μάσκας. Αυτό που βλέπουμε πάρα πολλές φορές, κόσμος να κυκλοφορεί με την μύτη του απέξω ή με την μάσκα στο σαγόνι, προφανώς δεν προστατεύει ούτε τον εαυτό του, ούτε τους άλλους περισσότερο.

Σχετικά με τις εισηγήσεις και για το θέμα αυτό από την Επιτροπή, να επισημάνουμε ότι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα το απόγευμα στις 18:00 κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα