Κορονοϊός: Συναγερμός για τους θανάτους στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Συναγερμός για τους θανάτους στην Ελλάδα
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Covid-19 του νοσοκομείου "Σωτηρία" Alexandros Michailidis / SOOC

Τεράστια ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία για τους θανάτους λόγω covid στη χώρα μας η οποία βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα με τα κράτη που σημειώνουν υψηλή θνησιμότητα.

Παρά τις αναφορές της Κυβέρνησης ότι η Ελλάδα δεν καταγράφει υψηλούς αριθμούς απωλειών λόγω κορονοϊού μια ματιά στα στοιχεία για όλες της χώρες του κάνουν αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Ειδικότερα στις 17/9 όταν ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 87 θανάτους (πίνακες του εξωτερικού αναφέρουν 89), η Ελλάδα βρέθηκε στην 9η θέση στην Ευρώπη και στην 15η στον κόσμο με βάση τον αριθμό σε απώλειες ζωής.

Όμως η συγκεκριμένη μέρα δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός αφού και χθες που σημειώθηκαν 63 θάνατοι, η Ελλάδα βρέθηκε στην 11η και 22η θέση αντίστοιχα.

Με βάση τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας worldometers.info διαπιστώνουμε ότι πολλές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό με την Ελλάδα αλλά και περισσότερα κρούσματα δε σημειώνουν τέτοιες μεγάλες απώλειες. Υψηλότερη θέση από την Ελλάδα έχουν χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως επίσης και η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου όμως εκεί έχουμε πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς.

Να αναφέρουμε δε ότι η Αυστρία η οποία ανακοίνωσε Lockdown, έχει καταγράψει συνολικούς θανάτους περίπου 12.000 και 55 νέους θανάτους χθες ενώ έχε και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Παρόλ’ αυτά η Κυβέρνησή της δείχνει φοβισμένη και λαμβάνει αυστηρά μέτρα.

Η δική μας Κυβέρνηση υπό το βάρος της κοινωνικής αντίδρασης έλαβε αργά νέα μέτρα χθες και ποιος ξέρει αν θα φανεί τολμηρή και για ακόμη περισσότερα.

Σχολιάζοντας πάντως την πορεία των θανάτων στην Ελλάδα, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε σημερινή συνέντευξη τύπου τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή θέση σε σχέση με την υπερβάλλουσα θνητότητα σε παγκόσμια κλίμακα. Επανέλαβε επίσης την χθεσινή αναφορά του προέδρου του ΕΟΔΥ, καθηγητή Θεοκλή Ζαούτη, σχετικά με τον τρόπο καταγραφής τον θανάτων με βάση της επιταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όπως είπε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο που δεν ακολουθεί τον ΠΟΥ και δεν αποδίδει στον κορονοϊό άτομα που χάνουν τη ζωή τους μετά από 28 μέρες από τη στιγμή που διαγνώστηκαν. Έτσι ακολουθούν μια άλλη τακτική που τις “ευνοεί” στην εικόνα που εμφανίζουν.

Έτσι στις διάφορες λίστες όπως και στο ECDC δεν υπάρχει καταγραφή των θανάτων με τον ίδιο τρόπο από κάθε χώρα. Όπως είπε και χθες ο κ. Θεοκλής Ζαούτης, αν η Ελλάδα τηρούσε την ίδια τακτική με το Ηνωμένο Βασίλειο η Ελλάδα θα κατέγραφε 20% λιγότερους θανάτους.


Πίεση στο ΕΣΥ

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέσα στο Νοέμβριο έχουμε καταγράψει 1147 θανάτους και η τάση δεν φαίνεται πτωτικήλόγω των αυξημένων κρουσμάτων που παγιώθηκαν σε 6500 την ημέρα.

Όπως επεσήμανε και ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, “τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Ακόμα και σήμερα που μιλάμε, άνω του 85% στις κλίνες ΜΕΘ βρίσκονται συμπολίτες μας που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν, ενώ αντίστοιχα είναι τα ποσοστά και στους θανάτους. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε μία πίεση, δεδομένου ότι η οικονομία και η κοινωνία παράλληλα λειτουργούν, δηλαδή υπάρχουν πιέσεις που υπήρχανε πάντοτε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και παράλληλα υπάρχει και η πανδημία της Covid – 19, που εντείνει ακόμα περισσότερο αυτήν την πίεση, ειδικά σε περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι μικρότερη μέσα στην επικράτεια της χώρας και με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ περισσότερες και οι νοσηλείες και ειδικά οι βαριές νοσηλείες”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα