Κορονοϊός: Τα αντιικά φάρμακα βοηθούν, αλλά δεν είναι πανάκεια

Κορονοϊός: Τα αντιικά φάρμακα βοηθούν, αλλά δεν είναι πανάκεια
Χάπι κατά του κορονοϊού. AP

Σύμφωνα με μελέτες, τα φάρμακα κατά της νόσου covid είναι αποτελεσματικά, όμως δεν θωρακίζουν τον οργανισμό.

Εμβόλια και αντιικά φάρμακα αποτελούν τα βασικά όπλα κατά της βαριάς νόσησης από κορονοϊό. Όμως κανένα φάρμακο δεν είναι τέλειο. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, υπάρχει ανησυχία ότι εάν δεν αναπτυχθούν σωστά οι θεραπείες, η αποτελεσματικότητα των αντιιικών θεραπειών αμφισβητείται.

Σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο “theconversation.com”, “έχουμε δει αναφορές για ανάκαμψη του ιού (θετικός στον COVID και πάλι μετά από αντιιική θεραπεία άμεσης δράσης) με Paxlovid και molnupiravir. Αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί από την παροδική αντίσταση ή καθυστερημένες ανοσολογικές αποκρίσεις, αλλά δεν υπάρχει βέβαιη απάντηση. Η Pfizer ανέφερε ότι η υποτροπή εμφανίστηκε επίσης σε ομάδες ελέγχου (εκείνες στη μελέτη που δεν έλαβαν το φάρμακο για σύγκριση) κατά τη διάρκεια δοκιμών Paxlovid”.

Ποια φάρμακα έχουν δοκιμαστεί

Το 2020, προτεραιότητα ήταν ο εντοπισμός φαρμάκων που είχαν σχεδιαστεί για άλλες παθήσεις και θα μπορούσαν να ωφελήσουν και τους ασθενείς COVID. Αρχικά είχε θεωρηθεί πως μπορεί να αναχαιτίσει τη νόσο η δεξαμεθαζόνη. Ένα στεροειδές φάρμακο που αντιμετωπίζει τη φλεγμονή που συμβαίνει ως αποτέλεσμα της υπερδραστήριας ανοσοποιητικής απάντησης του οργανισμού κατά της σοβαρής νόσου με COVID.

Τα πράγματα δεν κύλησαν ιδανικά για τα άμεσης δράσης αντιικά. Ένα γκρουπ φαρμάκων που στοχεύουν κατευθείαν στον ιό για να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη. Ήταν τόσο απελπιστική η κατάσταση στην αρχή της πανδημίας που δοκιμάστηκαν σε κλινικές δοκιμές η ιβερμεκτίνη και η υδροξυχλωροκίνη και όπως ήταν αναμενόμενο απέτυχαν.

Ωστόσο, το 2020 ένα φάρμακο φάνηκε να δείχνει αποτελεσματικό ήταν η ρεμδεσιβίρη, η οποία μιμείται το γενετικό υλικό του ιού. “Δηλητηριάζει” τη διαδικασία αντιγραφής μη αφήνοντας περισσότερους συνδέσμους να προστεθούν στις αλυσίδες RNA. Η ρεμδεσιβίρη αναπτύχθηκε για πρώτη φορά ως πιθανή θεραπεία για την ηπατίτιδα C.

Τα χάπια της Pfizer και της MSD

Ένα άλλο φάρμακο, η μονλουπιραβίρη (της MSD και Ridgeback), επίσης ενσωματώνεται μέσα σε αλυσίδες RNA, δημιουργεί ένα πρότυπο φορτωμένο με φάρμακα που καταστρέφει το επόμενο αντίγραφο. Πριν από την πανδημία, η μολνουπιραβίρη είχε εξεταστεί για τη γρίπη και άλλους ιούς. Κατά της COVID, μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, αλλά μόνο κατά περίπου 30%, παρά το γεγονός ότι είχε καλές επιδόσεις σε εργαστηριακά περιβάλλοντα.

Το Paxlovid, που παράγεται από την Pfizer, συνδυάζει δύο διαφορετικά φάρμακα. Το Nirmatrelvir, μια τροποποιημένη έκδοση ενός αντιιικού που αναπτύχθηκε αρχικά για το SARS και εμποδίζει την αναπαραγωγή του ιού. Η ριτοναβίρη δεν είναι αντιιικό, αλλά ένας ισχυρός αναστολέας του μεταβολισμού του ήπατος, επιτρέποντας στη νιρματιρελβίρη να παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον οργανισμό και να δράσει πιο αποτελεσματικά. Σε δοκιμές, το χάπια της Pfizer μείωσαν τις νοσηλείες και τους θανάτους παρόμοια με τη ρεμδεσιβίρη.

Το χάπια της MSD και της Pfizer λαμβάνονται από τo στόμα, ενώ η ρεμδεσιβίρη χορηγείται ενδοφλεβίως. Οι καταστάσεις έγκρισης αυτών των αντιιικών φαρμάκων άμεσης δράσης ποικίλλουν σε διαφορετικές περιοχές, αν και η ρεμδεσιβίρη και το Paxlovid είναι διαθέσιμα αρκετά ευρέως. Ενώ και τα τρία φάρμακα έχουν εγκριθεί υπό όρους, η διαθεσιμότητα της μολνουπιραβίρης είναι πιο περιορισμένη σε όλο τον κόσμο.

Σε ποιους απευθύνονται τα αντιικά

Αν και τα εμβόλια έχουν αλλάξει το τοπίο, πολλαπλές παθήσεις παραμένουν συνδεδεμένες με αυξημένο κίνδυνο από COVID και μειωμένη ανοσοποιητική απάντηση στον εμβολιασμό. Γι΄ αυτό το λόγο, πολλές χώρες χορηγούν τα αντιικά φάρμακα σε ευάλωτους πληθυσμούς.

Στην Ελλάδα, η θεραπεία είναι κατάλληλη για μη νοσηλευόμενους ασθενείς 18 ετών και άνω, οι οποίοι έχουν βρεθεί θετικοί για COVID-19 (με rapid antigen ή PCR test), έχουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, εξαιτίας των παρακάτω παραγόντων:

  • Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
  • Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
  • Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
  • Κυστική ίνωση
  • Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία) το τελευταίο έτος
  • Αιματολογικές κακοήθειες το τελευταίο έτος
  • Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες και δευτεροπαθείς λόγω θεραπείας με Β-ειδικούς παράγοντες π.χ. Rituximab
  • HIV λοίμωξη
  • Επιδημική έξαρση σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων
  • Ηλικία τουλάχιστον 70 ετών
  • BMI άνω του 40
  • Χρόνια νεφρική νόσος
  • Χρόνια Αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία
  • Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση
  • Διαβήτης υπό θεραπεία
  • Συμφορητική Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΝΥΗΑ ≥ Class II)
  • Χρόνια ηπατική νόσος
  • Καρδιαγγειακή νόσος
  • Αρτηριακή Υπέρταση υπό θεραπεία
  • Θαλασσαιμία – Δρεπανοκυτταρική αναιμία

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα