Κορονοϊός: Τα πρώτα αμυδρά χαμόγελα από τη μείωση των νοσηλειών – Άγνωστος “Χ” η παραλλαγή Όμικρον

Κορονοϊός: Τα πρώτα αμυδρά χαμόγελα από τη μείωση των νοσηλειών – Άγνωστος “Χ” η παραλλαγή Όμικρον
Εικόνα από ΜΕΘ covid σε νοσοκομείο της Αθήνας Shutterstock

Σε αποδρομή βρίσκεται το 4ο κύμα κορονοϊού με τα κρούσματα να υποχωρούν σημαντικά. Την ίδια ώρα διατηρείται η ανασφάλεια από την επικείμενη επέλαση της παραλλαγής Όμικρον

Ενθαρρυντικά ήταν τα χθεσινά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, καθώς ο εβδομαδιαίος μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού διατηρεί την πτωτική του τάση με κάτω από 5600 νέες διαγνώσεις. Το ιδιαίτερα θετικό στοιχείο είναι η μείωση κατά περίπου 7% των νέων εισαγωγών μετά από αρκετές εβδομάδες, γεγονός το οποίο σηματοδοτεί και την έναρξη της μείωσης διασωληνώσεων και θανάτων.

Βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για τη διατήρηση της αισιοδοξίας θα πρέπει να αποδειχτεί ότι η επίπτωση της παραλλαγής Όμικρον στην πορεία της πανδημίας δεν θα είναι έντονη.

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 29/11-5/12, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.039, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.401. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,27. Αντίστοιχα μια εβδομάδα πριν, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.261, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.267. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,44.

Διαπιστώνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει μια ικανοποιητική βελτίωση των δεικτών που θεωρούνται αρκετά σκληροί για την επίπτωση της επιδημίας.

Επίσης την εβδομάδα 29/11-5/12, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,6% σε σύνολο 2.572.206 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0,51% σε σύνολο 2.182.055 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Τη δε εβδομάδα που είχε προηγηθεί, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,74% σε σύνολο 2.583.605 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0,54% σε σύνολο 2.197.911 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.

Και από αυτό το στοιχείο φαίνεται ότι αν και ο έλεγχος του πληθυσμού με βάση τα τεστ διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα, τα νέα κρούσματα μειώθηκαν και άρα υπάρχει ένα ισχυρό δεδομένο ότι η επιδημία υποχωρεί.

Μία μικρή παραφωνία σε αυτό το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας αποτελεί η άνοδος του δείκτη μεταδοτικότητας, το Rt το οποίο αυξήθηκε ελαφρά στο 1,07 από 1,04, δηλαδή τα υπάρχοντα ενεργά κρούσματα σε ένα βραχύ χρονικό διάστημα μπορούν να διπλασιαστούν. Όμως και πάλι σε απόλυτο αριθμό έχουν υποχωρήσει πάνω από 10%.

Η παραλλαγή Όμικρον

Βασική παράμετρος στην πορεία της επιδημίας , αποτελεί η αναμενόμενη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον. Προς το παρόν φαίνεται να μην έχει επίδραση στη χώρα μας με τα γνωστά κρούσματα να είναι μόλις 3. Αξίζει να επισημάνουμε τις αναφορές του καθηγητή Πολιτικής Υγείας στο LSE, Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος τονίζει ότι αν επικρατήσει σε όλο τον πλανήτη, θα μπορούμε να πάρουμε μια πολύ μεγάλη ανάσα και ίσως φτάσουμε πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας κορονοϊού.

Ωστόσο, δεν ξέρουμε πως θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται ο ιός. Γι’ αυτό χρειάζονται περισσότερα δεδομένα. Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, καλό είναι να περιμένουμε ακόμα, να μην ενθουσιαστούμε πλήρως μέχρι να έχουμε τα κλινικά δεδομένα σχετικά με την ηπιότερη νόσηση.

Πέρα όμως από το τι θα συμβεί με την παραλλαγή Όμικρον δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι η υπάρχουσα μετάλλαξη Δέλτα είναι σημαντικά μολυσματική και έχει μεγάλη μεταδοτικότητα. Παράλληλα η ταυτόχρονη κυκλοφορία του ιού της γρίπης η οποία ακόμη δεν έχει εμφανιστεί, θα δημιουργήσει σημαντική πίεση στα νοσοκομεία τη στιγμή που το 97-98% των ΜΕΘ είναι κατειλημμένες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα