Κορονοϊός: Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την υποπαραλλαγή Όμικρον 2

Κορονοϊός: Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την υποπαραλλαγή Όμικρον 2
Εντοπίστηκε στην Ελλάδα η υποπαραλλαγή Όμικρον 2 Eurokinissi

Όλα τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της η επιστημονική κοινότητα για την υποπαραλλαγή Όμικρον 2 του κορονοϊού. Εντοπίστηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα.

Την εμφάνισή της σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, έχει κάνει η υποπαραλλαγή Όμικρον 2. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, όπου σήμερα εντοπίστηκαν τα πρώτα δύο κρούσματα σε ταξιδιώτες που έφτασαν στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, οι δυο ταξιδιώτες βρίσκονται σε απομόνωση, έχει ήδη γίνει η ιχνηλάτισή τους, ενώ δεν διευκρινίζεται από ποια χώρα του εξωτερικού ήρθαν.

ΕΟΔΥ: Τα δεδομένα για την υποπαραλλαγή Όμικρον 2

Με αφορμή τα πρώτα δύο κρούσματα στη χώρα μας, ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε ανακοίνωση, όπου παραθέτει τα υπάρχοντα στοιχεία για την υποπαραλλαγή της Όμικρον.

“Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι πιθανόν μια νέα υποομάδα (ΒΑ.2 ή 21L) του στελέχους Όμικρον παρουσιάζει αύξηση σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και ότι πιθανόν σχετίζεται με διαφορετικές ιδιότητες του ιού.

«H υποομάδα 21L είναι επίσης γνωστή ως ΒΑ.2 και αποτελεί τμήμα μιας μεγαλύτερης ομάδας, της 21M (ομάδα ή στέλεχος Όμικρον), η οποία αντιστοιχεί στην ταξινομική ομάδα B.1.1.529. H ομάδα 21M (Όμικρον) περιλαμβάνει την υποομάδα 21L (ΒΑ.2), και την υποομάδα 21K (ΒΑ.1), καθώς και άλλες επιπλέον υποομάδες Όμικρον. Η ΒΑ.1 αποτελεί την υποομάδα Όμικρον που έχει προκαλέσει την πλειοψηφία των λοιμώξεων Όμικρον παγκοσμίως.

Οι υποομάδες 21L και 21K έχουν 38 κοινές μεταλλάξεις νουκλεοτιδίων και αμινοξέων, αλλά η 21L έχει επιπλέον 27 διαφορετικές μεταλλάξεις, ενώ η 21K έχει επιπλέον 20 διαφορετικές μεταλλάξεις.

Στην εξωτερική πρωτεΐνη S (Spike), οι δύο υποομάδες έχουν 21 κοινές μεταλλάξεις αμινοξέων, με την 21K να φέρει επιπρόσθετα 12 μοναδικές μεταλλάξεις αμινοξέων και την 21L να φέρει επιπρόσθετα 6 μοναδικές μεταλλάξεις αμινοξέων (συν μια μετάλλαξη/διαγραφή).

Είναι αξιοσημείωτο ότι από την 21L λείπει η διαγραφή στη θέση S:H69- και S:V70- η οποία στοιχειοθετεί το “S-gene drop out” ή SGTF που έχει χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση της 21K (Όμικρον) στα μοριακά τεστ. Για αυτό έχει χαρακτηριστεί ως υποομάδα stealth

Οι 6 επιπλέον μεταλλάξεις της πρωτεΐνης S (Spike) στην 21L είναι οι: S:T19I, S:V213G, S:S371F, S:T376A, S:D405N, και S:R408S. Επιπλέον, υπάρχει μια διαγραφή 9 νουκλεοτιδίων από τη θέση 21633-21641, η οποία οδηγεί στις διαγραφές στις θέσεις S:L24-, S:P25-, S:P26-, και επιπλέον στη θέση S:A27S»,

Αναφορικά με το αν οι 7 επιπλέον μεταλλάξεις της πρωτεΐνης S καθιστούν την υποομάδα BA.2 ξεχωριστή, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη αυξημένη δυνατότητα διαφυγής από υπάρχουσα ανοσία ή αυξημένη μολυσματικότητα, τονίζει ο ΕΟΔΥ και προσθέτει «Επίσης, καμία από αυτές τις 7 μεταλλάξεις δεν έχει συσχετιστεί με σημαντική δυνατότητα διαφυγής από ανοσία ή αυξημένη μολυσματικότητα. Η συνδυαστική επίδραση αυτών των επτά μεταλλάξεων στις ιδιότητες του ιού είναι προς το παρόν άγνωστη».

Στην Ελλάδα τα ποσοστά της υποομάδας ΒΑ.1 της Όμικρον με τη μέθοδο SGTF έχουν εκτιμηθεί ότι είναι παραπάνω από 90% στις περισσότερες περιφέρειες, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 2 περιστατικά ΒΑ.2 ή 21L σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που έχουν ιχνηλατηθεί και βρίσκονται σε απομόνωση, καταλήγει η ανακοίνωση.

Παγώνη: Πιο επιθετική από την Όμικρον η νέα μετάλλαξη

Για τη νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε σε Νορβηγία, Δανία, Σουηδία, Βέλγιο και Γαλλία μίλησε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Όπως σημειώνει, μιλώντας στο MEGA, «Δεν χρειάζεται πανικός. Ξεκίνησε με πέντε έξι περιστατικά στη Νορβηγία, στη Σουηδία και τη Δανία, και μετά έφτασαν τα 60 περίπου περιστατικά. Είναι περίπου σαν την Όμικρον, λίγο πιο επιθετική. Θα τη δούμε, θα τη μελετήσει το ινστιτούτο. Δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα» ανέφερε.

«Λέμε “εμβολιαστείτε όλοι” για να ηρεμήσουμε με αυτή την ιστορία. Ξέρουμε ότι υπάρχει ο ιός, ξέρουμε ότι θα τον έχουμε εδώ, θα τον αντιμετωπίσουμε και θα προχωρήσουμε. Δεν μπορούμε να είμαστε φοβισμένοι κάθε μέρα και να πανικοβαλλόμαστε» ανέφερε.

Σχετικά με την πενθήμερη καραντίνα όσων νοσούν από κορονοϊό δήλωσε αντίθετη καθώς όπως είπε κανείς δεν είναι σε θέση ακόμα και την 6η μέρα να δουλέψει.

Στη συνέχεια η κ Παγώνη αναφέρθηκε στο άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για την τέταρτη δόση εμβολιασμού για τους ανοσοκατεσταλμένους. Η κ. Παγώνη υπογράμμισε πως για τη συγκεκριμένη κατηγορία τα αντισώματα μειώνονται γρήγορα και θα πρέπει να εμβολιαστούν και να προστατευτούν.

«Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η τρίτη δόση θα δώσει ασφάλεια και στην Ομικρον και στη νέα μετάλλαξη. Πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος γιατί πρέπει να εμβολιαστεί», είπε.

«Οι άνθρωποι αυτοί που έχουν τα νοσήματα αυτά έχουν και τις θεραπείες τους. Σκεφτείτε τους ανθρώπους αυτούς, έχουμε την Ομικρον και την Δέλτα, οι άνθρωποι βρίσκονται σε πανικό», τόνισε.

Σαρηγιάννης: Η νέα μετάλλαξη είναι ίσως πιο μεταδοτική

Για την νέα μετάλλαξη, η οποία φαίνεται να σχετίζεται την Όμικρον, μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας πως ίσως είναι περισσότερο μεταδοτική.

“Φαίνεται να είναι μια μετάλλαξη, η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και δυστυχώς το ψύχος βοηθάει να υπάρξει διασπορά. Είναι νωρίς να δούμε πόσο επηρεάζει σε θέματα λοιμογόνου δράσης.

Ωστόσο, φαίνεται να έχει σχέση φυλογενετική με την Όμικρον και άρα πιθανότητα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας. Το θετικό είναι ότι στο βαθμό που εμείς θωρακιστούμε έναντι της Όμικρον, θα υπάρχει σημαντικός βαθμός προστασίας και για την καινούρια μετάλλαξη”, είπε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα