Κορονοϊός: Ξεκινά η διάθεση των χαπιών κατά της covid με αποστολή στα σπίτια

Κορονοϊός: Ξεκινά η διάθεση των χαπιών κατά της covid με αποστολή στα σπίτια
Χάπια (φωτογραφία αρχείου) Istock

Την έναρξη της διαδικασίας για την χορήγηση των χαπιών κατά του κορονοϊού τη επόμενη εβδομάδα ανακοίνωσε η Μίνα Γκάγκα.

Άμεσα ξεκινά η διάθεση των χαπιών της εταιρείας MSD κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού.. Ειδικότερα η υπουργός τόνισε ότι η διάθεση των χαπιών ξεκινάει με την παράδοση στα σπίτια για άτομα άνω των 18 ετών με προβλήματα υγείας από την επόμενη εβδομάδα. όπως σημείωσε θα γίνεται η αίτηση του γιατρού και θα υπάρχει απάντηση σε 24 ώρες, όπως γίνονταν και με τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Σχετικά με την επιδημία, μόνο στη Θράκη καθώς και σε κάποια νησιά υπάρχει αύξηση, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα παρουσιάζεται πτώση, σημείωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου

Σταθερός επίσης παραμένει ο δείκτης θετικότητας αλλά δεν μπορεί να αξιολογηθεί ο δείκτης των τελευταίων ημερών καθώς λόγω κακοκαιρίας δεν έγιναν πολλά τεστ.

Η καθηγήτρια σημείωσε επίσης ότι περίπου 5000 ασθενείς εξακολουθούν να νσοηλεύονται με αποτέλεσμα να είναι κατειλημμένες κατά 57% οι απλές κλίνες και κατά 85% οι κλίνες ΜΕΘ.

Επίσης ανέφερε ότι υπάρχει μείωση 12% στις νέες εισαγωγές λόγω πιθανότατα της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον. Ο δε κυλιόμενος μέσος όρος νέων εισαγωγών υποχώρησε μέσα στην εβδομάδα σε 451 από 540 μια εβδομάδα πριν.

Ακόμη διαπιστώνεται ήπια αλλά σταθερή αποκλιμάκωση των διασωληνωμένων ενώ σε υψηλά επίπεδα είναι οι θάνατοι με 96 ασθενείς να καταλήγουν την ημέρα.

Η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε ακόμη ότι στις αρχές του μήνα ήταν 40% οι νοσηλείες λόγω Όμικρον και τώρα είναι οι 8 στις 10. Ο ένας στους 4 πάντως εξακολουθεί να νοσηλεύεται λόγω Δέλτα. Επίσης ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχασαν τη ζωή τους από Όμικρον και αφορούσε υπερήλικες και άτομα από πολλές συνοσηρότητες.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι επιβεβαιώνεται η ήπια νόσηση από την Όμικρον που αποδεικνύει πλέον ότι ο ιός ήρθε για να μείνει.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, προβλέπεται αποκλιμάκωση και των σκληρών δεικτών τις προσεχείς 3 – 4 εβδομάδες, με τον ο αριθμό των διασωληνωμένων να κυμανθεί ανάμεσα στους 550 με 600. Επανέλαβε ακόμα την ανάγκη να κάνουν οι πολίτες την τρίτη δόση εφόσον έχουν περάσει τρεις μήνες μετά τη δεύτερη.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι η σταδιακή αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων οδήγησε στην απόφαση άρσης των μέτρων που ανακοίνωσε νωρίτερα ο κ. Πλεύρης. “Οι σκληροί δείκτες ακολουθούν. Αυτοί που χάνονται τώρα, είναι άνθρωποι που έχουν νοσήσει πριν τα Χριστούγεννα” διευκρίνισε η κα Παπαευαγγέλου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα