Κορονοϊός: Υπεραισιόδοξο το σενάριο για άρση του lockdown ακόμη και στις 14 Δεκεμβρίου

Κορονοϊός: Υπεραισιόδοξο το σενάριο για άρση του lockdown ακόμη και στις 14 Δεκεμβρίου
Δύσκολο το εγχείρημα της άρσης του lockdown και του περιορισμού των μετακινήσεων το επόμενο 10ήμερο. Eurokinissi

Η έντονη διασπορά του ιού σε όλη τη χώρα, σε συνδυασμό με τη δραματική κατάσταση στο ΕΣΥ καθιστούν υποχρεωτική τη διατήρηση των αυστηρών μέτρων για τουλάχιστον 10 ημέρες ακόμη.

Όταν ανακοινώθηκε το δεύτερο lockdown δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι υποστήριζαν ότι θα ήταν τουλάχιστον αφελές να πιστέψει κανείς ότι θα διαρκούσε μόνο 3 εβδομάδες. Η εμπειρία από το αντίστοιχο απαγορευτικό του Μαρτίου το οποίο κράτησε όσον αφορά στις μετακινήσεις, 6 εβδομάδες, σε συνδυασμό με την πρωτόγνωρη διασπορά του ιού σε όλη τη χώρα, έδειχναν ότι ακόμη και ένα μερικό άνοιγμα μετά από 5 εβδομάδες, θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο.

Χθες η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ήταν ξεκάθαρη: “Αν και έχουμε μια σαφή μείωση στα νέα κρούσματα κορονοϊού, αυτό συμβαίνει με βραδύτερο ρυθμό από αυτόν που περιμέναμε. Το δεύτερο πανδημικό κύμα δεν λέει να μας αφήσει και δυστυχώς αναμένουμε μια συνεχιζόμενη πίεση στο Ε.Σ.Υ. τις επόμενες 7-14 μέρες. Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει ακόμα συζητηθεί στην Επιτροπή μας και θα εξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα. Η πίεση στις ΜΕΘ της χώρας αποτελεί σημαντικό κριτήριο για τις αποφάσεις μας.

Η καθηγήτρια σημείωσε ότι περισσότερα από 25.000 κρούσματα είναι αυτή τη στιγμή ενεργά. Αυτό σημαίνει ότι τα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα είναι τόσα καθώς ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στις νέες διαγνώσεις που έγιναν τις τελευταίες 12 ημέρες. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τα συνολικά κρούσματα στην κοινότητα τα οποία φυσικά είναι πολλαπλάσια.

Το κρίσιμο λοιπόν στοιχείο δεν είναι να διαπιστωθεί η υποχώρηση των ενεργών κρουσμάτων, αλλά η απόλυτα μεγάλη μείωσή τους ώστε αυτά τα οποία θα υπάρχουν να μην ενεργοποιήσουν άμεσα ένα νέο κύμα, το οποίο δεν θα αφήσει το Ε.Σ.Υ. να πάρει καμιά ανάσα.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η διάγνωση 2000 κρουσμάτων ημερησίως, μεταφράζεται σε περίπου 400-450 νέες εισαγωγές κάθε μέρα, όπως έχει φανεί και από τα τελευταία στοιχεία. Μάλιστα η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι “Αναφορικά με τις νέες εισαγωγές στα Νοσοκομεία μας, έχουμε μία σταθεροποίηση. Σήμερα υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται περίπου 4.500 ασθενείς και οι περισσότεροι από το 1/4 αυτών νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη. Με βάση όμως τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, αναμένουμε μία μείωση των νέων εισαγωγών στα Νοσοκομεία μέσα στην προσεχή εβδομάδα. Στην επικράτεια η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ είναι στο 88%. Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα, που όμως βασίζονται στα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, περίπου 1.600 συνάνθρωποί μας θα χρειαστεί να νοσηλευτούν, ενώ εισαγωγή σε ΜΕΘ θα χρειαστεί να κάνουν περίπου 250 άτομα”.

Παραδειγματικά να αναφέρουμε ότι το βράδυ της Πέμπτης οι νοσηλείες ασθενών με covid-19 ήταν 4480. Εκείνη την ημέρα είχαμε επίσης 481 νέες εισαγωγές και μόνο 349 εξιτήρια. Δηλαδή η ψαλίδα ανάμεσα στις εισαγωγές νέων περιστατικών και εξιτηρίων αυξήθηκε και πάλι αρκετά πάνω από τις 100.

Παράλληλα, σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα διαπιστώνουμε μείωση των νέων κρουσμάτων όμως την ίδια ώρα δε γνωρίζουμε και τον αριθμό των τεστ που γίνονται σε αυτά. Από την άλλη για να υπάρχει ασφάλεια για ένα άνοιγμα της κοινωνίας, θα πρέπει να μιλάμε για διψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων ή για ένα πολύ χαμηλό τριψήφιο στα αστικά κέντρα. Από τα παραπάνω διαφαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο μέσα σε 2 εβδομάδες να πετύχουμε το θαύμα της ραγδαίας αποκλιμάκωσης των αρνητικών επιδημιολογικών δεικτών.

Να αναφέρουμε επίσης ότι στο πρώτο lockdown η κορύφωση των κρουσμάτων ήταν κάτι λιγότερο από 600 κατά τη δεύτερη εβδομάδα, ενώ την έκτη εβδομάδα όταν αποφασίστηκε η πρώτη φάση της άρσης των μέτρων με την κατάργηση των sms ήταν της τάξης των περίπου 15 ημερησίως. Βέβαια τότε τα τεστ που γίνονταν ήταν περί τα 2.000 ημερησίως.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα