Μαγιορκίνης: Ανησυχία από τις συρροές και την αύξηση των διασωληνωμένων

Μαγιορκίνης: Ανησυχία από τις συρροές και την αύξηση των διασωληνωμένων
O καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης Eurokinissi

Ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, εμφανίστηκε ανήσυχος για την εξέλιξη της επιδημίας κορονοϊού. Τι είπε για το εμβόλιο.

Μπορεί οι συρροές κρουσμάτων κορονοϊού σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα να βοηθούν στη περιχαράκωση της επιδημίας, αυτό όμως δεν είναι καθόλου εφησυχαστικό. Αρκεί ένα χαμηλό ποσοστό φορέων του ιού για να μεταδοθεί σε μεγάλες ομάδες κάτι που ανησυχεί αυτή τη στιγμή παράλληλα με την αύξηση των διασωληνώσεων.

Σύμφωνα με τον επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη, τις τελευταίες 3 ημέρες καταγράφονται πάνω από 200 κρούσματα σε καθημερινή βάση, γεγογός που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση από την τάση υποχώρησης που είχε παρατηρηθεί το τετραήμερο που είχε προηγηθεί. Ανησυχητικό σημείο αποτελεί επίσης και η σταδιακή αύξηση του αριθμού των δασωληνωμένων.

Όπως ανέφερε ακόμη, σχετικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αύξησης των κρουσμάτων, βλέπουμε την ανάδειξη πολλαπλών συρροών με τοπικό χαρακτήρα. “Από την αρχή της επιδημίας η επιστημονική κοινότητα γνώριζε ότι αυτού του είδους οι κορονοϊοί κινούνται ανομοιόμορφα, δηλαδή ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών δεν το μεταδίδει ενώ ένα μικρό πιθανόν και κάτω του 20% τον μεταδίδει δυναμικά. Η υπερμετάδοση για την οποία γίνεται λόγος από την αρχή της επιδημίας, ήρθε τις τελευταίες ημέρες να μας θυμίσει ότι ο ιός μπορεί να ανατρέψει την πορεία της επιδημίας από την μια μέρα στην άλλη” είπε συγκεκριμένα ο επιστήμονας.

Τέτοια γεγονότα υπερμετάδοσης, έχουν παρατηρηθεί και σε πολλές άλλες χώρες, όπως πχ τα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος στη Γερμανία. “Όταν η υπερμετάδοση σχετίζεται με συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους τότε η ιχνηλάτηση μπορεί να περιχαρακώσει τις επιδημίες αποτελεσματικότερα σε σχέση με περιπτώσεις όπου η υπερμετάδοση δημιουργεί ορφανά κρούσματα. Όμως και πάλι δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Μάλιστα το φαινόμενο αυτό μελετάται σε διεθνές επίπεδο” τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Στο μέτωπο των εμβολίων ο επίκουρος καθηγητής αναφέρθηκε με αφορμή την τελευταία εξέλιξη στο εμβόλιο της Οξφόρδης, σημειώνοντας ότι πρόκειται σε διπλά τυφλή μελέτη, δηλαδή ούτε ο γιατρός ούτε ο ασθενής ξέρει αν έχει λάβει το εμβόλιο που μελετάται ή κάποιο άλλο καθώς δε λαμβάνουν όλοι το υπό δοκιμή σκεύασμα.

“Όταν εμφανιστεί μια παρενέργεια, καταγράφεται αλλά ο γιατρός δεν γνωρίζει αν ο ασθενής έχει λάβει ή όχι το εμβόλιο. Αν η παρενέργεια είναι σοβαρή, τότε μια ανεξάρτητη επιτροπή αναλαμβάνει να διερευνήσει κατά πόσο η παρενέργεια αυτή έχει επίπτωση στην κλινική μελέτη. Σ αυτή τη διάρκεια δε σταματά η μελέτη, αλλά διακόπτονται οι εμβολιασμοί στους εθελοντές που συμμετέχουν, ενώ παρακολουθούνται εκείνοι που έχουν ήδη εμβολιαστεί. Συνεπώς υπάρχει λοιπόν καθυστέρηση στους νέους εμβολιασμούς, αλλά όχι στην εξέλιξη της μελέτης που έχει ήδη ξεκινήσει”, επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης.

Η μελέτη συνεχίζεται αν και εφόσον δεν σχετιστεί η σοβαρή παρενέργεια με την παρενέργεια την οποία εξετάζει η ανεξάρτητη επιτροπή. Τέτοια γεγονότα συμβαίνουν αρκετές φορές σε κλινικές μελέτες φαρμάκων και εμβολίων. Βρισκόμαστε δηλαδή σε αναμονή, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα