Μαγιορκίνης: Μικρή η μετάδοση του ιού στα παιδιά – Ανησυχία για τους 65 και άνω

Μαγιορκίνης: Μικρή η μετάδοση του ιού στα παιδιά – Ανησυχία για τους 65 και άνω
O καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης Eurokinissi

Η επιδημία κινείται πλέον στην δυναμική εκθετικής αύξησης με εκτεταμένη επιβάρυνση και σε άλλες λιγότερο πυκνές αστικές και μη αστικές περιοχές της χώρας πέρα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Κατά 5 φορές λιγότερο αποδεικνύεται ότι μολύνονται τα παιδιά από την επιδημίας, γεγονός που δικαιώνει τη διατήρηση των ανοιχτών σχολείων, σημείωσε ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού. Την ίδια ώρα έκρουσε και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου για την επικινδυνότητα που υπάρχει από τις μολύνσεις ατόμων σε άτομα άνω των 65 ετών, κατάσταση που επιβαρύνει έντονα το σύστημα υγείας, ενώ σημείωσε και τη μεγάλη διασπορά του ιού εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή, στην Ελλάδα η επιδημία κινείται πλέον στην δυναμική εκθετικής αύξησης προσεγγίζοντας τις 3000 διαγνώσεις ανά ημέρα με μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας. Η Αττική παρουσίασε ήπια επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ξεπερνώντας τις 500 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ωστόσο αρκετά μεγαλύτερη είναι η εκρηκτική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου που συνεχίζουμε να βλέπουμε στην Θεσσαλονίκη η οποία ανά μονάδα πληθυσμού παρουσίασε έως και έξι φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σύγκριση με την Αττική.

Εκτεταμένη ωστόσο επιβάρυνση βλέπουμε και σε άλλες λιγότερο πυκνές αστικές και μη αστικές περιοχές της χώρας στις οποίες καταγράφηκαν περισσότερες από τις μισές διαγνώσεις πανελλαδική κλίμακα, σημείωσε.

Όσον αφορά στα ηλικιακά χαρακτηριστικά, οι ηλικίες 19 έως 39 ετών εξακολουθούν να έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση ξεπερνώντας τις 600 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού και ακολουθεί ηλικιακή ομάδα 40 ως 65 ετών που και αυτή πλησίασε τις 600 διαγνώσεις ανά 1 εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού.

“Ηλικίες από 1 έως 18 ετών, στις οποίες ανήκουν και οι λεγόμενες σχολικές ηλικίες διατήρησαν αρκετά χαμηλότερα επίπεδα με λιγότερες από 150 διαγνώσεις ανά 1 εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού. Ωστόσο ανησυχητική παραμένει ο αριθμός των διαγνώσεων στις ηλικίες 65 και άνω οι οποίες ξεπέρασαν τις 150 ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα προκύπτει ότι στις σχολικές ηλικίες η επίπτωση της νόσου παραμένει τέσσερις έως έξι φορές μικρότερη από τις υπόλοιπες ομάδες, σχέση που έχει παραμείνει σταθερή τους τελευταίους δύο μήνες. Αυτή η παρατήρηση συμφωνεί με δεδομένα από την παγκόσμια βιβλιογραφία όπου διαγνώσεις τα παιδιά, ιδίως σε παιδιά μικρότερα των 10 ετών είναι πολύ λιγότερες από τις άλλες ηλικιακές ομάδες”.

“Αντίθετα μεγάλη βαρύτητα θα πρέπει να δώσουμε στο κλείσιμο τις ψαλίδες μεταξύ των δύο κεντρικών ηλικιακών ομάδων δηλαδή 40 με 65 ετών και 65 και άνω διότι η ομάδα 40-65 είναι η δεύτερη ηλικιακή ομάδα που δημιουργεί πίεση στο σύστημα υγείας και έχει και την δεύτερη μεγαλύτερη θνητότητα” είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ανέφερε ακόμη ότι αν και ο συνολικός αριθμός των συμπολιτών μας ανά εκατομμύριο πληθυσμού που έχουν καταλήξει από την αρχή της πανδημίας παραμένει σημαντικά χαμηλός στην Ελλάδα με βάση και τα συγκρινόμενα ευρωπαϊκά δεδομένα. Από την άλλη ο επταήμερός κυλιόμενος μέσος όρος συμπολιτών μας που καταλήγουν έχει ξεπεράσει τους 10 ανά ημέρα και δυστυχώς αναμένουμε ότι θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ημέρες. Επίσης ο αριθμός των πολιτών που χρειάζεται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής ξεπέρασε τους 200 με σαφείς αυξητικές τάσεις, και την πίεση να είναι μεγαλύτερη προς το βόρειο τμήμα της χώρας.

Τέλος ο κ Μαγιορκίνης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “Από αύριο η χώρα μπαίνει σε ένα δεύτερο lockdown αποσκοπώντας στην δραστική μείωση του επιδημικού φορτίου του ιού στην επικράτεια. Βασικό στοιχείο αποτελεί ο κατά δύναμη περιορισμός των στενών κοινωνικών επαφών με άτομα από άλλα νοικοκυριά ώστε να μειωθεί δραματικά ο δείκτης μεταδόσεις Rt. Όταν ερχόμαστε λοιπόν σε επαφή με άτομα που δεν βρίσκονται στο ίδιο σπίτι με μας θα πρέπει να φοράμε μάσκα να κρατάμε αποστάσεις και να ερίζουμε πολύ καλά το χώρο. Για μια ακόμη φορά τονίζουμε το πόσο εξαιρετικά σημαντικό είναι να προστατέψουμε όλους τους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς”, τόνισε ο επιδημιολόγος.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα