Μείωση στις τιμές των διαγνωστικών και νοσοκομειακό clawback, μπλοκάρουν την εκταμίευση της δόσης

Μείωση στις τιμές των διαγνωστικών και νοσοκομειακό clawback, μπλοκάρουν την εκταμίευση της δόσης

Γιατί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποφάσισε να παγώσει την υποδόση του 1 δισ και ποιες οι προστριβές με τα προαπαιτούμενα στο συγκεκριμένο τομέα

«Μπλοκάρει» την καταβολή της υποδόσης του ενός δισ., το υπουργείο Υγείας εξαιτίας της ανακοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων και την εφαρμογή του νοσοκομειακού clawback, μέτρων που έχουν εξαγγελθεί αλλά δεν έχουν «ενεργοποιηθεί».

Σχετικά με τις διαγνωστικές εξετάσεις οι δανειστές ζητούν  να μειωθούν οι τιμές σε ποσοστό 42% κάτι που το υπουργείο Υγείας ήθελε να αποφύγει, φοβούμενο τις συνέπειες που θα έχει σε μικρότερες μονάδες διαγνωστικών και μικροβιολογικών εξετάσεων για αυτό και αντιπρότεινε, η μείωση να περιορισθεί στο 25%.

Και στις δύο περιπτώσεις πάντως απαιτούνται υπουργικές αποφάσεις οι οποίες δεν έχουν εκδοθεί ενώ υπάρχουν και εκκρεμότητες που αφορούν στο περιεχόμενο των συγκεκριμένων αποφάσεων.

Το υπουργείο Υγείας εξάλλου, δεν έχει παρουσιάσει την υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τον τρόπο εφαρμογής του νοσοκομειακού clawback ενώ επιπλέον υπάρχουν και πρακτικά προβλήματα, καθώς το ΕΣΥ,δεν διαθέτει τη σχετική τεχνογνωσία για την αναδρομική επιστροφή χρημάτων και τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν ενιαίο κωδικό.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν τώρα είναι εάν θα προλάβει η Αθήνα να ταχτοποιήσει τις συγκεκριμένες εκκρεμότητες και τι στάση θα τηρήσουν οι δανειστές με δεδομένο ότι όπως προβλέπει το ESM το ένα δις ευρώ θα είναι διαθέσιμο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Διαβάστε ακόμη στο healthview:

5 tips του διαιτολόγου που πρέπει να αγνοήσετε τις γιορτές!

Ποιες ώρες της ημέρας "εγγυώνται" το πιο πετυχημένο ραντεβού

SHARE:

24Media Network