Ένα νέο στέλεχος κορονοϊού ταράζει την παγκόσμια κοινότητα, η οποία πλέον έχει μάθει να ζει με την επικρατούσα μετάλλαξη Δέλτα, με σημαντικές δυσκολίες λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της. Πρόκειται για τη μετάλλαξη M, η οποία αν και είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, προβληματίζει καθώς φαίνεται ότι μπορεί να επικρατήσει έναντι των εμβολίων. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ είχαν εντοπιστεί μέχρι πριν από μια εβδομάδα 6 κρούσματα με το στέλεχος αυτό, 1 στην Αθήνα, 2 στην Αργολίδα, 1 στην Αχαΐα και 2 στον αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος.
Όπως σημείωσε χθες ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, το στέλεχος Μ είναι μια μετάλλαξη η οποία εμφανίστηκε στη νότιο Αμερική. "Έχει πολλές μεταλλάξεις, κάποιες τις μοιράζεται κιόλας με τα στελέχη Α και Β. Έχει και μεταλλάξεις οι οποίες φαίνεται ότι διαφεύγουν της ανοσολογικής αποτελεσματικότητας, δηλαδή μειώνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου" ανέφερε.
Συμπλήρωσε ακόμη ότι "Την παρακολουθούμε. Για αυτό το λόγο είναι under investigation. Δηλαδή είναι υπό παρακολούθηση. Γενικά άπαξ και μια μετάλλαξη αποκτήσει δυναμική δεν υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούν να σταματήσουν τη μετάδοσή της. Μπορούμε να την επιβραδύνουμε αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα και αυτό το έχουν δείξει πολλά μαθηματικά μοντέλα και η πράξη. Πχ από τη στιγμή που η Δ ξεκίνησε να αποκτά μια δυναμική δεν υπάρχει πιθανότητα να σταματήσει η εξάπλωσή της. Σε κάθε περίπτωση όμως τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά".
Ο κ. Μαγορκίνης ήταν επίσης ξεκάθαρος σχετικά με τις απόψεις ότι οι εμβολιασμοί προκαλούν τις μεταλλάξεις του ιού. Όπως είπε: "Κατ’ αρχάς, το πρώτο μεταλλαγμένο στέλεχος το Α, έγινε πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός, άρα λοιπόν δεν ισχύει αυτό, ότι ο εμβολιασμός αύξησε την πιθανότητα των μεταλλαγμένων. Το Α έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν ακόμα ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Επίσης το στέλεχος Δ έγινε στην Ινδία, όπου η εμβολιαστική κάλυψη ήταν ιδιαίτερα χαμηλή".
"Τον τελευταίο καιρό ακούμε και για κάποια άλλα μεταλλαγμένα στελέχη, τα οποία αναπτύχθηκαν, δηλαδή το Β για παράδειγμα, στη Νότια Αφρική πριν έχουμε εμβολιασμό. Το Γ στη Βραζιλία όπου ο εμβολιασμός ήτανε πολύ χαμηλός. Θέλω να πω ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού και αύξησης των μεταλλαγμένων στελεχών" τόνισε ο επίκουρος καθηγητής.
Στην πρόσφατη αναφορά του ΠΟΥ ανακοινώθηκε ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος το M ως στέλεχος ενδιαφέροντος (VOI). Με βάση την ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ) σημειώνονται τα εξής:
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις