Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο έντονα μπορεί να επιβαρύνει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας

Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο έντονα μπορεί να επιβαρύνει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας
Εικόνα από το κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Σχεδόν τα 2/3 των Ελλήνων κινδυνεύουν να μολυνθούν από το νέο στέλεχος του κορονοϊού, με την απειλή για νέες απαγορεύσεις να παραμένει ένα ισχυρό ενδεχόμενο.

Εικόνες με τοπικά lockdown είναι ιδιαίτερα πιθανό να δούμε και μέσα στο φετινό καλοκαίρι εάν σε περιοχές με δραματικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη τα στοιχεία της επιδημίας δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα, εκφράζει την έντονη ανησυχία της ότι η Μετάλλαξη Δέλτα, μπορεί να πλήξει τις κοινωνίες και να τις οδηγήσεις σε νέα περιοριστικά μέτρα. Μόνη διέξοδος είναι ο ολοκληρωμένος εμβολιασμός, όμως στη χώρα μας μόνο το 31% των πολιτών είναι πλήρως εμβολισμένοι.

Όπως έχει παρατηρηθεί, τα εμβόλια AstraZeneca και Pfizer (και οι δύο δόσεις) μας προστατεύουν κατά 66% και 85% αντίστοιχα από την νέα μετάλλαξη κορονοϊου. Αυτό αποτελεί ένα αισιόδοξο στοιχείο, όμως μόνο για το μικρό ποσοστό των Ελλήνων που έχουν εμβολιαστεί με αυτά τα δύο εμβόλια. Επίσης μόνο κατά περίπου 30-33% προστατεύονται όσοι έχουν κάνει μόνο μία δόση.

Πολλές περιοχές της χώρας έχουν δραματικά χαμηλότερο ποσοστό από το 31% των πλήρως εμβολιασμένων, όπως πχ στην Κρήτη, όπου έχουν επιβεβαιωθεί περί τα 20 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα. Επίσης οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η διασπορά της μετάλλαξης υπάρχει και αλλού απλά δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, καθώς χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση.

Η αυξημένη κατά 60% μεταδοτικότητά της αλλά και το ότι προσβάλει πολύ πιο εύκολα νεαρά άτομα ανησυχούν. Χωρίς να γνωρίζουμε κατά πόσο οι εμβολιασμένοι κατά του κορονοϊού, είμαστε πολύ καλά προστατευμένοι από το νέο στέλεχος, ξέρομε ότι οι ανεμβολίαστοι μπορούν πολύ εύκολα να κολλήσουν.

Χθες υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Μιλώντας στο Euronews, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν προκειμένου να αποφευχθούν τοπικά lockdown κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ενώ ανέφερε πως το πρόγραμμα εμβολιασμού στην χώρα συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.

Η ινδική μετάλλαξη, η μετάλλαξη Δέλτα δηλαδή, είναι αυτή η οποία φαίνεται ότι κυριαρχεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες πλέον και παρουσιάζει περιστατικά εδώ στην Ελλάδα.

Προφανώς και μας ανησυχεί και μας απασχολεί, για αυτό και βλέπετε την εγρήγορση του συστήματος απόκρισης σε αυτό τον κίνδυνο: του Υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των επιστημόνων μας.

Ασφαλείς είναι αυτοί οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Δεν είναι ασφαλείς και κινδυνεύουν αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Νομίζω ότι πιο ξεκάθαρα δεν μπορεί να μιλήσει ένας Υπουργός Υγείας για την κατάσταση”, δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Προστασία από τα εμβόλια

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι και οι εμβολιασμένοι γενικά μπορεί να γίνουμε φορείς του ιού και να τον μεταδώσουμε, με μικρές πιθανότητες βέβαια. Αυτό όμως δεν ξέρουμε πως αναμένεται να διαμορφωθεί ενόψει της επικράτησης της Μετάλλαξης Δέλτα, κάτι για το οποίο συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά στο περιοδικό New England Journal of Medicine σχετικά με την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια από τις μεταλλάξει. Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα ευρήματα αυτής της μελέτης.

Όπως αναφέρουν, το βασικό θέμα της αναφοράς είναι τόσο η διαρκής αξιολόγηση των εμβολίων υπό το πρίσμα της διαρκούς εξέλιξης του ιού καθώς και με ποιον τρόπο προτείνεται να υπάρχει παγκόσμια συνεργατική απάντηση για την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι συγγραφείς προτείνουν τη διαρκή αξιολόγηση των υπάρχοντων εμβολίων έναντι των στελεχών που προκύπτουν μέσω τυχαιοποιημένων μελετών καθότι οι απλές μελέτες παρατήρησης είναι πιθανόν να επηρεαστούν από συστηματικά σφάλματα.

“Με απλά λόγια η ακριβής εικόνα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών απαιτεί ειδικές κλινικές μελέτες τις οποίες δεν έχουμε στην διάθεσή μας αυτήν την στιγμή. Στο πλαίσιο αυτών των δοκιμών προτείνεται να μελετηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου όταν τα χρονικά διαστήματα έχουν παραταθεί ή ακόμα και να μελετηθούν οι βιοδείκτες (π.χ. επίπεδα αντισωμάτων) που σχετίζονται με αποτελεσματικότερη ανοσολογική απόκριση” σημειώνεται στη σχετική δημοσίευση.

Επίσης αναφέρεται η σημασία της αξιολόγησης των πιθανών νέων, τροποποιημένων εμβολίων έναντι των όποιων κυκλοφορούντων στελεχών. Σημαντικό κομμάτι της μελέτης των νέων τροποποιημένων εμβολίων θα είναι κατά πόσο καλύπτουν ανθρώπους που (τουλάχιστον εργαστηριακά) δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό με τα προηγούμενα εμβόλια. Όπως συμβαίνει και στα τροποποιημένα εμβόλια του ιού της γρίπης, έτσι και για τα τροποποιημένα εμβόλια του SARS-CoV-2 δεν θα χρειασθούν κλινικές μελέτες αλλά ίσως κάποιες περιορισμένες μελέτες σε ζώα. Τέλος πολύ σημαντική θα είναι η αξιολόγηση των τροποποιημένων εμβολίων είτε ως σχήμα που δίνεται σε άτομο που δεν έχει λάβει εμβόλιο στο παρελθόν είτε ως ενισχυτικό σχήμα, δηλαδή σε άτομο που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με παλαιότερα εμβόλια.

Είναι ξεκάθαρος λοιπόν ότι αν και δεν βαδίζουμε εντελώς στα τυφλά σχετικά με την αναχαίτιση της επιδημίας, από την άλλη ακόμη είμαστε ανοχύρωτοι απέναντι στους αιφνιδιασμούς της.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα