Μηνιγγίτιδα: Στο νοσοκομείο μαθητής λυκείου από την Καλαμάτα – 14 τα κρούσματα

Διαβάζεται σε 2'
Νοσοκομείο (φωτογραφία αρχείου)
Νοσοκομείο (φωτογραφία αρχείου) ISTOCK

Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας εντοπίστηκε σε λύκειο της Καλαμάτας και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της περιοχής.

Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας καταγράφηκε, αυτή την φορά, σε λύκειο στην Καλαμάτα, με τον μαθητή να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το messinialive.gr, το κρούσμα επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή (8/3), με εργαστηριακές εξετάσεις, και αμέσως ειδοποιήθηκαν η Διεύθυνση του Σχολείου, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και ο Δήμος Καλαμάτας.

Για το περιστατικό, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας, Γιώργος Φάβας, ενημέρωσε το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας και τον υγειονομικό υπεύθυνο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι οποίοι φάνηκαν καθησυχαστικοί, καθώς πρόκειται για ένα μεμονωμένο κρούσμα, που αντιμετωπίστηκε στο Νοσοκομείο με την προβλεπόμενη αγωγή.

Όπως αναφέρεται, ο μαθητής είναι υπό παρακολούθηση και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Στα 14 τα κρούσματα μηνιγγίτιδας της χώρας

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που παρείχε ο ΕΟΔΥ, εντός του 2024, έχουν δηλωθεί συνολικά 12 κρούσματα από όλη τη χώρα. Ακολούθησε ο 20χρονος φοιτητής από την Πάτρα και πλέον, με το νέο κρούσμα στην Καλαμάτα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας στη χώρα μας ανέρχονται στα 14.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ιδιαίτερα τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Οι πολίτες και κυρίως νεαρά άτομα που έχουν κλινικά συμπτώματα συμβατά με τη νόσο (Πυρετό και εξάνθημα) πρέπει άμεσα να απευθύνονται σε Ιατρό. Οι Ιατροί επί υποψίας μηνιγγίτιδας πρέπει άμεσα να χορηγούν θεραπεία και να παραπέμπουν σε νοσοκομείο.

O μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου Β προκαλούν πάνω από το 75% όλων των κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας και είναι υπεύθυνοι για το 90% της βακτηριακής μηνιγγίτιδας στα παιδιά.

Στους ενήλικες επικρατεί ο πνευμονιόκοκκος ακολουθούμενος από τον μηνιγγιτιδόκοκκο και έπεται η λιστέρια που εμφανίζει ιδιαίτερα αυξημένη συχνότητα στη νεογνική περίοδο και στους άνω των 50 ετών. Τα λιγότερο συχνά βακτηριακά αίτια όπως ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος ομάδας Β, τα εντεροβακτηριοειδή και η λιστέρια προκαλούν νόσο σε ευαίσθητους πληθυσμούς όπως νεογνά και ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς.

Τα αίτια της βακτηριακής μηνιγγίτιδας διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία και άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα