Μόνο το 40% των γυναικών έχει κάνει τη δωρεάν μαστογραφία

Διαβάζεται σε 2'
Γυναίκα κάνει μαστογραφία
Γυναίκα κάνει μαστογραφία iStock

Ανεκτέλεστο είναι το 60% των παραπεμπτικών για μαστογραφία, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για επιτυχία του προγράμματος δωρεάν προληπτικού ελέγχου.

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Απόστολος Δοξιάδης» τουλάχιστον για τον καρκίνο του μαστού, υλοποιείται κανονικά βοηθώντας γυναίκες που τηρούν το ηλικιακό κριτήριο να υποβληθούν ετησίως σε προληπτική μαστογραφία.

Όμως, όπως δείχνουν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το 60% από τα SMS που απεστάλησαν μέσα σε ένα έτος, δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς οι παραλήπτριες αφήνουν ανεκτέλεστα τα παραπεμπτικά τους.

Κάποιες από αυτές τις γυναίκες, οι λιγότερες, ίσως έχουν κάνει ήδη ή έχουν προγραμματίσει τη μαστογραφία τους ιδιωτικά, γεγονός που δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το κράτος εφόσον δεν υπάρχει ακόμα εθνικός, ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς.

Οι υπόλοιπες ωστόσο, απλά αμελούν να υποβληθούν στην εξέταση είτε επειδή είναι ελλιπώς ενημερωμένες για την αναγκαιότητα, είτε επειδή δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε μαστογράφο.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κρούει για το θέμα τον κώδωνα του κινδύνου τόσο στην Πολιτεία, όσο και στις γυναίκες άνω των 40 ετών, καθώς οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι για κάθε 8 μαστογραφίες που δεν έγιναν εγκαίρως, θα διαγνωστεί στο επόμενο διάστημα 1 καρκίνος του μαστού σε προχωρημένο στάδιο.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος «βεβαίως, αν λειτουργούσε καθολικά και σωστά ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού, θα ήλεγχε και θα παρακινούσε τις γυναίκες για τη σωτήρια εξέταση. Εφόσον αυτό δεν υπάρχει ακόμα, πρέπει να βρούμε όλοι, τρόπους να ενημερώνουμε συνεχώς τις γυναίκες και να φροντίζουμε ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο το «όπλο» της πρόληψης μέσω του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα