Νεφροπαθείς σε απόγνωση

Νεφροπαθείς σε απόγνωση

Νεφροπαθείς θα πληρώνουν οι ίδιοι τα φάρμακα που χρειάζονται, όταν δεν σχετίζονται άμεσα με την πάθησή τους. Κραυγή αγωνίας από τους ασθενείς

Όσα φάρμακα δεν έχουν άμεση σχέση με την ασθένειά τους θα πληρώνονται από την τσέπη των ιδίων των νεφροπαθών, οι οποίοι και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Η απόφαση ανήκει στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά.

Σύμφωνα με το "Βήμα", με αυτήν την απόφαση οι συγκεκριμένοι ασθενείς θα έχουν μηδενική συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων που σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με την αιμοκάθαρση.

Έτσι τροποποιείται παλαιότερη απόφαση (6/6/2012), η οποία και είχε υπογραφεί από τους τότε υπουργούς Εργασίας και Υγείας, Αντώνη Ρουπακιώτη και Χρήστο Κίττα και στην οποία αναφερόταν:

"Δεν καταβάλλουν συμμετοχή για όλα τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της κατάστασής τους, οι μεταμοσχευθέντες συμπαγών ή ρευστών οργάνων και ιστών, οι ασθενείς τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής νόσου σε εξωνεφρική κάθαρση, καθώς και οι παραπληγικοί και τετραπληγικοί".

"Αυτό είναι απαράδεκτο, διότι οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση έχουν και πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά, σάκχαρο, υπέρταση κλπ", λέει ο Γρηγόρης Λεοντόπουλος, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών.

Όπως αναφέρει, ένας ασθενής που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση μπορεί να χρειάζεται περισσότερα από 500 ευρώ το μήνα για αγορά φαρμάκων, ανάλογα με τις άλλες παθήσεις που έχει.

"Δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να πληρώνουν τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά κάθε μήνα για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων υγείας", τονίζει και προειδοποιεί:

"Αν δεν αλλάξει η απόφαση θα θρηνήσουμε θύματα".

SHARE: