Νοσοκομεία: Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ λόγω κορονοϊού – Σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Νοσοκομεία: Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ λόγω κορονοϊού – Σχέδιο έκτακτης ανάγκης
Εντατική. AP

Σε νοσοκομείο μόνο για covid περιστατικά μετατρέπεται το Σισμανόγλειο, ενώ σταματά τις εφημερίες το Παίδων Πεντέλης για να δημιουργηθεί Μέγα Εμβολιαστικό Κέντρο

Στο επόμενο βήμα στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, προχωρά το Υπουργείου Υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις νέες πιέσεις στο ΕΣΥ λόγω κορονοϊού. Το σχέδιο περιλαμβάνει την εκ νέου μετατροπή του Σισμανόγλειου σε νοσοκομείο μόνο για περιστατικά covid, ενώ προκειμένου να τονωθεί η εμβολιαστική κάλυψη στα παιδιά το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης σταματά άμεσα τις εφημερίες και εκεί θα δημιουργηθεί Μέγα Εμβολιαστικό Κέντρο.

Με τον ημερήσιο μέσο όρο νέων κρουσμάτων να έχει διαμορφωθεί πλέον στις 35.000, οι νέες εισαγωγές λόγω κορονοϊού, έχουν εκτοξευθεί σε πάνω από 550 κάθε μέρα. Συνολικά εκτιμάται ότι στα νοσοκομεία στην Επικράτεια οι νοσηλευόμενοι έχουν εκτοξευθεί πολύ πάνω από τους 5000 καθώς πλέον ο λόγος εισαγωγών – εξιτηρίων επιδεινώθηκε κοντά στο 1,5.

Στη μάχη για την αύξηση των απλών κλινών ΜΕΘ μπαίνει επίσης και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ, ενώ συνολικά επιδιώκονται να εξασφαλιστούν 170 απλές κλίνες για covid στο ΕΣΥ. Παράλληλα αυξάνονται και οι διαθέσιμες κλίνες των ιδιωτικών Κλινικών όπου θα φιλοξενηθούν και covid περιστατικά.

Να σημειώνουμε ότι στις 14/1 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά προς τις ιδιωτικές κλινικές κυρίως των non covid νοσηλευόμενων στο Σισμανόγλειο.

Χρειάζονται χέρια στο ΕΣΥ

Σήμερα Δευτέρα θα αρχίσουν να αποστέλλονται τα φύλλα πορείας προς ιδιώτες γιατρούς προκειμένου από την Τετάρτη να ενταχθούν στο δυναμικό του ΕΣΥ.

Όπως επεσήμανε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο ΣΚΑΪ ότι τα νοσοκομεία και ιδιαίτερα τα τμήματα επειγόντων πιέζονται, να αυξάνονται οι νοσηλείες. Υπάρχει πολύ δουλειά πλέον στη διαχείριση ασθενών σε απλές κλίνες covid.

Ωστόσο οι νοσηλείες τόνισε ότι στις ΜΕΘ οι νοσηλείες μένουν σταθερές. Ενδεικτικά, η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι ελήφθησαν δείγματα από νοσηλευόμενους και από το «Σωτηρία» και από τον «Ευαγγελισμό» κι έδειξαν ότι όλοι οι πρόσφατα διασωληνωμένοι έφεραν τη μετάλλαξη Δέλτα, με εξαίρεση μια γυναίκα που έφερε την Όμικρον, η οποία ωστόσο ήταν τυχαίο εύρημα, καθώς δεν νοσηλευόταν για κορονοϊό στο νοσοκομείο, αλλά για άλλη νόσο.

Εξακολουθεί η επίπτωση της Δέλτα στις νοσηλείες

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι αυτό που προβληματίζει, όσον αφορά τις νοσηλείες, είναι ότι το 50% αφορούν ασθενείς με Όμικρον και το 50% με Δέλτα. Προσέξτε, ενώ στην κοινότητα η Όμικρον επικρατεί, είναι άνω του 80% αυτή τη στιγμή, ως προς τις νοσηλείες τα στοιχεία που παίρνουμε είναι μοιρασμένα. Δηλαδή το 15%-20% της Δέλτα που υπάρχει στην κοινότητα, μας δίνει το 50%-55% των νοσηλειών.

Έχουν αποφασιστεί τρία πράγματα, τα οποία γίνονται παράλληλα:

Το πρώτο, που ξεκινά από την Δευτέρα, είναι ότι όλες οι ιδιωτικές Κλινικές, που έχουν αντίστοιχα τμήματα, δίνουν από το 10% έως το 15% των μονάδων τους για διαχείριση covid περιστατικών. Άρα θα έχουμε 300 με 400 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης αναπτύσσονται άλλες 170 κλίνες στο ΕΣΥ, έχουμε πίεση σε απλές κλίνες.

Ακόμη το Σισμανόγλειο επιχειρησιακά επιλέγεται και γίνεται νοσοκομείο Covid και την εφημερία του θα την κάνει το Ογκολογικό των Αγίων Αναργύρων και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ. Αυτό είναι για ένα μήνα που θα έχουμε την πίεση” επεσήμανε ο υπουργός.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης βγαίνει από τις εφημερίες, αλλά δεν κλείνει.

Ειδικότερα σημείωσε ότι “Τα κρεβάτια του θα λειτουργούν κανονικά. Θα εξυπηρετεί και θα νοσηλεύει κόσμο. Όμως την ημέρα που θα έκανε εφημερία το Παίδων Πεντέλης, αντί να την κάνει αυτό, θα την κάνουν τα άλλα Παιδιατρικά Νοσοκομεία. Αλλά οι κλίνες δεν μειώνονται, απλώς βγαίνει από την εφημερία”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα