Ο κορονοϊός επιβαρύνει την καρδιά
Ο κορονοϊός επιβαρύνει την καρδιά, ενώ είναι ανεπαρκείς οι ενδείξεις ότι τα φάρμακα για την υπέρταση αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από τον κορονοϊό, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις επιστημόνων.
- 26 Μαρτίου 2020 11:05
Η νόσος Covid-19, που προκαλείται από τον κορονοϊό SARS-CoV-2, μπορεί να επιβαρύνει την καρδιά του ασθενούς και να επιδεινώσει την κατάστασή του, επιβεβαιώνει μία νέα κινεζική επιστημονική έρευνα. Από την άλλη, ανεπαρκείς κρίνονται οι έως τώρα ενδείξεις ότι τα φάρμακα για την υπέρταση που παίρνει κάποιος μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο να νοσήσει από τον νέο ιό, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.
Η πρώτη έρευνα, από Κινέζους επιστήμονες του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Ρενμίν της Γουχάν, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Cardiology“, επιβεβαιώνει ότι ο νέος ιός μπορεί να προκαλέσει καρδιακές επιπλοκές, όπως αρρυθμία, υπέρταση, έμφραγμα του μυοκαρδίου και καρδιακή ανακοπή.
Η μελέτη σε 416 ασθενείς με μέση ηλικία 64 ετών διαπίστωσε ότι στη διάρκεια της νοσηλείας τους για Covid-19 o ένας στους πέντε (20%) εμφάνισε πρόβλημα στην καρδιά, πράγμα που αύξανε τον κίνδυνο θανάτου στο νοσοκομείο. Τα συχνότερα συμπτώματα ήταν πυρετός (στο 80% των ασθενών), βήχας (στο 35%) και δύσπνοια (στο 28%). Οι ασθενείς που εμφάνισαν πρόβλημα στην καρδιά ήταν μεγαλύτερης ηλικίας κατά μέσο όρο και με υποκείμενο νόσημα, κυρίως υπέρταση (το 60%), ενώ χρειάστηκαν συχνότερα μηχανική υποστήριξη αναπνοής.
Παράλληλα, επιστήμονες στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον δρα Ανκίτ Πατέλ του Νοσοκομείου Brigham and Women’s της Βοστώνης, οι οποίοι έκαναν σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open“, υποστήριξαν ότι είναι ανεπαρκείς οι έως τώρα ενδείξεις πως δύο κατηγορίες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την υπέρταση, οι αναστολείς μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης (ACEΙ) και οι ανταγωνιστές υποδοχέων αγγειοτενσίνης (ARB), μπορεί να επιδεινώσουν τις επιπτώσεις του κορονοϊού σε μερικούς ασθενείς.
Το ερώτημα είναι κατά πόσο τα εν λόγω φάρμακα επηρεάζουν μία πρωτεΐνη (ACE2), η οποία θεωρείται “σημείο εισόδου” (υποδοχέας) για τον νέο ιό στους ανθρώπους. Κινέζοι επιστήμονες είχαν αναφέρει πρώτοι ότι τα εν λόγω αντιυπερτασικά φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για λοίμωξη από τον νέο ιό, όμως κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ακόμη δεν έχει αποδειχθεί.
Σύμφωνα με τον δρα Πατέλ, παρόμοιες ανησυχίες σχετικά με τον κορονοϊό είχαν εγερθεί για το ιμπουπροφέν και για άλλα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ), τα οποία επίσης αλληλεπιδρούν με την πρωτεΐνη ACE2. Οι ερευνητές τόνισαν, πάντως, ότι τα έως τώρα ευρήματα είναι προκαταρκτικά και οι γιατροί πρέπει να συνεχίσουν τη χορήγηση αυτών των φαρμάκων, παρά να ρισκάρουν να δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας, ακόμη και σε άτομα χωρίς Covid-19.
“Τα φάρμακα όπως οι αναστολείς ACE και οι ανταγωνιστές ARB μπορεί είτε να είναι επιβλαβή είτε ωφέλιμα σε μία ενεργή λοίμωξη. Απλώς, δεν ξέρουμε ακόμη”, επισήμανε ο δρ Πατέλ. Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας, το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας και άλλοι επιστημονικοί φορείς, με ανακοινώσεις τους, υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχουν κλινικά ή επιστημονικά στοιχεία που να δικαιολογούν τη διακοπή της αντιυπερτασικής θεραπείας λόγω της λοίμωξης Covid-19.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ |
|