Οι τροφές που έχεις στο σπίτι και φαίνεται πως μπορούν να επιβραδύνουν και να βελτιώσουν τη νοητική έκπτωση

Οι τροφές που έχεις στο σπίτι και φαίνεται πως μπορούν να επιβραδύνουν και να βελτιώσουν τη νοητική έκπτωση
Τα μούρα έχουν και τα 6 είδη φλαβονοειδών. iStock

Ερευνητές ανακάλυψαν την βέλτιστη ποσότητα ημερήσιας πρόσληψης συστατικών που έχεις στο σπίτι και φάνηκε πως μπορούν να επιβραδύνουν και να βελτιώσουν τη νοητική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία

Σύμφωνα  με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η άνοια απασχολεί περισσότερους από 55.000.000 κατοίκους του πλανήτη.

Κάθε χρόνο προκύπτουν κοντά στα 10.000.000 νέα περιστατικά.

Ένας από τους λόγους που δεν υπάρχει θεραπεία για την έβδομη αιτία θανάτων ότι η διάγνωση γίνεται μόνο όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Ωστόσο, η νοητική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία, είναι συνήθως ανεπαίσθητη

Η πάθηση επηρεάζει την ταχύτητα σκέψης και την ικανότητα διατήρησης της προσοχής και προκαλεί προβλήματα με την εύρεση λέξεων. Δεν πρέπει να συγχέεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές νευροεκφυλιστικής νόσων, λένε οι ειδικοί.

Τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 29/5 δίνουν ελπίδα.

Για την ακρίβεια, υποδηλώνουν πως υπάρχει βέλτιστη ποσότητα ημερήσιας πρόσληψης διατροφικών φλαβονοειδών στη διατροφή που μπορεί να επιβραδύνει “και πιθανώς να βελτιώσει τη νοητική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία”: είναι τα 0.5 γραμμάρια.

Τι είναι τα φλαβονοειδή

Τα φλαβονοειδή είναι βιοδραστικές, φυσικές ενώσεις που υπάρχουν σε φυτά, ως μέρος της άμυνας τους -απέναντι σε έντομα και άλλες απειλές.

Κάθε φυτό μπορεί να περιέχει περισσότερα από ένα φλαβονοειδή (είναι 6), καθώς και απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά που αλληλοσυμπληρώνονται.

Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που πολλοί διατροφολόγοι συνιστούν να τρώμε “ουράνιο τόξο” για να έχουμε το μέγιστο δυνατό όφελος.

Η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας των ΗΠΑ συνέστησε το 2022 την ημερήσια πρόσληψη 400 έως 600 χιλιοστόγραμμων Flavan-3-ols (φλαβαν-3-όλες) που φημίζονται για τα θρεπτικά τους συστατικά και υπάρχουν στο πράσινο, το μαύρο και το άσπρο τσάι, τα μήλα, τα σταφύλια, τις φράουλες, τα μύρτιλλα και το κακάο.

Είχαν προηγηθεί μελέτες που είχαν δείξει ότι τα φλαβονοειδή φαίνεται πως μπορούν να μειώσουν

  • τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη,
  • διαφόρων καρκίνων (πχ του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου) και
  • την κυτταρική απόκριση στον πόνο.

Τα θρεπτικά συστατικά τους είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και μεταξύ άλλων βοηθούν το σώμα μας να απομακρύνει τις καθημερινές τοξίνες.

Τι δίνει 0.5 γραμμάρια φλαβονοειδών

Οι καλύτερες πηγές διατροφικών φλαβονοειδών είναι τα μούρα (έχουν και τους 6 τύπους και στα 100 γραμμάρια υπάρχουν από 105 έως 1730mg), το κόκκινο λάχανο, τα κρεμμύδια, το κέιλ, ο μαϊντανός, το κόκκινο κρασί (88mg στα 100 mL), η υψηλής περιεκτικότητας κακάου σοκολάτα, τα εσπεριδοειδή (τα γλυκά πορτοκάλια έχουν το μεγαλύτερο αριθμό) και η σόγια.

Σε όσα δεν αναφέρονται ποσότητες, ο λόγος είναι οι διαφορές που προκύπτουν από την ποικιλία, τις συνθήκες ανάπτυξης και αποθήκευσης που παίζουν ρόλο.

Εξαιρετική πηγή είναι και το πράσινο τσάι -όχι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, του οποίου ακραίες ποσότητες μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα.

Πόσο πρέπει να φάτε και να πιείτε για να πάρετε τη ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα;

Ο χρυσός συνδυασμός δόθηκε στην Guardian από την κοσμήτορα του τμήματος διατροφής και προληπτικής ιατρικής του Queen’s University Belfast, Aedin Cassidy.

“Ένα φλιτζάνι τσάι, έξι τετράγωνα μαύρης σοκολάτας (υψηλής περιεκτικότητας κακάου), μερικές μερίδες μούρων και μήλων δίνουν περίπου 0.5g φλαβανολών”.

Η διαδικασία που έδωσε τα καλά νέα

Στην πρόσφατη μελέτη, οι 3.562 ενήλικες 71 ετών, χωρίστηκαν σε δυο ομάδες: μια έπαιρνε καθημερινά εικονικό φάρμακο για τρία χρόνια. Η άλλη χάπι με 0.5 γραμμάρια φλαβονοειδών από κακάο, συμπεριλαμβανομένων 80 χιλιοστόγραμμων επικατεχίνης, φλαβανοειδές που μελετάται για τις θετικές επιδράσεις στη μυική δύναμη και τη ροή αίματος στον εγκέφαλο.

Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μια βασική γνωστική αξιολόγηση στο τέλος κάθε χρόνου: τους ζητήθηκε να μάθουν 20 λέξεις σε ένα πρόγραμμα υπολογιστή. Είχαν 3’’ για κάθε λέξη. Αμέσως μετά, τους ζητήθηκε να πληκτρολογήσουν όλες τις λέξεις που μπορούσαν να θυμηθούν.

Από την πρώτη χρονιά, τα άτομα που έπαιρναν το χάπι των 0.5 γραμμαρίων και είχαν χαμηλές φλαβανόλες ομαλοποίησαν τα επίπεδα των φλαβονοειδών τους, που αποκατέστησαν τη νοητική τους έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία σε επίπεδα, παρόμοια με τα άτομα που είχαν υψηλές τιμές από την αρχή.

Συμπερασματικά, αυτοί που πήραν τα φλαβονοειδή είχαν μικρότερη βαθμολογία στα τεστ του ιππόκαμπου από τα άτομα που κατανάλωναν υψηλότερα επίπεδα.

Ο ιππόκαμπος είναι ένα μέρος του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη μάθηση, τη χωρική πλοήγηση και την αποθήκευση και εδραίωση της μνήμης.

Όταν στα ίδια άτομα λάμβαναν καθημερινά συμπληρώματα με φλαβονοειδή, η απόδοσή τους σε τεστ ανάκλησης λέξεων που σχετίζεται με την ηλικία βελτιώθηκε.

Την ίδια ώρα, οποιαδήποτε επίδραση στη μνήμη ήταν μέτρια “και περιοριζόταν σε εκείνα τα άτομα με δίαιτα χαμηλότερης ποιότητας στην αρχή της μελέτης”.

Μην εστιάσετε στις σοκολάτες

Η δημοσίευση μελέτης το Νοέμβριο του 2020 ενημέρωσαν πως τα φλαβονοειδή του κακάο φάνηκε να αυξάνουν τη ροή του αίματος στον εγκεφαλικό φλοιό, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη λήψη αποφάσεων. Δεν έγινε ξεκάθαρος ο λόγος.

Μολονότι στην τελευταία μελέτη οι συμμετέχοντες πήραν 0.5 γραμμάρια φλαβονοειδή από κακάο, οι ερευνητές διευκρίνισαν πως όλοι μπορούμε να έχουμε παρόμοια αποτελέσματα, με την ίδια ποσότητα. Για την εργασία, η επεξεργασία και η εκχύλιση έγινε στο εργαστήριο, ώστε να είναι η βέλτιστη δυνατή.

Η λύση για όσους δεν πήραμε μέρος στην εργασία είναι “να καλύπτετε την ποσότητα με μια σειρά διαφορετικών φλαβανοειδών που περιέχουν τρόφιμα”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις   

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα