Όλη η αλήθεια για το καρπούζι -Τι λένε οι ειδικοί
Διαβάζεται σε 3'
Ειδικοί επιστήμονες και διατροφολόγοι αποκαλύπτουν όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν καταναλώσεις ην επόμενη φέτα καρπουζιού.
- 31 Ιουλίου 2025 16:43
Υπάρχει κάτι καλύτερο από ένα παγωμένο κομμάτι καρπούζι που θα σε δροσίσει τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού; Αν και εσύ λατρεύεις το καρπούζι, δεν είσαι μόνος.
Μην το παρακάνεις όμως και φυσικά μη δοκιμάσεις δίαιτες αποτοξίνωσης με καρπούζι. “Μη ξεχνάς πως το σώμα χρειάζεται και άλλα θρεπτικά συστατικά για να λειτουργεί σωστά”, όπως αναφέρει η Lara Whitson διατροφολόγος της Cleveland Clinic.
Γενικά, οι υπερβολικές ποσότητες τροφών είναι από μόνο του επιζήμιο για την υγεία και σίγουρα το καρπούζι δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.
Δύο μερίδες καρπούζι την ημέρα είναι η ιδανική ποσότητα.
Ενώ το καρπούζι μπορεί να είναι απίστευτα ενυδατικό και θρεπτικό, η κατανάλωσή του μπορεί ταυτόχρονα να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Θεωρείται τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε FODMAP, τροφών δηλαδή με υψηλά επίπεδα υδατανθράκων που απορροφώνται με δυσκολία από το λεπτό έντερο, δημιουργώντας σοβαρά πεπτικά προβλήματα, ιδιαίτερα σε άτομα με IBS (Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου).
Ακόμη πρέπει να γνωρίζεις πως αν έχεις ημικρανίες το καρπούζι δεν είναι η ιδανική επιλογή φρούτου. Είναι από τις τροφές που περιέχουν τυραμίνη, ένα φυσικό αμινοξύ – “σύμμαχο” της ημικρανίας.
Η τυραμίνη βρίσκεται επίσης σε παραδοσιακά τυριά, αλλαντικά, ζυμωμένες τροφές και αλκοόλ και εκτός από την ημικρανία μπορεί να ανεβάσουν και επικίνδυνα την αρτηριακή σου πίεση ιδιαίτερα αν ταυτόχρονα παίρνεις αντικαταθλιπτικά χάπια.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, το καρπούζι μπορεί να προκαλέσει ακόμη και σοβαρή αλλεργική αντίδραση, κυρίως σε άτομα που έχουν αλλεργία στο γρασίδι ή στο φυτό αμβροσία (ragweed). Σύμφωνα με ειδικούς, άτομα με τέτοιες αλλεργίες μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα και από την κατανάλωση άλλων φρούτων και λαχανικών όπως πεπόνι, αγγούρι, κολοκύθι και μπανάνα.
Για πολλούς, όμως, το “πρόβλημα” είναι απλώς το πόσο νόστιμο είναι το καρπούζι.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως το καρπούζι περιλαμβάνει υψηλή ποσότητα σακχάρων. Υπολογίζεται πως ένα καρπούζι περιέχει περίπου 17 γραμμάρια ζάχαρης. Για τους περισσότερους αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά αν έχεις διαβήτη καλό είναι να προσέχεις τις ποσότητες που καταναλώνεις.
Η διατροφολόγος Jessica Plowman προτείνει να το συνοδεύεις με κάποια πηγή πρωτεΐνης ή καλών λιπαρών, ώστε να μετριαστεί η επίδρασή του στο σάκχαρο του αίματος καταναλώνοντας άφοβα και πάντα με μέτρο το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο.