Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Ημερίδα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα υπογόνιμα ζευγάρια

Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Ημερίδα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα υπογόνιμα ζευγάρια
Τεχνητή γονιμοποίηση ωαρίου με σπερματοζωάριο Getty Images/iStockphoto

Η ημερίδα διοργανώθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γονιμότητας (15 Ιουνίου), από την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ΕΕΑΙ) και το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ).

Οι πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία, η οποία έρχεται αντιμέτωπη συχνά με την έλλειψη γνώσης αναφορικά με την αναπαραγωγική υγεία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας «Πρόγνωση-Πρόληψη-Ενημέρωση για τη Γονιμότητα».

Η ημερίδα διοργανώθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γονιμότητας (15 Ιουνίου), από την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ΕΕΑΙ) και το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ).

Ακόμα και αν υπάρξει η πληροφορία, συχνά είναι δύσκολο να μετατραπεί σε γνώση και να αξιοποιηθεί κατάλληλα, με αποτέλεσμα πολλές φορές η υπογονιμότητα να εμφανίζεται αποκλειστικά και μόνο από τα όρια που η ίδια η φύση θέτει και δεν τα έχουν κατανοήσει εγκαίρως τα πρόσωπα ή τα ζευγάρια.

Η ημερίδα είχε ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τα θέματα γονιμότητας, ώστε να μπορέσουν όλοι στο μέλλον να διατηρήσουν το γονεϊκό τους δικαίωμα μέσα από τις διαθέσιμες επιλογές, όπως η κατάψυξη γεννητικού υλικού.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής Μιχαήλ Κουτσιλιέρης επεσήμανε ότι η μέρα αυτή σημαίνει «πληροφόρηση κοινού και επιστημονική επάρκεια».

Στο ζήτημα που κυριάρχησε, δηλαδή την ενημέρωση και τη γνώση, επικεντρώθηκε και η Ρίτα Πικρού-Μωραϊτάκη, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του ΕΚΑΠΤΥ και έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην αξία της οικογένειας και στη γνώση που δίνει δύναμη και ωθεί τους επαγγελματίες υγείας να βοηθήσουν ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν τις δικές τους οικογένειες.

Επεσήμανε γενικά πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει κάποιος για να έχει τη δυνατότητα επιλογής και ειδικότερα στα θέματα γονιμότητας.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΕΕΑΙ Κωνσταντίνος Πάντος, επικεντρώθηκε στην εξαγγελία δημιουργίας υπουργείου Οικογένειας, όπου όπως είπε «αν όντως τούτο ισχύσει πρόκειται για την πιο ευχάριστη είδηση. Έτσι θα δοθεί η ευκαιρία στην πολιτεία, μεταξύ άλλων, να προάγει με τους κατάλληλους τρόπους την ενημέρωση και την εκπαίδευση των πολιτών σε ζητήματα αναπαραγωγικής υγείας, εστιάζοντας σε πολιτικές που χρειαζόμαστε όλοι για να μπορούμε να προασπίσουμε τη γονιμότητά μας αλλά και να διαχειριστούμε σωστά την υπογονιμότητα όποτε κι αν εμφανιστεί».

Ο περιφερειάρχης Αττικής, πρόεδρος του ΙΣΑ και πρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ (Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας) Γεώργιος Πατούλης, με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση αναφέρθηκε στις δυνάμεις και την προοπτική του Τουρισμού Γονιμότητας της Ελλάδας που όπως είπε «μας έχει κάνει υπερήφανους» αλλά μίλησε και με στοιχεία αναφερόμενος και στις προοπτικές που μας δίνονται ως χώρα.

«Σήμερα διεθνώς ο τουρισμός στοχεύει με ανερχόμενο ενδιαφέρον στα άγονα ζευγάρια. Και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες περιβάλλοντος διακοπών γι’ αυτήν την κατηγορία των ταξιδιωτών Υγείας. Σύμφωνα με τους Forbes, η παγκόσμια αγορά Τουρισμού Γονιμότητας αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό 30% τα επόμενα επτά χρόνια, από τα 400 εκατομμύρια δολάρια που αποτιμήθηκε το 2021.»

H τέως υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη μίλησε και τους λόγους που έκαναν την Ελλάδα να βρίσκεται «ανάμεσα στους δημοφιλέστερους προορισμούς για παροχή υπηρεσιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, λόγω της άρτιας κατάρτισης του επιστημονικού προσωπικού, των σύγχρονων υποδομών και της ευνοϊκής νομοθεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αύξησε το όριο ηλικίας από τα 50 στα 54 έτη για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με τον νόμο 4958/2022.

Παράλληλα υπογραμμίστηκε ο καθοριστικός ρόλος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, από τον πρόεδρό της Νικόλαο Βραχνή, ο οποίος επεσήμανε πως «η Εθνική Αρχή μέσα από το έργο της διασφαλίζει πρωτίστως τις γυναίκες και τα ζευγάρια ότι οι υπηρεσίες που λαμβάνουν είναι ασφαλείς και αξιόπιστες και στοχεύει στην διευκόλυνση ακόμη περισσότερων προσώπων να εκπληρώσουν το όνειρό τους να αποκτήσουν ένα παιδί και να δημιουργήσουν την δική τους οικογένεια. Η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα, την οποία εισηγήθηκε η Αρχή, δεν ευνοεί μόνο τα υποβοηθούμενα πρόσωπα – πολίτες της Ελληνικής επικράτειας, αλλά έχει σοβαρό και σημαντικό αντίκτυπο σε διεθνή ορίζοντα καθώς όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία της Αρχής έχουν αυξηθεί οι γεννήσεις από υποβολή σε μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αλλά και ο ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα για ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.»

Η Μάρα Σιμοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πειραματικής Φυσιολογίας – Εμβρυολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στις μελέτες που «αναδεικνύουν σταθερά την επείγουσα ανάγκη για ευαισθητοποίηση σε θέματα γονιμότητας και αναπαραγωγικής υγείας. Το έργο της ευαισθητοποίησης είναι απαιτητικό και η αναποτελεσματικότητα αποδίδεται κυρίως στις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προσεκτικά με τρόπο που να υποστηρίζει την ατομικότητα και την αναπαραγωγική αυτονομία».

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινεζικής και Συμπληρωματικής Ιατρικής, μίλησε για την συμπληρωματική δράση του κινέζικου βελονισμού στην γονιμότητα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα