Παιδικός Καρκίνος: Όραμα «Ελπίδας» η θεραπεία όλων των παιδιών που νοσούν

Παιδικός Καρκίνος: Όραμα «Ελπίδας» η θεραπεία όλων των παιδιών που νοσούν
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους στην Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» STUDIO PANOULIS

Εγκαινιάστηκε το πρώτο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους στην Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ».

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», δημιουργείται Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας με στόχο να σώζονται 4 στα 4 παιδιά που προσβάλλονται από καρκίνο αφού η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος αποτελεί την τελευταία ελπίδα στις περιπτώσεις εκείνες όπου οι συμβατικές θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα.

Με μια επένδυση που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ η «ΕΛΠΙΔΑ» προσφέρει στην ελληνική κοινωνία και στα παιδιά που δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο ένα από τα πιο σύγχρονα εργαστήρια διεθνώς.

«Όταν πριν από 30 χρόνια ξεκινήσαμε με την «ΕΛΠΙΔΑ» τον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου, ο στόχος ήταν ένας: να μην αφήσουμε ούτε ένα παιδί να χαθεί. Με τη βοήθεια της επιστήμης, του Θεού και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας αυτή τη στιγμή 3 στα 4 παιδιά που δίνουν την μάχη με τον καρκίνο και νοσηλεύονται στην Ογκολογική μας Μονάδα, θεραπεύονται. Το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας που η «ΕΛΠΙΔΑ» προσφέρει στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων αποτελεί ένα άλμα στο μέλλον. Μέσα από αυτό το έργο μπορούμε πια να ελπίζουμε ότι 4 στα 4 παιδιά μας, ακόμα και εκείνα που δεν ανταποκρίθηκαν στις συμβατικές θεραπείες, θα γίνονται εντελώς καλά» ανέφερε η Πρόεδρος του Σωματείου ΕΛΠΙΔΑ κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Ο Διοικητής των Νοσοκομείων Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και «Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» κύριος Μανώλης Παπασάββας μίλησε αναλυτικά για την προσφορά της «ΕΛΠΙΔΑΣ» στην Ογκολογική Μονάδα Παιδων αλλά και για τη σημασία της δημιουργίας του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας: «Έχοντας πλέον δαπανηθεί πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ που αποτελούν δωρεά του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ, το Ογκολογικό μας Νοσοκομείο συγκαταλέγεται πλέον στα κορυφαία Ογκολογικά Κέντρα του κόσμου. Ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός του με μοναδικά μηχανήματα και άρτια εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό, εξασφαλίζουν τις απαιτούμενες συνθήκες έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν την ίδια θεραπεία με αυτή που λαμβάνουν τα παιδιά στα μεγάλα κέντρα του εξωτερικού».

Ο Υπουργός Υγείας κύριος Βασίλης Κικίλιας ευχαρίστησε την κυρία Βαρδινογιάννη για τη σπουδαία της προσφορά τονίζοντας πως η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό της «ΕΛΠΙΔΑΣ» στηρίζοντας τον αγώνα του Συλλόγου κατά του παιδικού καρκίνου: «Ξέρετε, όταν τρέχει η τεχνολογία της υγείας μπροστά, ακολουθούν όλες οι εξελίξεις. Τα ποσοστά τα οποία έχετε επιτύχει στο νοσοκομείο με την αρωγή της «ΕΛΠΙΔΑΣ», είναι συγκλονιστικά, είναι εξαιρετικά. Αν υπάρχει δυνατότητα το τελευταίο κομμάτι αυτών των πολύ δύσκολων περιστατικών να μπορέσει να υπηρετηθεί μέσα από τις γονιδιακές θεραπείες και αυτό να γίνει στη χώρα μας, αυτή είναι και η πολιτική μας βούληση».

Τι είναι το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας

Παρά τη μεγάλη πρόοδο στη θεραπεία του παιδιατρικού καρκίνου, σε ένα ποσοστό περίπου 20% των μικρών ασθενών, η νόσος δεν ελέγχεται με τη συμβατική θεραπεία. Με την εφαρμογή νέων πρωτοποριακών θεραπειών, όπως η γονιδιακή και Κυτταρική θεραπεία, σήμερα φαίνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα το ποσοστό των δύσκολων περιστατικών να μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς.

Πρόκειται για θεραπείες, που βασίζονται στη χορήγηση γενετικά τροποποιημένων κυττάρων με σκοπό την εξόντωση της ανθεκτικής νόσου. Συγκεκριμένα, τα κύτταρα αυτά απομονώνονται από το αίμα των ασθενών και τροποποιούνται γενετικά με την προσθήκη γονιδίων, έτσι ώστε, όταν χορηγηθούν πίσω στον ασθενή να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν την υπολειπόμενη νόσο, που έχει ξεφύγει από τη συμβατική θεραπεία.

Η γενετική τροποποίηση και επεξεργασία των κυττάρων απαιτεί την ύπαρξη ειδικών εργαστηρίων, τα οποία είναι ανάλογα κατασκευασμένα και εξοπλισμένα, ώστε να εξασφαλίζουν τις συνθήκες ασφαλούς παραγωγής προηγμένων κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Τέτοια εργαστήρια, γνωστά ως Κέντρα Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας, αναπτύσσονται σε μονάδες μεταμόσχευσης μυελού των οστών και είναι αφιερωμένα στην παραγωγή εξατομικευμένων θεραπειών κακοήθων και σοβαρών γενετικών νόσων. Το επιστημονικό προσωπικό της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ – ΕΛΠΙΔΑ» έχει την απαραίτητη εμπειρία στο πεδίο των κυτταρικών-γονιδιακών θεραπειών και σε συνδυασμό με την υποστήριξη και τη συνεργασία του πανεπιστήμιου JOHN’S HOPKINS είναι έτοιμο να υποστηρίξει τη λειτουργία του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας παιδιατρικών νόσων.

Επιπλέον η δυνατότητα της παρασκευής των προηγμένων θεραπειών στο Κέντρο θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση κόστους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μια θεραπεία με CAR –T κύτταρα χρησιμοποιώντας το εμπορικά διαθέσιμο προϊόν που η παρασκευή του γίνεται σε εξειδικευμένα Κέντρα του Εξωτερικού κοστίζει 350.000 ευρώ . Με τη δυνατότητα να παρασκευάζονται στο Κέντρο προηγμένες κυτταρικές θεραπείες, στα πλαίσια κλινικών πρωτοκόλλων, το κόστος θα μειωθεί δραματικά στα 20.000 ευρω.

To «παρών» στην εκδήλωση των εγκαινίων έδωσαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κύριος Παναγιώτης Πικραμμένος, η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, ο Υπουργός Υγείας κύριος Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Εσωτερικών κύριος Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγ. Βρεττανίας κύριος Νικήτας, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρίου Ιερωνύμου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών Φιλόθεος, ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κύριος Παύλος Χρηστίδης, ο Περιφερειάρχης Αττικής κύριος Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων κύριος Κώστας Μπακογιάννης, μέλη του ΔΣ των Συλλόγων «ΕΛΠΙΔΑ» και «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα