Παπαευαγγέλου: Ανακόπηκε η πτωτική πορεία της επιδημίας

Παπαευαγγέλου: Ανακόπηκε η πτωτική πορεία της επιδημίας
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Eurokinissi

Η μετάλλαξη Δέλτα αλλάζει τις σκέψεις για το πως θα κινηθούμε μέσα στο καλοκαίρι καθώς δείχνει να καλπάζει και στη χώρα μας.

Ο Ιούνιος ήταν ένας εξαιρετικός μήνας όσον αφορά στην μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων από κορονοϊό, όμως την τελευταία εβδομάδα ανακόπηκε η πτωτική πορεία της επιδημίας και παρατηρήθηκε σταθεροποίηση, σημείωσε ηΚαθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού.

Η ανακοπή της πτωτικής πορείας αποδίδεται κυρίως στην σταδιακή εξάπλωση της Μετάλλαξης Δέλτα αλλά και στην περαιτέρω απελευθέρωση δραστηριοτήτων.

Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι μέσα σε μία εβδομάδα παρατηρήθηκε μείωση της διάμεσης ηλικίας κατά 5 χρόνια δηλαδή η μέση ηλικία είναι πλέον τα 27 έτη από 32 έτη. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων εντοπίζεται στις ηλικίες 18-24 και ακολουθεί η ομάδα 25-34. Η ομάδα 18-34 αποτελεί πλέον το 60% των νέων κρουσμάτων.

Επίσης σε κάποιες νησιωτικές κυρίως περιοχές παρατηρείται το τελευταίο διάστημα αύξηση κρουσμάτων.

Πάντως τα στοιχεία δείχνουν ότι η επιδημία δείχνει να έχει αποκλιμακωθεί με το δείκτη Rt με βάση τις νοσηλείες να βρίσκεται στο 0,84. Οι προβλέψεις με βάση τα μαθηματικά μοντέλα μιλούν για μείωση των διασωληνωμένων ασθενών στους 100 σε δυο εβδομάδες και κάτω από 10 θανάτους την ημέρα.

Συμπερασματικά o Ιούνιος ήταν εξαιρετικός μήνας για την Ελλάδα. Είχαμε μείωση κρουσμάτων κατά 75% και μείωση θανάτων κατά 50%. Η αύξηση των τελευταίων ημερών πιθανώς οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας αλλά και στη μετάλλαξη Δέλτα».

Η καθηγήτρια τόνισε ωστόσo ότι ήδη καταγράφονται περιστατικά σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη αρκετά κρούσματα στην μετάλλαξης δέλτα η οποία είναι 100% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τον αρχικό ιό. Ιδιαίτερα αυξημένη φαίνεται να είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση της μετάλλαξης».

Η ίδια έκανε έκκληση στους νέους να κάνουν ένα self test πριν γυρίσουν από τις διακοπές τους και επισκεφτούν τους γονείς τους. Τόνισε ότι το 57% των νέων κρουσμάτων εντοπίστηκε από τα self test.

Από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι παρατηρήθηκαν τάσεις μικρής αύξησης στα νέα κρούσματα, συγκεκριμένα 5% περισσότερες διαγνώσεις ήτοι 420, τη μέρα.

Το ΕΣΥ εξακολουθεί να αποσυμπιέζεται. Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε μείωση 28% στους ασθενείς που βρίσκονται σε ΜΕΘ, ενώ οι νέες εισαγωγές έπεσαν κάτω από 50 τη μέρα.

Συνολικά νοσηλεύονται σήμερα περίπου 700 άτομα λόγω covid.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα