Παπαευαγγέλου: Αυξήθηκαν 15% τα ενεργά κρούσματα σε μία εβδομάδα

Παπαευαγγέλου: Αυξήθηκαν 15% τα ενεργά κρούσματα σε μία εβδομάδα
Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Eurokinissi

Η πορεία της επιδημίας δεν κινήθηκε όπως αναμένονταν. Το lockdown δεν απέδωσε όπως τον Μάρτιο.

Το επιδημιολογικό φορτίο στην Επικράτεια αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας με τον κυλιόμενο 7ήμερο μέσο όρο νέων κρουσμάτων να υπολογίζεται στα 1500 και τα ενεργά κρούστα στα 12000 (αύξηση της τάξης του 15%), ανέφερε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας κορονοϊού, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως τόνισε, η διασπορά του ιού εμφανίζει αυξητική τάσεις στις 56 από τις 76 περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, σημαντική άνοδο παρουσίασαν και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς, 260 καθημερινές εισαγωγές στα νοσοκομεία. Πάνω από 2500 ασθενείς νοσηλεύονται σήμερα, με το 53% να είναι άνω των 65 ετών ενώ ο ένας στους 3 νοσηλευόμενους ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 45-65 και πολλοί είναι διασωληνωμένοι.

Η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ φτάνει το 88% στην Αττική, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάστηκε μικρή αύξηση θανάτων και αναμένεται περαιτέρω μικρή αύξηση. Προβληματισμό παρουσιάζει η αύξηση των διαγνώσεων στον Πειραιά με 1100 ενεργά κρούσματα, στο Δυτικό τομέα με πάνω από 1000, ενώ σταθεροποίηση με μικρή αύξηση παρουσιάζουν οι υπόλοιπες περιοχές.

“Δεν παρατηρήθηκε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου” όπως αναμέναμε, είπε, η καθηγήτρια αναφερόμενη ιδιαίτερα στην Αττική. “Λόγω ίσως κούρασης τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει ακόμα και επανέλαβε την σημασία της ατομικής ευθύνης και τήρησης των μέτρων προστασίας. Είχαμε πολλές μικρές εξάρσεις στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας, που προέρχονται από συνεστιάσεις σε σπίτια, εργασιακούς χώρους, κλειστές δομές. Ανησυχεί τους επιστήμονες η αύξηση των νοσηλειών, των διασωληνωμένων ασθενών και η διασπορά των μεταλλάξεων, (βρετανική και νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ενώ ταυτοποιήθηκε και το νέο στέλεχος της Ουγκάντα). Το lockdown δεν αποδίδει όπως την άνοιξη”, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι στην Ελλάδα, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν σημαντικά τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια καθώς και η πίεση στο σύστημα Υγείας. Οι μονάδες ΜΕΘ επιβαρύνθηκαν σε επίπεδο εβδομάδας κατά περίπου 12%, ελαφρά υψηλότερα από την εβδομάδα που είχε προηγηθεί, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών σημείωσε αύξηση στις περίπου 300 ανά ημέρα.

Αναμένεται μια σχετική αύξηση στις ΜΕΘ και στους θανάτους την επόμενη εβδομάδα.

Στην Αττική η τάση μείωσης στον αριθμό των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα, έδειξε μικρή αναστροφή. Ετσι παρατηρήσαμε αύξηση 40% των νέων διαγνώσεων. Πιθανός λόγω της κακοκαιρίας λιγότερα τεστ. Παρατηρήθηκε επίσης μικρή αύξηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική. Επίσης στην Θεσσαλονίκη η επιδημία παρουσίασε μικρή αύξηση κατά 25% στις νέες διαγνώσεις. Παρόλ’ αυτά δεν καταγράφεται πίεση στο σύστημα υγείας στην Θεσσαλονίκη.

Σχετικά με την ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων υψηλότερη επίπτωση εξακολουθούμε να παρατηρούμε στα άτομα ηλικίας 40-65 ετών, ενώ σταθερά δεύτερη είναι η ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών. Στην ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω σημειώνεται μείωση της επίπτωσης ενώ στα χαμηλότερα επίπεδα παραμένει η επίπτωση στα παιδιά.

Υπάρχουν λοιπόν κάποια πρώιμα σημάδια που δείχνουν ότι ο εμβολιασμός βοηθάει στις μεγάλες ηλικιακές ομάδες.

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ακόμη ότι η επίδραση των νέων στελεχών αντιμετωπίζονται καθώς σημειώνονται μόνο ελαφρές επιβαρύνσεις στην επιδημία.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Γενικός Γραμματέας Προωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι στιγμής, 28.500 εμβολιασμοί και συνολικά οι εμβολιασμοί έχουν φτάσει τους 850.000.

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πως λειτουργεί ο μηχανισμός αναπλήρωσης που σκοπό έχει καμία δόση εμβολίου χαμένη, κάθε δόση είναι πολύτιμη. Μέχρι στιγμής όπως είπε ένα πολύ μικρό ποσοστό δόσεων έχουν μείνει αδιάθετες, περίπου γύρω στο 0,36% και η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως. Πρόσθεσε ότι διερευνούνται όλες οι περιπτώσεις παράβασης της λίστας εμβολιασμού.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα