“Κοκκίνησαν” Κέρκυρα, Ικαρία, Αιτωλοακαρνανία, Κάρπαθος, Νάξος και Σκιάθος

“Κοκκίνησαν” Κέρκυρα, Ικαρία, Αιτωλοακαρνανία, Κάρπαθος, Νάξος και Σκιάθος
Κάρπαθος Eurokinissi

Σε ποια νησιά το άνοιγμα του τουρισμού συνέπεσε με αύξηση κρουσμάτων. όπου φαίνεται να αποτυπώνεται η επίπτωση από την κινητικότητα το Πάσχα.

Το επιδημιολογικό φορτίο κορονοϊού στην Ελλάδα εμφανίζει σταθερά πτωτική πορεία, όμως την ίδια στιγμή παρατηρούνται τοπικές εξάρσεις της επιδημίας όπως σε αρκετά νησιά, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού. Όπως ανέφερε η η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στις μετακινήσεις λόγω του Πάσχα και αφορούν κυρίως άτομα νεαρής ηλικία 20-36 ετών. Τα περισσότερα δε, αποδίδονται σε ενδοοικογενειακή μετάδοση και σε συναθροίσεις.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Eurokinissi

 

Ειδικότερα σε σχέση με την αύξηση κρουσμάτων, αυτή παρατηρείται στη Δυτική Ελλάδα και δη στην περιφέρεια της Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης η καθηγήτρια σημείωσε ότι “Βλέπουμε πολλές επιδημιολογικές εξάρσεις σε νησιά όπως η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κέρκυρα, η Νάξος και η Σκιάθος”.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστική κα Παπαευαγγέλου, “Βασικό χαρακτηριστικό των επιδημιολογικών εξάρσεων είναι η νεαρή ηλικία των κρουσμάτων που αφορούν άτομα ηλικίας 20-36 ετών. Ως εκ τούτου, η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων έπεσε από τα 44 στα 40 χρόνια. Επομένως, κάποιοι μετέφεραν τον ιό στις περιοχές καταγωγής τους, πολλές εκ των οποίων είχαν μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων πριν τις γιορτές. Τα περισσότερα κρούσματα οφείλονται στην ενδοοικογενειακή μετάδοση και τις συναθροίσεις αλλά επειδή αφορούν νεαρούς ενήλικες δεν παρατηρείται επιβάρυνση του ΕΣΥ. Όλοι οι κάτοικοι, όμως, στις περιοχές πρέπει να είναι προσεκτικοί”.

Πάντως υπάρχουν και σημαντικά θετικά μηνύματα, όπως η μείωση στο ποσοστό θετικότητας, στον αριθμό των νέων εισαγωγών, αλλά και στους θανάτους. Επίσης ο δείκτης μεταδοτικότητας υποχώρησε στο 0,83.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε επίσης ότι η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά συνέχισε να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης. Μάλιστα ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 8%. Επίσης και ο αριθμός των νέων εισαγωγών με την νόσο παρουσίασε μείωση.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του εμβολιασμού αλλά και στην τήρηση των μέτρων προστασίας, λέγοντας ότι δεν είναι ακόμα η στιγμή για χαλάρωση.

Σχετικά με τα self test σημείωσε ότι έχουν διατεθεί 10 εκατομμύρια συσκευές σε 3 εκατομμύρια πολίτες και πάνω από 5 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν γίνει στην σχετική πλατφόρμα. Περισσότερα δε από 14.000 κρούσματα έχουν εντοπιστεί μέσω της διασικασίας αυτής.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα