ΠΟΕΔΗΝ: Απολύονται 6.000 εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία και αναλαμβάνουν εργολάβοι

ΠΟΕΔΗΝ: Απολύονται 6.000 εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία και αναλαμβάνουν εργολάβοι
Φωτογραφία αρχείου από το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» Paleologos Nick / SOOC

Με εργολάβους αντικαθιστά σταδιακά το υπουργείο Υγείας περίπου 6.000 εργαζόμενους από τη φύλαξη, την καθαριότητα, την εστίαση και άλλους τομείς στήριξης των νοσοκομείων, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

Την απόλυση περίπου 6.000 εργαζομένων, σταδιακά, από διάφορα νοσοκομεία της χώρας καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Οι απολύσεις δεν αφορούν γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά υποστηρικτικό προσωπικό από τη φύλαξη, την καθαριότητα, την εστίαση και άλλους τομείς, οι οποίοι σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, εργάζονται όλοι περισσότερα από πέντε χρόνια.

«Στη διάρκεια της πανδημίας, οι καθαρίστριες στις κλινικές κορονοϊού, οι τραπεζοκόμες στη σίτιση των ασθενών, οι φύλακες στην τήρηση του πρωτοκόλλου εισόδου στα νοσοκομεία ασθενών και επισκεπτών και στη φύλαξη προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες σε συνθήκες εργασιακής εξάντλησης. Και όμως επιβραβεύονται με την απόλυσή τους. Όχι γιατί εκλείπουν οι ανάγκες, αλλά για να επιστρέψουν οι εργολάβοι. Εργολάβοι που στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο Δημόσιο για τις ίδιες εργασίες, με χειρότερη ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών άθλιες συνθήκες εργασίας και αμοιβών των εργαζόμενων που απασχολούν», αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Νοσοκομείου Κομοτηνής, όπου 19 εργαζόμενες στον τομέα της καθαριότητας δουλεύουν από 13 έως 22 χρόνια, με μισθούς 640 ευρώ, όπου μία εργαζόμενη είναι υπεύθυνη για οκτώ τμήματα.

Μία από τις 19 γυναίκες, η κ. Αλεξάνδρα, μίλησε το πρωί της Τετάρτης στο Mega λέγοντας ότι δεν είχαν πάρει άδειες και ρεπό εδώ και δύο χρόνια.

«Φτάσαμε σε σημείο να μην μπορούμε άλλο να δουλέψουμε. Τα ζητήσαμε αυτά με ένα εξώδικο στο νοσοκομείο. Και μας λένε ότι έχουμε τη διαδικασία εργολάβος… Θα σταματούσε η σύμβαση η δική μας και θα έμπαινε εργολάβος. Γι’ αυτό μας και έδιναν τρίμηνες παρατάσεις», εξηγεί η κ. Αλεξάνδρα.

Όπως λέει η ίδια, μέχρι και σήμερα που μπήκε ο εργολάβος για να δουλέψει, «εμείς δεν έχουμε καμία ενημέρωση ότι σταματάμε. Βλέπουμε ότι βγήκε το πρόγραμμα χωρίς τα δικά μας τα ονόματα. Από σήμερα αναλαμβάνει ο εργολάβος, έχει πάρει μισά άτομα από αυτά τα οποία δουλεύαμε».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, πολλά νοσοκομεία έχουν σε εξέλιξη διαγωνισμούς για εργολάβους και οι 6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα απολυθούν με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι καλούν τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, να δώσει τη δυνατότητα στα νοσοκομεία να προλαμβάνουν προσωπικό στις εν λόγω υπηρεσίες, συνάπτοντας συμβάσεις ορισμένου χρόνου με νομοθετική ρύθμιση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα