Ποιες οι πιθανότητες να κολλήσουμε κορονοϊό σε εξωτερικούς χώρους;

Ποιες οι πιθανότητες να κολλήσουμε κορονοϊό σε εξωτερικούς χώρους;
Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας AP

Είναι ασφαλές να πηγαίνουμε στην παραλία εν μέσω πανδημίας; Το πικνίκ σε κάποιο πάρκο; Ή επίσκεψη σε κάποιον φίλο για καφέ σε κήπο; Οι ειδικοί απαντούν.

Ο ζεστός καιρός σε όλη τη χώρα μας φέρνει στη μνήμη ξέγνοιαστα καλοκαίρια – πικνίκ σε πάρκα, κολύμπι στη θάλασσα. Ωστόσο, τίποτα δεν μοιάζει ανέμελο τώρα πια.

Καθώς οι κυβερνήσεις προχωρούν σε κινήσεις για να χαλαρώσουν τους περιορισμούς που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, ακόμη και οι πιο απλές υπαίθριες δραστηριότητες μας δημιουργούν αρκετά ερωτήματα.

Είναι ασφαλές να συναντούμε φίλους στο πάρκο, εφόσον διατηρούμε τις απαραίτητες αποστάσεις; Μπορούμε να πάμε άφοβα με την παρέα μας για πικ-νικ; Πόσο επικίνδυνη είναι μία βόλτα στην παραλία ή την πισίνα;

Στα καλά νέα της ημέρας ολοένα και περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν ότι στον καθαρό αέρα και εφόσον οι άνθρωποι διατηρούν μεταξύ τους τις απαραίτητες αποστάσεις, ο κίνδυνος να προσβληθούν από τον ιό μειώνεται, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της New York Times.

Ωστόσο οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή όσον αφορά τα πικ νικ σε εξωτερικούς χώρους, τη χρήση αποδυτηρίων σε πισίνες και το συνωστισμό σε μέρη όπως τις παραλίες. Ενώ η έξοδος μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την κόπωση της καραντίνας, υπάρχει ο κίνδυνος να μειώσουν την προσοχή τους ή να συναντήσουν άτομα που δεν είναι ασφαλή.

Πολλοί είναι οι πολίτες που αναρωτιούνται σχετικά με το τί είναι ασφαλές να κάνουμε και πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους εξωτερικούς χώρους. Οι ειδικοί δίνουν μία πολύ απλή απάντηση: “Διατηρείτε τις κοινωνικές αποστάσεις και όπου αυτό δεν είναι εφικτό, φορέστε μάσκα”.

“Ιδανικά οι άνθρωποι θα πρέπει να κοινωνικοποιούνται αποκλειστικά με τα άτομα που ζουν στο ίδιο σπίτι”, υποστηρίζουν οι ειδικοί. “Εάν αποφασίσετε να συναντήσετε φίλους, αυξάνετε τον κίνδυνο να μολυνθείτε, ωστόσο μπορείτε να λάβετε προφυλάξεις. Είναι σημαντικό να διατηρείτε μικρό αριθμό ατόμων στις συγκεντρώσεις. Μην μοιράζεστε τρόφιμα, σκεύη ή ποτά. κρατήστε τα χέρια σας καθαρά και διατηρείτε αποστάσεις με τους υπόλοιπους ανθρώπους”, τονίζουν.

Όπως υποστηρίζουν επιστήμονες, το ρίσκο να κολλήσει κανείς τον ιό ενώ βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο είναι πολύ μικρό, καθώς ακόμη και ένας ελαφρύς άνεμος θα τον διαλύσει γρήγορα. Εάν ένα κοντινό άτομο είναι άρρωστο, ο άνεμος θα διασκορπίσει τον ιό, εκθέτοντας δυνητικά τους κοντινούς ανθρώπους, ωστόσο σε πολύ μικρότερες ποσότητες, οι οποίες είναι λιγότερο πιθανό να αποδειχθούν επιβλαβείς.

Μπορεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε εξωτερικούς χώρους να είναι μικρός, ωστόσο παραμένει υπαρκτός. Σύμφωνα με μία μελέτη που έλαβε υπόψη πάνω από 7.300 περιπτώσεις στην Κίνα, μόνο μία από αυτές συνδέθηκε με εξωτερική μετάδοση. Σε αυτήν την περίπτωση, ένας 27χρονος άνδρας είχε συνομιλία σε εξωτερικό χώρο με έναν ταξιδιώτη που μόλις είχε επιστρέψει από τη Γουχάν. Επτά ημέρες αργότερα, παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα του Covid-19.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένα άτομο που περπατά, τρέχει ή κάνει ποδήλατο πολύ κοντά με κάποιον άλλον για λίγα δευτερόλεπτα δεν αποτελεί μεγάλη ανησυχία. Ωστόσο, προτείνουν όσοι τρέχουν να φορούν μάσκα ή κάποια άλλη μορφή κάλυψης του προσώπου εάν πρόκειται να πλησιάσουν άλλους ανθρώπους.

Ακόμα και έξω, υπάρχει κίνδυνος να προσβληθεί κανείς από τον ιό αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια – όπως το μενού εστιατορίου, ένα παγκάκι ή μία καρέκλα- και στη συνέχεια αγγίζοντας το πρόσωπό του. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ιός μπορεί να διατηρηθεί για τρεις ημέρες σε σκληρές επιφάνειες και περίπου 24 ώρες σε χαρτί.

Σύμφωνα με τον γιατρό Chudnovsky, μια ηλιόλουστη μέρα είναι καλύτερη από μια συννεφιασμένη, επειδή υπάρχει περισσότερο φως του ήλιου για να σκοτώσει τον ιό και περισσότερο αέρα για να τον αραιώσει.

“Εαν τώρα επιστρέφαμε στους παλιούς φυσιολογικούς όρους και σταματούσαμε να ακολουθούμε τους κανόνες ασφαλείας, θα λειτουργούσε αυτό σαν μια ωρολογιακή βόμβα”, δήλωσε ο Peter Jüni, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και στο Νοσοκομείο του Αγίου Μιχαήλ. “Ποτέ δεν ξέρεις πού θα σκάσει και πότε”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα