Πώς κολλάει η γαστρεντερίτιδα και πώς την ξεχωρίζεις από τη δηλητηρίαση;

Πώς κολλάει η γαστρεντερίτιδα και πώς την ξεχωρίζεις από τη δηλητηρίαση;
Φωτογραφία αρχείου 123rf.com

Η μετάδοση της γαστρεντερίτιδας μπορεί να γίνει από πριν εμφανίσει συμπτώματα ο ασθενής και συνεχίζεται μέχρι και 3 μέρες μετά την πλήρη ανάρρωσή του.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει παρατηρηθεί έξαρση των περιστατικών γαστρεντερίτιδας. Τα συμπτώματα αυτής της επιδημίας διαρκούν περίπου 24- 48 ώρες και περιλαμβάνουν πυρετό, διάρροια και εμετό. 

Η γαστρεντερίτιδα είναι μια φλεγμονή στο στομάχι και στο έντερο. Συνήθως οφείλεται σε κάποιον ιό ή κάποιο βακτήριο. Μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα κάθε ηλικίας, αλλά στα παιδιά εκδηλώνεται πολύ συχνότερα. 

Η γαστρεντερίτιδα μεταδίδεται πολύ εύκολα. Αρκεί κάποιος να έρθει σε απλή κοινωνική επαφή με έναν ασθενή. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί μέσω της χρήσης κοινών αντικειμένων ή μολυσμένης τροφής και νερού. Άλλος ένας παράγοντας κινδύνου που αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης είναι αν δεν πλύνεις τα χέρια σου μετά τη χρήση της τουαλέτας και μετά την αλλαγή πάνας σε μωρό.

Η μετάδοση της γαστρεντερίτιδας μπορεί να γίνει από πριν εμφανίσει συμπτώματα ο ασθενής και συνεχίζεται μέχρι και 3 μέρες μετά την πλήρη ανάρρωσή του. 

Τι είναι η δηλητηρίαση;

Η δηλητηρίαση που προέρχεται από κάποια τροφή εμφανίζεται μόλις λίγες ώρες μετά την κατανάλωση της ύποπτης τροφής. Το μολυσμένο φαγητό μπορεί να περιέχει ιούς, βακτήρια ή τοξίνες. Συνήθως μια τροφική δηλητηρίαση οφείλεται σε σταφυλόκοκκο ή escherichia coli. 

Πώς μπορείς να ξεχωρίσεις τη γαστρεντερίτιδα από την τροφική δηλητηρίαση;

Τα βασικά συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας είναι η διάρροια και ο εμετός και ξεκινούν αιφνίδια. Ταυτόχρονα, μπορεί ο ασθενής να νιώσει έντονο πόνο στο στομάχι, πονοκέφαλο, πυρετό και πόνος στους μύες. Η διάρκειά της είναι μέχρι 5 μέρες το πολύ. 

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης ξεκινούν λίγες ώρες μετά την κατανάλωση του ύποπτου τροφίμου και περιλαμβάνουν έντονο πόνο στην κοιλιά, διάρροια, εμετό, πυρετό, πονοκέφαλο, ρίγη και αδυναμία.

Τα συμπτώματα, τόσο στη γαστρεντερίτιδα όσο και στην τροφική δηλητηρίαση, εξαφανίζονται εντός 3-5 ημερών το πολύ. Αν συνεχιστούν περαιτέρω, πρέπει απαραιτήτως να απευθυνθείτε σε γιατρό και να προχωρήσετε σε διαγνωστικές εξετάσεις για διερεύνηση. 

Τέλος, αν παρουσιάσετε αφυδάτωση από τη μεγάλη απώλεια υγρών (ζαλάδες, ξηροστομία, έντονη αίσθηση δίψας) και πάλι, θα πρέπει να καλέσετε ένα γιατρό. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα