Πώς θα καταλάβεις ότι ο σκύλος σου κρυώνει

Διαβάζεται σε 3'
Πώς θα καταλάβεις ότι ο σκύλος σου κρυώνει
O σκύλος μας χρειάζεται βοήθεια για να αντέξει το κρύο. iStock

Το πόσο κρύο αντέχει ένας σκύλος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Πώς μας ενημερώνουν οι τριχωτοί μας φίλοι ότι κρυώνουν.

Όπως δεν αντέχουμε όλοι οι άνθρωποι το ίδιο κρύο, τις ίδιες χαμηλές θερμοκρασίες, με την ίδια αποτελεσματικότητα, έτσι δεν αντέχουν και οι σκύλοι μας τις θερμοκρασίες του χειμώνα.

Η ικανότητα του ζώου μας να διαχειρίζεται τις χαμηλές θερμοκρασίες σχετίζεται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι

  • η ηλικία -οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σκύλοι, τα κουτάβια και όσα ασθενούν έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Ως εκ τούτου, μπορεί να μην παράγουν ή να διατηρούν τη θερμότητα που έχουν ανάγκη, συγκριτικά με τους υγιείς σκύλους. Άρα, χρειάζονται τη βοήθεια μας. Δηλαδή, ένα μπουφάν.
  • το μέγεθος -οι μικρόσωμοι σκύλοι κρυώνουν περισσότερο, αφού έχουν την τάση να χάνουν τη θερμότητα του σώματος τους πιο γρήγορα από τα μεγαλόσωμα ζώα.
  • το βάρος -οι αδύνατοι σκύλοι γενικά, έχουν μικρότερο ποσοστό υποδόριου λίπους και έτσι κρυώνουν περισσότερο όταν πέφτει η θερμοκρασία. Το λίπος όπως και σε εμάς, λειτουργεί ως καλός μονωτής. Οι υπερβολές (αν ο σκύλος είναι υπέρβαρος και έχει πολύ υψηλό ποσοστό λίπους) επίσης δημιουργεί πολλούς κινδύνους.
  • το τρίχωμα -ο διπλό, πλούσιο τρίχωμα προφυλάσσει έναν σκύλο από το κρύο καλύτερα από το μονό, λεπτό τρίχωμα.
  • τα πόδια -εάν έχει κοντά πόδια, ενδέχεται να κρυώνει πιο γρήγορα από έναν με μακριά πόδια, αφού το σώμα του είναι πιο πιθανό να έρθει σε επαφή με το παγωμένο έδαφος. Να ακουμπήσει δηλαδή, στη βρεγμένη άσφαλτο ή το χιόνι.
  • η συνολική υγεία -αν υπάρχουν υποκείμενες παθήσεις υγείας (για παράδειγμα, αρθρίτιδα ή φλεγμονή), χρειάζονται περισσότερη προσοχή.

ΟΔΗΓΟΣ ΚΡΥΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ

Το Out Ward Hound ανέλυσε το πώς αισθάνονται οι σκύλοι μας τη θερμοκρασία.

Άνω των 7 βαθμών Κελσίου: Δεν αποτελεί πρόβλημα για τους περισσότερους σκύλους. Πάντα βέβαια, λαμβάνουμε υπ’ όψιν το μέγεθος, την ηλικία και το τρίχωμα.

Κάτω των 7 βαθμών Κελσίου: Σκύλοι με λίγο λίπος ή κοντό, λεπτό τρίχωμα ή μεγάλοι σε ηλικία αρχίζουν να νιώθουν άβολα.

Kάτω των 0 βαθμών Κελσίου: Σκύλοι μικρότερης ράτσας, με κοντό ή λεπτό τρίχωμα και/ή πολύ νεαροί σε ηλικία ή ηλικιωμένοι ή με πρόβλημα υγείας χρειάζονται περισσότερη βοήθεια από εμάς, για να αντιμετωπίσουν το κρύο.

Κάτω από το -6: Όλοι οι κηδεμόνες οφείλουν να βοηθήσουν τους σκύλους τους να μην πάθουν υποθερμία ή κρυοπαγήματα.

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΩΣ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΑΣ ΚΡΥΩΝΕΙ

Σύμφωνα με το νοσοκομείο Κτηνιατρικής Παραπομπής & Επείγουσας Φροντίδας του Κολοράντο (VRCC), όταν ο σκύλος μας φλερτάρει με την υποθερμία, έχει χλωμό δέρμα και ούλα, τουρτουρίζει, νιώθει λήθαργο, ‘γκρινιάζει’ χωρίς προφανή λόγο, έχει χαμηλούς καρδιακούς παλμούς και ρυθμό αναπνοής και μένει πάντα κουλουριασμένος.

Αυτό που κάνουμε είναι να τον τυλίξουμε με μια κουβέρτα. Βοηθά να τοποθετήσουμε μπουκάλια με ζεστό νερό γύρο του, αντί μιας θερμαντικής κουβέρτας που δημιουργεί κίνδυνο εγκαύματος. Προφανώς και δεν τον αφήνουμε σε εξωτερικό χώρο.

Περιορίζουμε τις βόλτες για την ικανοποίηση των άκρως απαραίτητων αναγκών, αφού φορέσουμε στο ζώο ένα ρούχο που θα το κρατήσει ζεστό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα