Πόσα κιλά μπορείτε να χάσετε πραγματικά σε μια εβδομάδα

Πόσα κιλά μπορείτε να χάσετε πραγματικά σε μια εβδομάδα
Υπάρχουν ουκ ολίγες μέθοδοι για να χάσουμε κιλά. Υπάρχει ωστόσο, και όριο στο πόσα πρέπει να χάνουμε κάθε εβδομάδα, ώστε να είμαστε ασφαλείς. iStock

Επτά παράγοντες κρίνουν τον αριθμό των κιλών που μπορείτε να χάσετε σε μια εβδομάδα. Υπάρχει ωστόσο, συγκεκριμένο όριο για όσους θέλουν να το κάνουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Η απώλεια βάρους μπορεί να ανήκει στη ‘σφαίρα’ των ‘θέλω‘ μας ή σε εκείνη των ‘πρέπει‘, εφόσον τίθεται θέμα υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, είναι χρήσιμο να γίνεται σωστά, ώστε να μην προκύψουν άλλα προβλήματα -όπως το να διαλύσουμε το θυρεοειδή μας ή να χάσουμε πράγματα που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Όποιος δεν ακολουθεί ασφαλή τρόπο απώλειας κινδυνεύει με εναλλαγές στη διάθεση, μειωμένο ύπνο, απώλεια μυικής μάζας, χαμηλή ενέργεια, ορμονικές διαταραχές και πτώσεις στα επίπεδα γλυκόζης.

Όπως αναφέρουν γιατροί στο Yahoo! ο αριθμός των κιλών που μπορούμε να χάσουμε σε μια εβδομάδα, εξαρτάται από το μεταβολικό μας ρυθμό, το αρχικό βάρος, τον ύπνο και πολλές άλλες συνισταμένες.

Η γενική οδηγία είναι πως εάν θέλουμε να χάσουμε βάρος και να μην το ξαναπάρουμε για καιρό, είναι χρήσιμο να μην υπερβούμε τα 2 κιλά την εβδομάδα.

Πάμε τώρα, να δούμε πώς μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε, με ασφάλεια την απώλεια βάρους σε ένα επταήμερο.

Πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν τα ακόλουθα.

Απώλεια υγρών

Αν χάσουμε βάρος πολύ γρήγορα, το πιθανότερο είναι πως δεν πρόκειται για λίπος, αλλά για υγρά. Που όσο εύκολα φεύγουν, τόσο εύκολα επανέρχονται. Γρήγορα εξαφανίζονται και οι μύες, τους οποίους επίσης είναι χρήσιμο να κρατήσουμε. Η απώλεια λίπους χρειάζεται χρόνο.

Θερμιδικό έλλειμμα

Πριν αρχίσουμε τη διαδικασία απώλειας βάρους, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε το ποσοστό της μυικής μας μάζας και την ποσότητα των θερμίδων που καίμε, σε κατάσταση ηρεμίας (βλ. βασικός μεταβολικός ρυθμός). Αυτές τις μετρήσεις τις κάνουν ειδικοί.

Ακολούθως, χρειάζεται να ξέρουμε πόσες θερμίδες καταναλώνουμε κάθε ημέρα, για να καταλήξουμε στον αριθμό που θα οδηγήσει με ασφάλεια στην απώλεια.

Αυτός ο αριθμός, συν εκείνον των θερμίδων που καίμε σε μια προπόνηση, μείον 500 δίνει τις θερμίδες που θα βοηθήσουν το σκοπό μας.

Συνήθως, τρώμε 500 θερμίδες λιγότερες από αυτές που καίμε σε μια ημέρα, ώστε να χάσουμε έως 2 κιλά την εβδομάδα.

Λιγότερες από 1.200 θερμίδες καθημερινά, μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες και δη αν δεν μας παρακολουθεί ειδικός (γιατρός ή διατροφολόγος).

Μυική μάζα

Η γρήγορη απώλεια είναι ‘ύποπτη’ για απώλεια μυικής μάζας. Γεγονός που κάνει σημαντικές τις ασκήσεις ενδυνάμωσης, όταν προσπαθούμε να αδυνατίσουμε.

Τα βάρη μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε περισσότερη μυϊκή μάζα και να κάψουμε περισσότερες θερμίδες. Βλέπετε, οι μύες καίνε θερμίδες. Το σωματικό λίπος όχι.

Ύπνος

Οι επτά ώρες ύπνου είναι ζωτικής σημασίας για την απώλεια βάρους. Αν έχουμε υπνική άπνοια ( η αναπνοή σταματά ακούσια για μικρά χρονικά διαστήματα, επανειλημμένα, όταν κοιμόμαστε) το σώμα σας δεν λαμβάνει την κατάλληλη οξυγόνωση που χρειάζεται τη νύχτα.

Αυτό οδηγεί σε κακή ποιότητα ύπνου και κούραση. Και όταν νιώθουμε κουρασμένοι, το σώμα μας ‘απαιτεί’ υδατάνθρακες για να πάρει ενέργεια.

Άγχος

Όταν διανύουμε στρεσογόνα περίοδο, γίνεται πιο δύσκολη η απώλεια βάρους. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα μας αναγνωρίζει το ‘τσίτωμα’ του άγχους και δεν μας αφήνει να χάσουμε βάρος όπως αν ήμασταν χαλαροί.

Θέματα Θυρεοειδούς

Το πρόβλημα θυρεοειδούς γίνεται ένα ακόμα εμπόδιο στην προσπάθεια μας να χάσουμε κιλά. Αν είναι υποτονικός, επιβραδύνει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του ρυθμού που καίμε θερμίδες και του μεταβολισμού μας.

Εάν λοιπόν, κάνουμε την προσπάθεια μας, αλλά κιλά δεν χάνουμε, πρέπει να δούμε έναν επαγγελματία να τσεκάρουμε τον θυρεοειδή μας.

Διατροφή

Η διατροφή δεν παίζει ρόλο μόνο όταν προσπαθούμε να χάσουμε κιλά, αλλά πριν και μετά την απώλεια. Κρίνει αν θα κρατήσουμε μακριά μας τα κιλά για καιρό ή θα επιστρέψουν αμέσως.

Η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής των ΗΠΑ συνιστά πως ο μέσος ενήλικας πρέπει λαμβάνει τουλάχιστον 0.8 γραμμάρια πρωτεΐνης για κάθε κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Εάν θέλουμε να αυξήσουμε τη μυική μάζα και να χάσουμε λίπος, χρειάζεται και αύξηση στην πρόσληψη πρωτεΐνης.

Για την ακρίβεια, πρέπει να αντιστοιχεί στο 30% των θερμίδων μας. Διαφορετικά, δεν θα έχουμε τη δύναμη να αποδώσουμε όπως πρέπει σε προπονήσεις με βάρη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα ‘φτιάξουμε’ μύες και δεν θα χάσουμε λίπος.

Προφανώς και οι υποχρεώσεις που έχουμε στην καθημερινότητα μας παίζει ρόλο στην απώλεια βάρους. Κρίνει το χρόνο που μπορούμε να αφιερώσουμε στον εαυτό μας (σε σωματική δραστηριότητα) και στην προετοιμασία υγιεινών γευμάτων.

Ζητούμενο είναι να βρούμε τη χρυσή τομή: έναν τρόπο διατροφής και άσκησης που θα εξυπηρετεί και τον τρόπο που ζούμε.

Στο τέλος της ημέρας, η απώλεια βάρους είναι προσωπικό ‘ταξίδι’ -διαφορετικό από εκείνο των άλλων που το κάνουν. Δεδομένα δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, αν δεν έχουμε χάσει 5 κιλά σε μια εβδομάδα. Αυτό σημαίνει πως κάνουμε κάτι καλά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα