Προσδόκιμο ζωής: Πόσο και γιατί αυξήθηκε τα τελευταία 30 χρόνια

Διαβάζεται σε 2'
Προσδόκιμο ζωής: Πόσο και γιατί αυξήθηκε τα τελευταία 30 χρόνια
Istock

To παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά τα 30 τελευταία χρόνια και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι γι’ αυτό.

Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 6,2 χρόνια από το 1990, καθώς αντιμετωπίστηκαν κύριες αιτίες θανάτου, όπως η διάρροια, οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, τα εγκεφαλικά επεισόδια και η ισχαιμική καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The Lancet».

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ανεπαρκής διαχείριση της πανδημίας Covid-19 περιόρισε την πρόοδο σε πολλά μέρη.

Η περιοχή που περιλαμβάνει τη νοτιοανατολική Ασία, την ανατολική Ασία και την Ωκεανία είχε τη μεγαλύτερη αύξηση του προσδόκιμου ζωής μεταξύ 1990 και 2021 που ανέρχεται σε 8,3 έτη, κυρίως λόγω της μείωσης της θνησιμότητας από χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού και καρκίνο.

Η ισχυρή διαχείριση της πανδημίας συνέβαλε στη διατήρηση αυτών των αριθμών.

Η νότια Ασία είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση του προσδόκιμου ζωής (7,8 έτη), κυρίως χάρη στην απότομη μείωση των θανάτων από διαρροϊκές ασθένειες.

Σε περιφερειακό επίπεδο, η ανατολική υποσαχάρια Αφρική παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση του προσδόκιμου ζωής, κατά 10,7 έτη.

Συνολικά, η μείωση θανάτων από εντερικές ασθένειες αύξησε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά 1,1 χρόνια μεταξύ 1990 και 2021. Οι μειώσεις των θανάτων από λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος πρόσθεσαν 0,9 χρόνια στο παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής.

Στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής συνέβαλε και η πρόοδος στην πρόληψη θανάτων από άλλες αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων, των νεογνικών διαταραχών, της ισχαιμικής καρδιοπάθειας και του καρκίνου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα