Προσωπικός Γιατρός: Γυρίζουν την πλάτη οι γιατροί στο εγχείρημα

Προσωπικός Γιατρός: Γυρίζουν την πλάτη οι γιατροί στο εγχείρημα
Γιατρός ISTOCK

Παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί παράταση σε γιατρούς να εγγραφούν στο πρόγραμμα Γιατρός για Όλους, ακόμη υπολείπεται σημαντικός αριθμός για να καλυφθούν οι ανάγκες, ειδικά στην Αττική.

Περίπου 2,2 εκατομμύρια Έλληνες είναι εγγεγραμμένοι μέχρι σήμερα στην πλατφόρμα του Προσωπικού Γιατρού, με το εγχείρημα να στηρίζεται από περίπου 3.300 επαγγελματίες υγείας. Η διαδικασία φαίνεται να παρακωλύεται καθώς δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι γιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες, ειδικά στην Περιφέρεια της Αττικής, ενώ και οι πολίτες δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει την υποχρεωτικότητα του νέου θεσμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τα σημαντικά κίνητρα και δη τα οικονομικά που προβλέπονται για τους γιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως Προσωπικοί Γιατροί, αυτοί δεν φαίνεται να συμφωνούν.

Το Υπουργείο Υγείας, ενώ είχε θέσει αρχικά συγκεκριμένες ημερομηνίες για την εγγραφή γιατρών στο πρόγραμμα, τελικά έδωσε παράταση μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να πειστούν οι γιατροί να συμμετέχουν. Σημειώνεται ότι οι ειδικότητες που μπορούν να εργαστούν ως προσωπικοί γιατροί είναι συγκεκριμένες, όμως υπάρχει το ενδεχόμενο να “ανοίξει” το κριτήριο αυτό.

Να υπενθυμίσουμε δε ότι η εγγραφή στον προσωπικό γιατρό είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες άνω των 16 ετών, εφόσον θέλουν να απολαμβάνουν τις δωρεάν υπηρεσίες του ΕΣΥ. Υπάρχουν δε και αντικίνητρα σε όσους δεν εγγραφούν όπως είναι η πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Επίσης, θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους.

Ακόμη όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1ης/1/2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Εγγραφές και από τα φαρμακεία

Για μια ακόμη φορά οι φαρμακοποιοί της γειτονιά επιστρατεύονται -με το αζημίωτο- στην εγγραφή πολιτών στο σύστημα του Προσωπικού Γιατρού. Η απόφαση αυτή, αφενός βοηθά τους πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα και τη γνώση να κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΗΔΙΚΑ, αφετέρου ενισχύει και την πολιτική πειθούς του Υπουργείου Υγείας απέναντι στους πολίτες.

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο, ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης 8/9, η εγγραφή των πολιτών στον Προσωπικό Γιατρό και από τα φαρμακεία. Ειδικότερα οι πολίτες μπορούν πλέον να πηγαίνουν στα φαρμακεία της γειτονιάς και να εγγράφονται στον Προσωπικό Γιατρό.

Έτσι ο πολίτης πλέον θα εγγράφεται με ελεύθερη επιλογή σε Προσωπικό Ιατρό με 3 διαφορετικούς τρόπους:

1) μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό ιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.

2) αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό ιατρό, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

3) στο φαρμακείο της γειτονιάς του, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος απέστειλε προς τους φαρμακοποιούς οδηγίες διασύνδεσης και επεξήγησης της λειτουργίας της πλατφόρμας εγγραφών στον Προσωπικό Γιατρό.

Ο φαρμακοποιός επιλέγει προσωπικό ιατρό με βάση την επιθυμία του πολίτη, και ολοκληρώνει την εγγραφή του σε αυτόν.

Με την ολοκλήρωση της εγγραφής ο πολίτης λαμβάνει ενημερωτικό SMS ή / και email για την ολοκλήρωση της εγγραφής του στο συγκεκριμένο προσωπικό ιατρό καθώς και τους προσωπικούς κωδικούς του για την ηλεκτρονική πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας. Όσοι δεν έχουν κινητό θα τα λαμβάνουν αποκλειστικά με εκτυπώσιμη μορφή.

Τα ανήλικα μέλη τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους δεν μπορούν ακόμη να εγγραφούν σε προσωπικό ιατρό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα