Σε ξαφνικό θάνατο οδηγείται ο ΕΟΠΥΥ: Απολύουν 2.300 ιατρούς, παίρνουν πίσω 500

Σε ξαφνικό θάνατο οδηγείται ο ΕΟΠΥΥ: Απολύουν 2.300 ιατρούς, παίρνουν πίσω 500
Ο ΑΝΑΠΛ. ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΑΜ ΤΟΥ ΙΚΑ ΣΤΗΝ Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΙΚΑ , ΟΠΟΥ ΠΑΡΕΧΩΝΤΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΣΤΗΝ Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ --ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

Πιο αβέβαιο από ποτέ κρίνεται το μέλλον του ΕΟΠΠΥ, καθώς ο "ξαφνικός" του θάνατος είναι κάτι παραπάνω από πιθανός, με την ευθύνη να μοιράζεται ανάμεσα στο υπουργείο και τους γιατρούς

Στελέχη και όσοι βρίσκονται στον χώρο της Υγείας εκφράζουν πλέον πιο έντονα από ποτέ την ανησυχία τους για το μέλλον του ΕΟΠΠΥ. 

“Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την απόλυση 2.300 γιατρών του ΕΟΠΥΥ και μόνο αν πειστεί ενδέχεται να πάρει πίσω 500 γιατρούς”, ανέφερε στην εφημερίδα Βήμα της Κυριακής στέλεχος του χώρου της υγείας.

Με τους γιατρούς να επιμένουν και να είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν με τις κινητοποιήσεις τους ως τις γιορτές και συγχρόνως με το υπουργείο Υγείας να μην ρίχνει σταγόνα νερού στο κρασί του, είναι κάτι παραπάνω από πιθανό να υπάρξει “ξαφνικός θάνατος” για τον ΕΟΠΥΥ.

Η αιτία για την οποία καμία από τις δύο πλευρές δεν υποχωρεί, είναι το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, το οποίο βασίζεται στο πόρισμα της Επιτροπής Αξιολόγησης Δομών και Προσωπικού του ΕΟΠΥΥ.

Ποιό είναι το πρόβλημα καταρχήν με το σχέδιο. Πως ουσιαστικά προβλέπει την πλήρη αποδυνάμωση του ΕΟΠΥΥ. Από το νέο έτος ο Οργανισμός θα είναι αγοραστής υπηρεσιών υγείας, τόσο από το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Τι σημαίνει αυτό; Πως ο Οργανισμός δεν θα παρέχει ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες αλλά μόνο θα αγοράζει.

Επίσης, οι υγειονομικές μονάδες του συγχωνεύονται τόσο μεταξύ τους όσο και με τα Κέντρα Υγείας και μεταφέρονται στις ΥΠΕ (Υγειονομικές Περιφέρειες). Η εξέλιξη αυτή σημαίνει για τους ασφαλισμένους μεγάλη αναμονή για τη διενέργεια εξετέσεων, εκτός εάν επιλέξουν τον ιδιωτικό τομέα, με συμμετοχή 15%.

Επιπλέον, 2.300 γιατροί απολύονται, μετά την αξιολόγησή τους, ενώ άλλοι τόσοι μετακινούνται στο ΕΣΥ αλλά με διαφορετική εργασιακή σχέση από αυτή που έχουν σήμερα.

Οι πρώτοι στον κατάλογο των απολυμένων είναι οι χειρουργοί ή τέλος πάντων οι έχοντες χειρουργική ειδικότητα. Και ακολουθούν πολλές άλλες ειδικότητες, όπως αλλεργιολόγοι, ενδοκρινολόγοι και πνευμονολόγοι, ενώ περιλαμβάνονται και καρδιολόγοι.

Από την άλλη, οι ειδικότητες οι οποίες θα ενσωματωθούν στο νέο σύστημα είναι τρεις:

της γενικής ιατρικής, της παιδιατρικής και της οδοντιατρικής. Όσοι γιατροί έχουν μία από τις τρεις συγκεκριμένες ειδικότητες θα αποτελούν ουσιαστικά τον κορμό του δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με έναν όρο:

να έχουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο σύστημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να κλείσουν το ιατρείο τους.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής πάντα, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης το οποίο θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στην επιβάρυνση των νοσοκομείων του ΕΣΥ, με πολλούς όμως να πιστεύουν πως δεν θα έχει επιτυχία το σχέδιο αυτό, αντίθετα θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα