Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον HPV

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον HPV
Φωτογραφία αρχείου 123rf

Αν και πρόκειται για τον πλέον γνωστό ιό, από όσους μεταδίδονται σεξουαλικά, υπάρχουν πράγματα που ακόμη και σήμερα αγνοούμε ή δεν έχουμε κατανοήσει σωστά.

Ο HPV εξακολουθεί να είναι το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπολογίζεται δε, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών (περίπου 80%) έρχονται κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ερωτικής τους ζωής σε επαφή με τον ιό. Πολλές φορές μάλιστα, χωρίς να το γνωρίζουν.

Αν και πρόκειται για τον πιο γνωστό ιό που μεταδίδεται σεξουαλικά, υπάρχουν πράγματα που ακόμη και σήμερα αγνοούμε ή δεν έχουμε κατανοήσει σωστά.

Ας δούμε μερικές αλήθειες που ίσως δεν γνωρίζαμε.

Η ηλικία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Σύμφωνα με τις στατιστικές ενδείξεις, οι νέοι και οι νέες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφού περίπου το 75% των καταγεγραμμένων μολύνσεων είναι σε άτομα 15 έως 25 ετών, ενώ ταυτόχρονα, σε γυναίκες άνω των 35 ετών λίγες γυναίκες είναι θετικές στον ιό. Φαίνεται, λοιπόν, ότι όσο περνούν τα χρόνια μειώνεται ο κίνδυνος νόσησης.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται το τεστ ΠΑΠ; Το τεστ ΠΑΠ πρέπει να πραγματοποιείται με την έναρξη των σεξουαλικών επαφών μιας γυναίκας, σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν αυτό γίνει, όσο νεαρή κι αν είναι. Στη συνέχεια, πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και όχι κάθε 2 χρόνια, όπως λανθασμένα κάποιοι πιστεύουν.

Το τεστ ΠΑΠ πρέπει να γίνεται στα μέσα του κύκλου για να είναι ενδεικτικό; Η απάντηση είναι όχι. Δεν χρειάζεται να γίνει στα μέσα του κύκλου. Μπορεί να γίνει οποτεδήποτε μετά το πέρας της περιόδου. Θα πρέπει, όμως, να υπάρχει διήμερη αποχή από τη σεξουαλική επαφή και να μην έχει προηγηθεί της εξέτασης κολπική πλύση ή εφαρμογή οποιασδήποτε αλοιφής κολπικά.

Όλες οι γυναίκες κινδυνεύουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας; Θεωρητικά όλες οι σεξουαλικώς ενεργές γυναίκες μπορούν να προσβληθούν από κάποιο ύποπτο για πρόκληση καρκίνου στέλεχος του ιού HPV. Ωστόσο, υπάρχουν ομάδες γυναικών που θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Αυτές είναι: όσες είχαν έναρξη της ερωτικής τους ζωής σε νεαρή ηλικία, όσες αλλάζουν συχνά ερωτικό σύντροφο, όσες πάσχουν και από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όσες καπνίζουν και όσες έχουν παρουσιάσει λοίμωξη από HPV υψηλού κινδύνου.

Η λοίμωξη από τον ιό HPV είναι πολύ συχνή. Δεν πρέπει, όμως, να προκαλεί ανησυχία όσο οι ασθενείς υποβάλλονται εγκαίρως σε θεραπεία και τακτική παρακολούθηση, καθώς πλέον αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Αρκεί μόνο να απευθυνθείτε στους κατάλληλους γιατρούς που έχουν εμπειρία στη διάγνωση και την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών. Στο doctoranytime μπορείτε να βρείτε γυναικολόγους σε όποια περιοχή ψάχνετε (γυναικολόγοι Βόλος, Πάτρα, Αθήνα).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα