Συχνό φαινόμενο οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες ακόμη και στα πολύ μικρά παιδιά

Οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες δεν είναι σπάνια συμπτώματα στα παιδιά

Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στους 4 εφήβους παρουσιάζει πονοκέφαλο ή ημικρανία που σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν ιδιαίτερα δυσάρεστη αίσθηση.

Συχνά θα έχετε ακούσει ένα παιδί ή έναν έφηβο να παραπονιέται ότι αισθάνεται πονοκέφαλο, μια ενόχληση της υγείας μας που είθισται να την έχουμε συνδυάσει με μεγαλύτερες ηλικίες. Όμως ο πονοκέφαλος δεν είναι σπάνιος στην παιδική ηλικία και σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, μέχρι την ηλικία των 18, όλα σχεδόν τα παιδιά θα έχουν παρουσιάσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο κεφαλαλγίας.

Στα περισσότερα παιδιά, οι κεφαλαλγίες εμφανίζονται σχετικά νωρίς και συνήθως συνοδεύουν κάποια άλλη νόσο. Σε ορισμένα παιδιά, ωστόσο, εμφανίζονται υποτροπιάζουσες κεφαλαλγίες δηλαδή δεν αποτελούν σύμπτωμα κάποια άλλης νόσου. Εκτιμάται ότι το 5% των παιδιών που πηγαίνουν ακόμη στο νηπιαγωγείο παρουσιάζουν κεφαλαλγίες με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες. Μέχρι το τέλος του λυκείου το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 25%.

ADVERTISING

Οι υποτροπιάζουσες κεφαλαλγίες παρουσιάζουν κληρονομικότητα και χωρίζονται σε δύο είδη: τις πρωτοπαθείς και τις δευτεροπαθείς. Οι πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες προέρχονται από το ίδιο το νευρικό σύστημα, ενώ οι δευτεροπαθείς προκαλούνται από έναν εξωτερικό παράγοντα που επηρεάζει το νευρικό σύστημα, όπως για παράδειγμα μία νόσος.

Ημικρανία και Πονοκέφαλος

Η ημικρανία και η κεφαλαλγία τάσεως (πονοκέφαλος) είναι τα δύο συχνότερα είδη πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας στα παιδιά.

- Η ημικρανία προκαλεί άλγος το οποίο εντοπίζεται συνήθως από το παιδί στους κροτάφους. Είναι παλλόμενο άλγος το οποίο επιδεινώνεται με την άσκηση. Το φως και ο ήχος μπορεί να επιδεινώσουν την ημικρανία, η οποία συχνά συνοδεύεται από ναυτία και έμετο.

-Περίπου το 10% των παιδιών που πάσχουν από ημικρανίες θα παρουσιάσει “αύρα”, δηλαδή πριν την κεφαλαλγία θα εμφανιστούν συμπτώματα που επηρεάζουν την όραση, αδυναμία ή μούδιασμα

- Η κεφαλαλγία τάσεως προκαλεί άλγος που δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί. Το άλγος δεν είναι παλλόμενο και δεν επιδεινώνεται με την άσκηση. Όπως συμβαίνει και με την ημικρανία, το φως και ο ήχος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της κεφαλαλγίας. Δεν προκαλεί ναυτία ή εμετό και δεν εμφανίζεται αύρα.

Ποια είναι τα Αίτια της Δευτεροπαθούς Κεφαλαλγίας;

Το συχνότερο αίτιο μίας δευτεροπαθούς κεφαλαλγίας είναι διάφορες νόσοι, όπως ένα βαρύ κρυολόγημα ή η γρίπη. Άλλα συχνά αίτια περιλαμβάνουν χτυπήματα στο κεφάλι ή ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων. Η λήψη φαρμάκων για περισσότερες από 3 φορές την εβδομάδα μπορεί επίσης να προκαλέσει κεφαλαλγία.

Πώς Μπορείτε να Αντιμετωπίσετε μία Υποτροπιάζουσα Κεφαλαλγία;

Αν το παιδί σας παρουσιάζει υποτροπιάζουσες κεφαλαλγίες, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Αν και η κεφαλαλγία σπάνια αποδίδεται σε σοβαρά αίτια, ο γιατρός μπορεί να σας καθοδηγήσει στην αντιμετώπισή της. Διατηρήστε ένα ημερολόγιο με τα συμπτώματα της κεφαλαλγίας στο οποίο θα καταγράφετε το αίσθημα που προκαλούν, τα συνοδά συμπτώματα, τα φάρμακα που έλαβε το παιδί, καθώς και τι έκανε πριν εμφανιστεί η κεφαλαλγία. Οι πληροφορίες αυτές θα βοηθήσουν τον γιατρό στη διάγνωση της κεφαλαλγίας.

Φάρμακα με ακεταμινοφαίνη και η ιβουπροφαίνη μπορούν να βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα, ωστόσο μην χορηγήσετε φάρμακα εκτός αν το παιδί νιώθει μεγάλη δυσφορία. Τα φάρμακα μπορεί να επιδεινώσουν την κεφαλαλγία αν χορηγούνται τακτικά. Βάλτε το παιδί για ύπνο και δώστε του νερό ή κάτι να φάει αν έχει περάσει αρκετή ώρα από το τελευταίο του γεύμα.

Πρόληψη της Υποτροπιάζουσας Κεφαλαλγίας

Για την πρόληψη μίας υποτροπιάζουσας κεφαλαλγίας, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας:

Κοιμάται αρκετά (8-10 ώρες το βράδυ)

Ασκείται τακτικά

Τρώει και πίνει τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας

Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει κεφαλαλγίες στα παιδιά επομένως προσπαθήστε να περιορίσετε τα επίπεδα του στρες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλή επικοινωνία με το παιδί σας και διασφαλίστε ότι έχει χρόνο να χαλαρώσει και να κάνει δραστηριότητες που το ευχαριστούν κάθε μέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας: Δεν αρκεί το ξεμάτιασμα για να αντιμετωπίσεις τον πονοκέφαλο

Δωμάτιο - καταφύγιο για τις κρίσεις ημικρανίας

SHARE:

24Media Network