Σύνδρομο long covid: Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος για τους πλήρως εμβολιασμένους

Σύνδρομο long covid: Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος για τους πλήρως εμβολιασμένους
Κόσμος με μάσκες (AP Photo/Gregorio Borgia)

Νέα μελέτη αποδεικνύει για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ότι είναι 41% λιγότερο να εμφανίσουν συμπτώματα κορονοϊού, ακόμη και 12 εβδομάδες μετά τη διάγνωση.

Μειωμένος κατά 41% εμφανίζεται ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου long covid για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με έρευνα της  βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS).

Από τη μελέτη, που διεξήχθη σε περισσότερους από 6.000 ενήλικες, διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν κάνει τουλάχιστον δύο δόσεις του εμβολίου, είχαν 41% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα, ακόμη και 12 εβδομάδες μετά την πρώτη διάγνωση.

Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι με long covid

Το 9,5% όσων είχαν κάνει τουλάχιστον δύο δόσεις του εμβολίου, ανέφεραν συμπτώματα long covid, ενώ αντίστοιχα, το 14,6% ήταν μη εμβολιασμένοι.

Ο Δρ David Strain, λέκτορας στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ και επικεφαλής του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου, σε ό,τι αφορά τη long covid, είπε ότι τα ευρήματα της ONS συνδυάζονται με πρόσφατη έρευνα που έδειξε ότι χαμηλά επίπεδα ορισμένων αντισωμάτων ήταν πιο συχνά σε όσους ανέπτυξαν long covid παρά σε ασθενείς που ανέρρωσαν γρήγορα.

“Γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια πυροδοτούν αυτές τις ανοσολογικές αντιδράσεις. Η μόλυνση από covid με υψηλότερα επίπεδα αυτών των ανοσοσφαιρινών, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης long covid”, ανέφερε ο David Strain, ενώ χαρακτήρισε “καθησυχαστικό” το γεγονός ότι τα εμβόλια φαίνεται να μειώνουν αυτό τον κίνδυνο (της long covid).

Οι “περιορισμοί” της μελέτης

Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι, λόγω της χρονικής στιγμής του προγράμματος εμβολιασμού, οι συμμετέχοντες έδωσαν “δείγμα” σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο -238 ημέρες κατά μέσο όρο- από τους μη εμβολιασμένους. Έτσι, οι αλλαγές στις κυρίαρχες παραλλαγές της covid και άλλοι διαφοροποιητικοί παράγοντες θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ηλικιακές και κοινωνικοοικονομικές αποκλείσεις μεταξύ των συμμετεχόντων, άλλες διαφορές τους, όπως γράφει ο Guardian, θα μπορούσαν να αποδείξουν τη σημασία του εμβολιασμού στα αποτελέσματα της μελέτης.

Εθνικότητα και ποσοστά θνησιμότητας

Στην ίδια μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι διαφορές στα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ ατόμων με διαφορετική εθνοτική καταγωγή, εξακολουθούν να υφίστανται από την έναρξη των εμβολιασμών.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τη μελέτη, άνδρες με καταγωγή από το Μπαγκλαντές, έχουν περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας από άνδρες βρετανικής καταγωγής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα διαφορετικά ποσοστά εξηγούνταν από το πού ζούσαν οι άνθρωποι, τα κοινωνικά μειονεκτήματα, το επάγγελμα, την κατάσταση υγείας και εμβολιασμού.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν είχαν υψηλότερο κίνδυνο από τον μέσο όρο. Προηγούμενη έρευνα ανέδειξε ένα γονίδιο, πιο κοινό σε πληθυσμούς της Νότιας Ασίας, που θα μπορούσε να θέσει αυτήν την ομάδα σε υψηλότερο κίνδυνο από την covid.

Ο Vahé Nafilyan, μέλος της ONS, δήλωσε: “Η συγκεκριμένη ανάλυση δείχνει ότι από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολιασμού, ο κίνδυνος θανάτου από την Covid-19 συνέχισε να είναι υψηλότερος στις περισσότερες εθνοτικές μειονότητες. Για πρώτη φορά, δείχνουμε ότι η χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη σε ορισμένες ομάδες συμβάλλει επίσης στον αυξημένο κίνδυνο θανάτου από Covid-19, ιδιαίτερα στις ομάδες της Αφρικής και της Μαύρης Καραϊβικής”.

Αύξηση των νέων μολύνσεων σε παιδιά

Τα τελευταία δεδομένα από την ONS, με βάση τα δείγματα που συλλέχθηκαν, δείχνουν ότι τα επίπεδα μόλυνσης από την Covid μειώθηκαν στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία την περασμένη εβδομάδα, αν και η τάση ήταν ασαφής στη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι περίπου 2.629.400 άνθρωποι (περίπου 1 στους 20) στην Αγγλία είχαν covid την περασμένη εβδομάδα.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι, ενώ τα επίπεδα μόλυνσης μειώνονται στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες, αυξάνονται στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Παρόμοια ευρήματα έχουν αναφερθεί και σε άλλες έρευνες, συμπεριλαμβανομένης της μελέτης React-1, τα τελευταία αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν από το Imperial College του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ONS, την προηγούμενη εβδομάδα το ποσοστό θετικών κρουσμάτων στην Αγγλία σε παιδιά ηλικίας 2 έως 6 ετών αυξήθηκε κατά 12%, ενώ αντίστοιχα, για εκείνα ηλικίας 7 έως 11, κατά 6%.

Ενώ ορισμένοι επιστήμονες έχουν επισημάνει τη σημασία εμβολιασμού των εφήβων, όπως και τρόπους πειθούς τους, η μόλυνση με covid σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών χαρακτηρίζεται με ήπια συμπτώματα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα