Τα 5 σοβαρά προβλήματα υγείας που προκαλεί η κακή φροντίδα των δοντιών

Διαβάζεται σε 5'
Σημαντική για την υγεία ολόκληρου του οργανισμού η σωστή υγιεινή των δοντιών
Σημαντική για την υγεία ολόκληρου του οργανισμού η σωστή υγιεινή των δοντιών iStock

Από άνοια έως σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις μπορεί να προκαλέσει η αμελής υγιεινή του στόματος.

Μπορεί να μην πιστεύετε ότι ένα δόντι με τερηδόνα που απλώς χρειάζεται σφράγισμα θα μπορούσε να κοστίσει ακόμη και την ίδια σας τη ζωή, αλλά οι οδοντίατροι έχουν παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό αυξανόμενα κρούσματα αιματογενών λοιμώξεων ή σηψαιμίας, τα οποία συνδέονται με την κακή υγιεινή του στόματος.

«Ένας καλός μου φίλος βρέθηκε στην Εντατική και παραλίγο να πεθάνει επειδή απέφυγε να κάνει κάποιες εργασίες στα δόντια που του είπα ότι έπρεπε να γίνουν πριν από ένα χρόνο», λέει στην βρετανική Telegraph ο Paul Woodhouse, οδοντίατρος στο Stockton-on-Tees και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Βρετανικής Οδοντιατρικής Ένωσης.

«Έφτασε σε σημείο να χάσει τρία δόντια και ένα μεγάλο κομμάτι της γνάθου του. Ντρέπεται τρομερά για το γεγονός ότι δεν ήρθε νωρίτερα».

Οι έρευνες δείχνουν ολοένα και περισσότερο ότι η κακή υγιεινή του στόματος έχει επικίνδυνες συνέπειες με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε μια ολόκληρη σειρά από οξείες και χρόνιες σοβαρές παθήσεις.

Καρδιακές παθήσεις

Πληθυσμιακές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με νόσους των ούλων, που προκαλούνται από τη συσσώρευση βακτηρίων στα ούλα και στις δομές στήριξης γύρω από τα δόντια, έχουν δύο ή τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι επιστήμονες μόλις αρχίζουν να κατανοούν το γιατί.

Ένα παράδειγμα είναι ένα βακτήριο που ονομάζεται porphyromonas gingivalis (P. gingivalis), το οποίο είναι γνωστό ότι απελευθερώνει φλεγμονώδεις τοξίνες στην κυκλοφορία του αίματος, οι οποίες μπορούν στην πραγματικότητα να οδηγήσουν στη σκλήρυνση των αρτηριών ή στην αθηροσκλήρωση.

Αυτές οι φλεγμονώδεις διεργασίες μπορεί να είναι ικανές ακόμη και να βλάψουν την ίδια την καρδιά.

«Δεν πρόκειται μόνο για τα δόντια, αλλά για ολόκληρο τον οργανισμό», λέει η δρ Neesha Patel, περιοδοντολόγος στην κλινική Pure Periodontics του Λονδίνου. «Το στόμα είναι ένα είδος πύλης για ολόκληρο τον οργανισμό».

Μάλιστα, ο Woodhouse διευκρινίζει ότι οι άνθρωποι που έχουν ήδη προϋπάρχοντα καρδιακά προβλήματα ή έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε χειρουργική επέμβαση ανοικτής καρδιάς, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν βλάβη από τα βακτήρια των ούλων, εάν έχουν κακή υγιεινή του στόματος.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι αν τα ίδια τα βακτήρια εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, μπορούν να προσκολληθούν σε επισκευασμένες καρδιακές βαλβίδες και να προκαλέσουν φλεγμονή γνωστή ως ενδοκαρδίτιδα κ.ά».

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος πνευμονίας

Μέσα σε λίγα μόλις λεπτά από το βούρτσισμα των δοντιών σας, κολλώδεις μεμβράνες βακτηρίων, γνωστές ως οδοντική πλάκα, αρχίζουν να δημιουργούνται στα δόντια σας.

Εάν αυτή δεν καθαριστεί μέσα σε 24 ώρες, θα αρχίσει να σκληραίνει, γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η παρατεταμένη πλάκα είναι ικανή να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την εξέλιξη της πνευμονίας, επειδή τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν γρήγορα από τα δόντια στην αναπνευστική οδό και από εκεί, μπορούν να μετακινηθούν προς τα κάτω στους πνεύμονες.

«Ειδικότερα, οι ασθενείς που είναι ήδη ευάλωτοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο οξείας λοίμωξης», λέει η Patel.

Διαβήτης

Αυτή η σύνδεση μπορεί να φαίνεται αρχικά περίεργη. Πώς μπορεί η κακή υγιεινή του στόματος να συνδέεται με μια ασθένεια που οφείλεται στη δυσλειτουργία του παγκρέατος;

Ωστόσο, μελέτες έχουν διαπιστώσει αμφίδρομη σχέση μεταξύ διαβήτη και νόσου των ούλων.

Ο κακός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μπορεί να διεγείρει την υπερανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων στο στόμα, ενώ οι χρόνιες λοιμώξεις από μη θεραπευμένα περιοδοντικά προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν κύματα φλεγμονής στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και καθιστώντας την κατάσταση δυσκολότερη στη διαχείρισή της.

«Εάν τα βακτήρια στο στόμα σας παραμείνουν για κάποιο χρονικό διάστημα, αρχίζουν να παράγουν αυτό το υλικό που ονομάζεται ενδοτοξίνες», λέει ο Woodhouse.

«Ο οργανισμός αντιδρά σε αυτές και πλημμυρίζει την περιοχή με φλεγμονώδη προϊόντα, και όλες αυτές οι δυσάρεστες χημικές ουσίες και τοξίνες που επιπλέουν στην κυκλοφορία του αίματός σας, συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα υγείας. Διαβήτης και περιοδοντική νόσος είναι κάτι σαν το σενάριο της κότας και του αυγού. Και τα δύο επιδεινώνουν το ένα το άλλο».

Άνοια και νόσος Αλτσχάιμερ

Θα μπορούσε το τακτικό οδοντικό νήμα να είναι το κλειδί για τη διατήρηση των πνευματικών σας ικανοτήτων στη μετέπειτα ζωή σας;

Η σχέση μεταξύ των βακτηρίων του στόματος και του εγκεφάλου είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά νέα σύνορα στην έρευνα για την άνοια.

Μια μελέτη σε 28.000 ασθενείς στην Ταϊβάν διαπίστωσε ότι όσοι έπασχαν από χρόνια ασθένεια των ούλων για περισσότερο από μια δεκαετία, είχαν 1,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να κινδυνεύσουν να εκδηλώσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες έχουν βρει ακόμη και ενδείξεις τοξινών που εκκρίνει το P. gingivalis στους εγκεφάλους αποθανόντων ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ.

Πιστεύεται ότι οι τοξίνες αυτές μπορεί να είναι ικανές να περάσουν από το αίμα στον εγκέφαλο, όπου προκαλούν δομικές βλάβες με την πάροδο του χρόνου.

«Υπάρχουν περισσότερα από αυτά τα ένζυμα στις περιοχές που γνωρίζουμε ότι έχουν υποστεί μεγαλύτερη βλάβη στη νόσο Αλτσχάιμερ και λιγότερα αλλού», λέει ο δρ Tomas Welsh, ιατρικός διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου για τη φροντίδα των ηλικιωμένων.

Φαρμακευτικές εταιρείες έχουν προσπαθήσει ακόμη και να αναπτύξουν φάρμακα για να εμποδίσουν τη δράση αυτών των τοξινών και να τις εμποδίσουν να φτάσουν στον εγκέφαλο, αν και μέχρι στιγμής αυτή η προσέγγιση είχε περιορισμένη επιτυχία.

Πόνος στις αρθρώσεις

Ακριβώς όπως και ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να επιδεινώσει τη στοματική σας υγεία, ενώ η κακή υγιεινή του στόματος μπορεί να επιδεινώσει αυτή την επώδυνη πάθηση που προκαλεί πρήξιμο στις αρθρώσεις.

«Όσο περισσότερες φλεγμονώδεις χημικές ουσίες υπάρχουν στην κυκλοφορία του αίματός σας, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε φλεγμονώδη προβλήματα», λέει ο Woodhouse.

«Και αν έχετε προβλήματα με τα ούλα, τα προβλήματα των αρθρώσεών σας θα είναι πολύ χειρότερα», καταλήγει ο ίδιος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα