Τα 5 συμπληρώματα που μπορούν να μας βοηθήσουν να γεράσουμε υγιώς

Τα 5 συμπληρώματα που μπορούν να μας βοηθήσουν να γεράσουμε υγιώς
Τα συμπληρώματα δεν υποκαθιστούν τα τρόφιμα. Καλύπτουν τα κενά που προκύπτουν μεταξύ όσων καταναλώνουμε και αυτών που χρειάζεται ο οργανισμός μας. iStock

Η υγεία μας διατηρείται μέσω όσων δίνουμε στον οργανισμό μας με τις τροφές που καταναλώνουμε. Ελάχιστοι όμως, λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά στοιχεία κατ' αυτόν τον τρόπο. Έτσι γίνονται σύμμαχοι μας τα συμπληρώματα διατροφής.

Η αξία της παγκόσμιας αγοράς των συμπληρωμάτων διατροφής είναι σήμερα στα 56.03 δισεκατομμύρια ευρώ. Πριν μια δεκαετία ‘άξιζε’ 1.19 δισεκατομμύρια.

Το ‘άλμα’ έχει να κάνει με το γεγονός ότι ενώ όλοι γνωρίζουμε πως η υγιεινή, θρεπτική διατροφή είναι ένα από τα κλειδιά για να διατηρήσουμε την υγεία μας σε βάθος χρόνου, ελάχιστοι λαμβάνουμε τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τις ενώσεις που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Αυτό το κενό το καλύπτουν λοιπόν, τα συμπληρώματα που είναι ό,τι λέει το ‘όνομα’ τους. Δηλαδή, δεν υποκαθιστούν όσα χρειαζόμαστε, αλλά βοηθούν να καλύψουμε κενά που ενδεχομένως έχουμε σε θρεπτικά συστατικά. Πληροφορίες που προκύπτουν από εξετάσεις που κάνουμε.

Δεν διατίθενται ως θεραπεία ή πρόληψη ασθενειών.

Επίσης, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις την υπερβολική δόση και τις αλληλεπιδράσεις με φάρμακα.

Στις ΗΠΑ που γίνονται μελέτες, έχει διαπιστωθεί πως το 95% του πληθυσμού δεν ικανοποιεί τις καθημερινές του ανάγκες σε διάφορες βιταμίνες όπως οι D, E, C και A. Και για αυτό οι περισσότεροι καταφεύγουν στα συμπληρώματα.

Το 54% των ηλικιωμένων, λαμβάνει τουλάχιστον ένα κάθε μήνα, με τα πιο δημοφιλή να είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα προβιοτικά και η βιταμίνη D.

Επειδή υπάρχουν περισσότερα από 200 συμπληρώματα, σκεφτήκαμε πως έχει μια χρησιμότητα να δούμε α) το πιο δημοφιλές στον κόσμο και β) αυτά που μπορούν να συμβάλουν στην υγιή γήρανση μας.

Το πιο δημοφιλές συμπλήρωμα είναι η Βιταμίνη D (προτιμάται στο 66% των περιπτώσεων).

Ενισχύει το ανοσοποιητικό και την αντοχή των οστών. Βλέπετε, το σώμα μας μπορεί να απορροφήσει ασβέστιο μόνο όταν υπάρχει βιταμίνη D, η οποία έχει και αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

Υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού, τη μυϊκή λειτουργία και τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με μειωμένα κατάγματα κόπωσης, μειωμένους τραυματισμούς στους αθλητές και μειωμένα ποσοστά λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Έχει αποδειχθεί και ότι βελτιώνει τα συμπτώματα του πονοκεφάλου και της ημικρανίας.

Παρ’ όλα αυτά, έχει υπολογιστεί ότι το 88% του παγκόσμιου πληθυσμού λαμβάνει λιγότερα από τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης D.

Όπως είπε ειδικός επί της μακροζωίας στο Fortune, το σώμα σας δεν παράγει βιταμίνη D από μόνο του. Το κάνει με τη βοήθεια του ήλιου, σε συγκεκριμένη συνθήκη.

Ένα ποσοστό μας το δίνουν και τρόφιμα.

Πριν από την ηλικία των 70 ετών, η ημερήσια απαίτησή σας είναι 600 IU. Μετά τα 70 ανεβαίνει στις 800 IU. Όπως μεγαλώνουμε, δεν απορροφάμε αυτήν τη βιταμίνη και δη αν ζούμε κάπου όπου δεν έχει ήλιο ή κυκλοφορούμε μονίμως, με αντιηλιακό.

Πάμε τώρα, να δούμε τι άλλο χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε την υγεία μας απέναντι στον εχθρό που λέγεται ‘γήρας’.

Το ασβέστιο είναι το μέταλλο που έχουμε σε μεγαλύτερη αφθονία στο σώμα μας.

Παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος, βοηθά τους μύες να συστέλλονται και ρυθμίζει τους φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς και τις νευρικές λειτουργίες. Προφανώς ‘χτίζει’ και διατηρεί γερά οστά και δόντια, ενώ επιτρέπει τη φυσιολογική σωματική κίνηση διατηρώντας τον ιστό δυνατό και εύκαμπτο.

Όταν δεν λαμβάνουμε επαρκή ποσότητα, το σώμα μας ‘τραβάει’ ασβέστιο από τα οστά.

Στα 50 χρόνια, οι ημερήσιες ανάγκες σας σε ασβέστιο αυξάνονται, με τα 1.200 milligrams να γίνονται 1.500. Οι γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν οστεοπόρωση, μια ασθένεια που κάνει τα οστά αδύναμα και εύθραυστα. Η έλλειψη ασβεστίου αυξάνει αυτές τις πιθανότητες ακόμη περισσότερο.

Μας βοηθούν τα γαλακτοκομικά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι προπονήσεις με αντιστάσεις και φυσικά τα συμπληρώματα.

Τα προβιοτικά φροντίζουν τον ‘δεύτερο εγκέφαλο’ του οργανισμού μας: το έντερο.

Αναδυόμενες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα συμπληρώματα προβιοτικών (βλ. ‘καλά’ βακτήρια που ζουν στο πεπτικό σας σύστημα και βοηθούν στον έλεγχο των ‘κακών’ βακτηρίων) μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία στη μικροχλωρίδα του εντέρου.

Έτσι, βελτιώνεται το ανοσοποιητικό μας και ενισχύεται η υγιής πέψη, όπως μεγαλώνουμε.

Όπως είπε ο γιατρός που μίλησε στο Fortune “γνωρίζουμε ότι εάν η υγεία του εντέρου μας είναι καλή, όλα τα άλλα ακολουθούν, όσον αφορά τη φλεγμονή, την ομίχλη του εγκεφάλου, την απώλεια βάρους, τον ύπνο και την κατάθλιψη. Το έντερο μας σχετιζεται σχεδόν με τα πάντα”.

Προφανώς και το ιδανικό είναι να λαμβάνουμε τα προβιοτικά μέσω των τροφών που τρώμε. Μας τα προσφέρουν τα προϊόντα που έχουν υποστεί τη διαδικασία της ζύμωσης (γιαούρτι, κεφίρ, λάχανο τουρσί, κίμτσι, μίσο κ.α.). Τα συμπληρώματα δίνουν μια χείρα βοηθείας.

Ορισμένα συμπληρώματα έχουν πάνω από 50 δισεκατομμύρια CFU (μονάδες σχηματισμού αποικιών), που μπορεί να φαίνεται τεράστια ποσότητα, αλλά  το σώμα σας απορροφά μόνο το 20-30% αυτής της ποσότητας.

Η λήψη ενός συμπληρώματος βοηθά στη δημιουργία αυτής της ποικιλίας και ενός τεράστιου πληθυσμού προβιοτικών στο έντερο, που θα μας βοηθήσει να είμαστε υγιείς, να χάσουμε βάρος και να μειώσουμε τη χοληστερόλη μας.

Μια καλής ποιότητας πολυβιταμίνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά συμπληρώματα για βέλτιστη υγεία.

Σύμφωνα με το αμερικανικό CDC, η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών δεν είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά μόνο μέσω της διατροφής.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα προϊόντα που τρώμε σήμερα περιέχουν χαμηλότερα επίπεδα απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων από αυτά που καταναλώναμε πριν από δεκαετίες -πιθανότατα λόγω της εξάντλησης του εδάφους. Αν σκεφτείτε και όσα άλλα δεν παίρνουμε επαρκώς, καταλαβαίνετε γιατί κάνουν θραύση οι πολυβιταμίνες.

Ο ειδικός που μίλησε στο Fortune τις χαρακτήρισε ως ‘ασφαλιστήριο συμβόλαιο’ και τις συνέστησε σε όλες τις ηλικίες. 

Επειδή κυκλοφορούν πάρα πολλές, κάντε έναν κόπο να ελέγξετε αν το συμπλήρωμα αναφέρει πως καλύπτει το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης κάθε ουσίας που περιέχει.

Ιδανικά, ρωτήστε τον γιατρό σας, αφού η καλύτερη δυνατή επιλογή έχει να κάνει με τις ανάγκες του καθενός (θέλετε ενέργεια ή να καλύψετε κάτι που δεν λαμβάνετε από τη διατροφή σας), την ηλικία (άνω των 50 έχουμε άλλες ανάγκες) και το φύλλο (καθορίζει τη δοσολογία, μαζί με την ηλικία).

Για το μαγνήσιο, τα έχουμε πει ήδη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα