Τα διεθνή βλέμματα σε ελληνική καινοτομία για νερό χωρίς αρσενικό

Τα διεθνή βλέμματα σε ελληνική καινοτομία για νερό χωρίς αρσενικό

Διεθνές ενδιαφέρον για ελληνική καινοτομία. Αναπτύχθηκε υλικό που απομακρύνει ολοκληρωτικά το αρσενικό από το πόσιμο νερό

Αξιοποιώντας ορθά το χρηματοδοτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα της Ε.Ε., ελληνική κοινοπραξία μελέτησε και ανέπτυξε ένα επαναστατικό προσροφητικό υλικό το οποίο με πολύ απλό τρόπο και σίγουρα οικονομικό, απομακρύνει ολοκληρωτικά το αρσενικό από το πόσιμο νερό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Ημερησίας", πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα AquAsZero. Η καινοτομία ειναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της εταιρείας Λουφάκης Χημικά ΑΒΕΕ και του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης καθώς και άλλων ερευνητικών ιδρυμάτων απο την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι το χαμηλού κόστους υλικό θα χρησιμοποιηθεί ευρέως στις νέες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και ότι μπορεί να αντικαταστήσει τα συμβατικά υλικά που χρησιμοποιούνται στα υπάρχοντα συστήματα επεξεργασίας νερού.

Το υλικό που εξουδετερώνει το καρκινογόνο αρσενικό, είναι κατάλληλο για την επεξεργασία νερού τόσο σε βιομηχανικό όσο και σε οικιακό επίπεδο.

Η ελληνική καινοτομία έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας όχι μόνο στην Ελλάδα άλλα και διεθνώς, καθώς το αρσενικό στο νερό είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η χώρα μας, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αγγλία, η Γερμανία άλλα και η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία και η Φινλανδία.

Η κατανάλωση νερού υψηλής περιεκτικότητας σε αρσενικό μπορεί να προκαλέσει ασθένειες του δέρματος, διαταραχές στα αιμοφόρα αγγεία, διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο στην κύστη, τους πνεύμονες και τα νεφρά.

Μέχρι πρότινος πάντως υπήρχαν μόνο αποσπασματικές λύσεις για την απομάκρυνση της επικίνδυνης αυτής ουσίας.

SHARE: