Την Παρασκευή ξεκινά η διαβούλευση του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Υγεία

Την Παρασκευή ξεκινά η διαβούλευση του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Υγεία
Στιγμιότυπο από ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα Eurokinissi

Οι βασικοί πυλώνες που προβλέπει ο νέος νόμος αφορούν στην πρόληψη και τη διασύνδεση όλων των υπηρεσιών υγείας.

Το τέλος της εβδομάδας εισάγεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Υγείας, όπως ανέφερε κατά την πρωινή ενημέρωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Οι πυλώνες πάνω στους οποίους θα οικοδομηθεί το νέο σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία είναι δύο: Ο ένας αφορά την πρόληψη και ο άλλος τον συντονισμό και διασύνδεση όλων των υπηρεσιών υγείας της χώρας. Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στην πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού

Σύμφωνα με τη σχετική αναφορά, το Υπουργείου Υγείας επιδιώκει να επαναλάβει το πετυχημένο μοντέλο πολιτικής για την αντιμετώπιση των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος, στοχεύοντας στη συστηματική αντιμετώπιση και άλλων βλαπτικών παραγόντων για την υγεία. Με το νόμο θεσπίζεται το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης με την ονομασία «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ», το οποίο αποτελείται από δράσεις δημόσιας υγείας που υλοποιούνται με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και παρέχονται δωρεάν.

Σημειώνεται ότι σήμερα στην Ελλάδα ο κύριος όγκος των δαπανών διατίθεται στην περίθαλψη και θεραπεία, και ένα απειροελάχιστο ποσοστό στην πρόληψη. Η μέριμνα στην πρόληψη είναι επιτακτική ανάγκη και προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και το Υπουργείο Υγείας με τα ακόλουθα Εθνικά προγράμματα:

– Προαγωγή της Υγιεινής Διατροφής και της Σωματικής Άσκησης

– Αντιμετώπιση της υπερβολικής κατανάλωσης Αλκοόλ – Εμβολιασμοί

– Συστηματικός Προγεννητικός και Περιγεννητικός ‘Ελεγχος -Ψυχοκοινωνική Ένταξη και Αποκατάσταση για άτομα με σοβαρά Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα

– Προσυμπτωματικός Έλεγχος, ο οποίος θα ξεκινά από τον καρκίνο του μαστού, την πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες, χορηγώντας δωρεάν μαστογραφίες για τις γυναίκες από 39 ετών και πάνω, οριζόντια. Το πρόγραμμα αυτό αφορά πάνω από 2 εκατομμύρια Ελληνίδες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα