Βραζιλία: Μόλυνση από τον ιό Ζίκα μετά από μετάγγιση αίματος

Βραζιλία: Μόλυνση από τον ιό Ζίκα μετά από μετάγγιση αίματος

Κρούσμα μετάδοσης του ιού Ζίκα μέσω μετάγγισης αίματος, επιβεβαίωσαν οι υγειονομικές αρχές της Βραζιλίας

Οι υγειονομικές αρχές της Βραζιλίας επιβεβαίωσαν την Πέμπτη κρούσμα μετάδοσης του Ζίκα μέσω μετάγγισης αίματος από δωρητή ο οποίος ήταν μολυσμένος από τον ιό, που είναι γνωστό ότι μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιού και ότι διαδίδεται με ταχύτητα στην αμερικανική ήπειρο.

Η υπηρεσία υγείας της Καμπίνας, μιας βιομηχανικής πόλης κοντά στο Σάο Πάολο, ανακοίνωσε πως ένας ασθενής, που νοσηλευόταν με τραύματα από σφαίρες, μολύνθηκε από τον Ζίκα έπειτα από πολλαπλές μεταγγίσεις τον Απρίλιο του 2015. Αξιωματούχοι είπαν ότι προσδιόρισαν ότι ένα από τα πρόσωπα, τα οποία δώρισαν αίμα που χρησιμοποιήθηκε στη μετάγγιση, είχε μολυνθεί από τον Ζίκα.

Το κέντρο αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Καμπίνας ανακοίνωσε πως ένα δεύτερο πρόσωπο, που είχε δωρίσει αίμα τον Μάιο, ανέπτυξε συμπτώματα και διαγνώσθηκε θετικό στον Ζίκα, αν και ο λήπτης του μολυσμένου αίματος δεν έχει αναπτύξει συμπτώματα του ιού.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε πως ο πρώτος ασθενής υπέκυψε στα τραύματά του και όχι στη μόλυνσή του από τον Ζίκα. Πρόσθεσε πως ενισχύει τις οδηγίες προς τις τράπεζες αίματος να μην επιτρέπουν σε πρόσωπα μολυσμένα από τον Ζίκα ή από δάγκειο πυρετό να δωρίζουν αίμα για 30 ημέρες μετά την πλήρη ανάρρωσή τους από το ενεργό στάδιο της μόλυνσης.

Η μετάδοση του Ζίκα από μεταγγίσεις αίματος προσθέτει άλλη μια διάσταση στο ξέσπασμα του ιού. Ο ιός μεταδίδεται συνήθως από το δάγκωμα κουνουπιού. Ωστόσο υγειονομικοί αξιωματούχοι στο Τέξας ανέφεραν την Τρίτη πως ένα πρόσωπο στο Ντάλας μολύνθηκε αφού έκανε σεξ με ένα άλλο πρόσωπο το οποίο είχε ταξιδέψει στη Βενεζουέλα, όπου κυκλοφορεί ο ιός.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE: