Βρέθηκε το χάπι του αδυνατίσματος!

Βρέθηκε το χάπι του αδυνατίσματος!

Το "άγιο δισκοπότηρο" για την απώλεια βάρους, αποτελεί γεγονός. Ποιο είναι, πού υπάρχει και πώς βοηθά.

Kατά καιρούς είχαν προκύψει ουκ ολίγα σκευάσματα που υπόσχονταν πως ήταν η λύση στο πρόβλημα όποιου ήθελε να χάσει κιλά. Κανένα δεν άντεξε στο χρόνο και στους ελέγχους των αρμόδιων αρχών, με τη συντριπτική πλειοψηφία να -αποδεικνύεται πως- προκαλεί σοβαρά καρδιακά προβλήματα.

Αμερικανοί ερευνητές βρέθηκαν στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν πως το Lorcaserin είναι το πρώτο φάρμακο απώλειας βάρους που δεν δημιουργεί το παραμικρό θέμα, έπειτα από μακροχρόνια χρήση. Μειώνει την όρεξη, ενεργοποιώντας έναν τύπο υποδοχέα σεροτονίνης, σε μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι γνωστός για τον έλεγχο της όρεξης. Ενδείκνυται για τους παχύσαρκους (περισσότεροι από 1.9 δισεκατομμύρια ενήλικες, παγκοσμίως είναι υπέρβαροι και εξ αυτών περισσότεροι από 650 εκατομμύρια είναο παχύσαρκοι, σύμφωνα με τον World Health Organization) και τη μακροχρόνια χρήση.

Ό,τι αφορά το Lorcaserin παρουσιάστηκε στο European Society of Cardiology Congress 2018 και αυτομάτως δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.

Η έρευνα έγινε με τη βοήθεια 12.000 ανθρώπων που είτε ήταν παχύσαρκοι, είτε υπέρβαροι. Όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, υπήρχαν κανονικά χάπια και placebo. Μέσα σε ένα χρόνο, το 39% των μετεχόντων που πήραν lorcaserin είχαν χάσει τουλάχιστον το 5% του αρχικού τους βάρους. Ποσοστό απώλειας που είχε το 17% εξ όσων πήραν το placebo.

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε πως δεν υπήρχαν μεγάλες διαφορές στον τρόπο που λειτουργούσε η καρδιά τους. O Tam Fry, μέλος του National Obesity Forum της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε στη Guardian πως “φαίνεται ότι ανακαλύφθηκε το άγιο δισκοπότηρο σε ό,τι αφορά τα χάπια για απώλεια βάρους. Αυτό που όλοι αναζητούσαν. Πολλές φορές στο παρελθόν, είχαν προκύψει σκευάσματα που υπόσχονταν πολλά, κανένα όμως, δεν είχε την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου”.

Nα σημειωθεί εδώ πως 21 χρήστες του lorcaserin είχαν σκέψεις για αυτοκτονία, με τον αντίστοιχο αριθμό εκείνων που έλαβαν το placebo να φτάνει τους 11. Επιπλέον αναλύσεις έδειξαν ότι είχαν ιστορικό κατάθλιψης.

Μεταξύ των παχύσαρκων και των υπέρβαρων, με αρτηριοσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο ή πολλαπλούς παράγοντες καρδιαγγειακού ρίσκου, οι οποίοι έλαβαν lorcaserin και παράλληλα ακολούθησαν διατροφή και πρόγραμμα εκγύμνασης, είχαν καλύτερους δείκτες απώλειας βάρους, από εκείνου που πήραν το placebo, σε διάστημα 3 χρόνων και 3 μηνών. Και αυτοί οι δείκτες επετεύχθησαν, χωρίς να αυξηθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων”.

Η Food and Drug Administration, η αρχή που εγκρίνει ή όχι την κυκλοφορία φαρμάκων στην αγορά των ΗΠΑ, έδωσε το ΟΚ για το Lorcaserin, για κάποιους ενήλικες, από το 2012. Βρέθηκε στα φαρμακεία από το 2013, με το όνομα Belviq και το κόστος ήταν από 190 έως 250 ευρώ, το μήνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα