Ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Υγεία με πολλές ενστάσεις

Ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Υγεία με πολλές ενστάσεις
Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας "Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας β Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας", την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Ποια τα κύρια σημεία ομιλίας του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Το δρόμο για την ολομέλεια στη Βουλή πήρε το νομοσχέδιο “Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας – Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας” με το οποίο ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας επιδιώκει να φέρει τομές. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης η οποία ολοκληρώθηκε στις 18/2 συνοδεύτηκε από 1010 σχόλια, τα περισσότερα εξ αυτών αρνητικά. Κατά την έναρξη της συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός ανέφερε τα παρακάτω κύρια σημεία:

• Το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία έχει ως ακρογωνιαίο λίθο τη δυνατότητα όλων των συμπολιτών μας, των ανθρώπων οι οποίοι τσακίστηκαν μέσα στην κρίση, να έχουν δωρεάν πρόσβαση στην πρόληψη, στο screening. Δεν πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με ταξικό πρόσημο ή που στρέφεται και κοιτάζει να ιδιωτικοποιήσει. Το ακριβώς αντίθετο.

• Είναι ένα νομοσχέδιο που προσπαθεί να συντονίσει και να οργανώσει δομές δημόσιας υγείας οι οποίες λειτούργησαν ή δεν λειτούργησαν στο παρελθόν – την πρωτοβάθμια δημόσια υγεία, τους ΟΤΑ, τις Περιφέρειες, πρώην Νομαρχίες – έτσι ώστε να μπορέσουν να κάνουν συντονισμένες δράσεις και να υπηρετήσουν το γενικό πληθυσμό.

• Όλα τα σύγχρονα συστήματα υγείας προτάσσουν και επενδύουν στη δημόσια υγεία. Στη χώρα μας, το 98% των πόρων δίνεται στην περίθαλψη και αυτό πρέπει να το αναστρέψουμε. Αυτό μπορεί να γίνει βήμα–βήμα, για αυτό και θεωρώ ότι το νομοσχέδιο αυτό που έχει εφαρμογή στο παρόν, αλλά είναι και μια παρακαταθήκη για το μέλλον, θα υλοποιηθεί από την παρούσα κυβέρνηση και σε πνεύμα σύμπνοιας και κατανόησης, θα έχει και συνέχεια και από τις επόμενες κυβερνήσεις.

• Υπάρχουν τέσσερις κύριες νόσοι που έχουν πιθανώς θανατηφόρα κατάληξη. Τα καρδιαγγειακά, τα νεοπλάσματα, η Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και ο Σακχαρώδης Διαβήτης. Το 75% των αιτιών που προκαλούν αυτές τις νόσους σχετίζεται με τους κοινωνικούς και συμπεριφορικούς δείκτες του σύγχρονου τρόπου ζωής μας: το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, την παχυσαρκία, τη μη άθληση, την καθιστική ζωή. Το κομμάτι της πρόληψης, η ελληνική Πολιτεία δεν έχει έρθει να το μετρήσει και να το οργανώσει στο πλαίσιο της δημόσιας υγείας (ενημέρωση, προσυμπτωματικός έλεγχος), ώστε να υπάρξει αντιμετώπιση πολύ νωρίτερα από την περίθαλψη.

• Έγινε μια προσπάθεια ολοκληρωμένη και πολύ επιτυχημένη με το αντικαπνιστικό νόμο. Κάθε χρόνο, στην Ελλάδα, 20.000 συνάνθρωποί μας πεθαίνουν από το κάπνισμα. Στα νοσοκομεία μας έχουμε 900.000 μέρες νοσηλείας, εξαιτίας των νοσημάτων που προκαλεί το κάπνισμα, ενώ το κόστος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αγγίζει το 1 δις ευρώ.

• Είμαστε πρώτοι στην παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη, με ό,τι αυτό επιφέρει στην ποιότητα ζωής του μέσου Έλληνα.

• Στην υπερβολική χρήση αλκοόλ δεν έχουμε πρόβλημα στους ενήλικες, τα στοιχεία όμως δείχνουν αύξηση στους εφήβους, κατά 34% στα αγόρια και κατά 37% στα κορίτσια. Επομένως,πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για τους ανήλικους, για τους οδηγούς, για τις εγκύους.

• Σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την ποιότητα ζωής του μέσου Έλληνα, πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στον υγιή πληθυσμό να μπορεί να ελέγχεται δωρεάν από το ΕΣΥ και έτσι να μπορεί να ενημερώνεται ο μέσος πολίτης για τις δυνατότητες, τις επιλογές τις οποίες έχει και τον τρόπο που μπορεί να τον βοηθήσει η Πολιτεία. Αυτό κάνει κάθε σύγχρονο σύστημα υγείας.

• Με την υλοποίηση των προγραμμάτων πρόληψης, ο μέσος όρος των υγιών ετών των συμπολιτών μας θα αυξηθεί. Γιατί ενώ είμαστε έξι μήνες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, νοσούμε 25% παραπάνω από ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.

• Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η δωρεάν μαστογραφία για όλες τις Ελληνίδες από μια ηλικία και πάνω.

• Όσον αφορά την οργάνωση και τη δομή: Πρέπει να υπάρχει ένας κεντρικός συντονισμός που να προέρχεται από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, από μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων και να κατεβαίνει κάθετα, με ενδιάμεσο τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Για παράδειγμα, μια καμπάνια για τον εμβολιασμό να μπορεί να γίνεται οργανωμένα από τον Ιατρικό Σύλλογο, το Φαρμακευτικό Σύλλογο, από τους ΟΤΑ, από όλους τους φορείς και να έχει σημαντικά αποτελέσματα.

• Είναι πάρα πολύ σημαντικό το να υπάρχει ένα τείχος ανοσίας στον ιό της γρίπης. Φέτος πραγματοποιήσαμε μια καμπάνια και καταφέραμε να εμβολιάσουμε 1 εκατομμύριο παραπάνω ανθρώπους. Αν αυτό γίνει οργανωμένα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προφανώς τα αποτελέσματα θα είναι υπερπολλαπλάσια.

• Νομίζω ότι είναι εμφανές ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει κανένα κομματικό πρόσημο. Είναι μία προσπάθεια οργανωμένη και δομημένη έτσι ώστε να υπάρχει πρόληψη, να υπάρχει δημόσια υγεία οριζόντια σε όλη την κοινωνία και να είναι δωρεάν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα